Як вибрати ламінат?

Як вибрати ламінат? фото основне

Без жодних перебільшень ламінат можна назвати найбільш популярним підлоговим покриттям нашого часу. Йому віддають перевагу під час облаштування житлових приміщень, офісів, магазинів, закладів громадського харчування. І це цілком зрозуміло. Ламінат легко монтується, довго служить, має хороші експлуатаційні характеристики, вирізняється різноманіттям форматів та декорів, не втрачає свого початкового вигляду, навіть, через 20 років. Однак, не усі вироби однаково якісні та довговічні. Щоб не було плутанини з купівлею покриття, в цій статті розповімо про те, як правильно вибрати ламінат.

Які критерії важливі при виборі ламінату?

Задумуючись над тим, який краще вибрати ламінат, не варто вивчати усі особливості виробу та аналізувати кожну модель. Можна назвати всього лише 4 першочергових критеріїв, на котрі потрібно звернути увагу насамперед.

  1. Вартість. Визначтесь з тим, яку суму ви зможете витратити на ламінат. Не забувайте, що купуючи матеріал, потрібно враховувати спосіб укладання. Якщо планується «прямий» монтаж, на розкрій знадобиться ще додатково 5-7% ламінату. Якщо укладання «по діагоналі» витратити доведеться на 30% більше. Поцікавтесь в продавця який ламінат краще вибрати з визначеного вами сегменту.

  2. Зовнішній вигляд (колір, текстура). Не доведеться довго роздумувати над тим як вибрати ламінат, якщо використовувати креслення та візуалізацію дизайнера. Якщо ж підлогове покриття для свого приміщення обираєте самостійно, орієнтуйтесь на власні смаки, а також стиль, функціональне призначення, колір кімнати. Так, для прихильників класичного стилю найкраще підійде ламінат, що імітує натуральну деревину. Тим хто цінує зручність, мінімалізм та незвичайні інтер’єри, більше підійде матеріал з імітацією бетону. «Практикам», які прагнуть зручності та легкості, виробник пропонує ламіновані дошки «під камінь», «під мармур» та «під керамічну плитку».

  3. Виробники. Хоча на ринку пропонуються чимало дешевих моделей маловідомих виробників, компанія «Альберо» радить вибрати якісний ламінат із гарантією від виробника 20-25 років. Рекомендуємо продукцію брендів: Beauty Floor (Франція), Kaindl (Австрія), Krono Original (Німеччина).

  4. Умови експлуатації. Як визначити якість ламінату? Достатньо оцінити основні технічні характеристики виробу. Вони допоможуть зорієнтуватись із вибором під конкретну потребу.

 

Як вибрати ламінат? фото 1

Види ламінату

Віддаючи перевагу тій чи іншій моделі, покупці часто орієнтуються на зовнішній вигляд товару. Здебільшого виробники пропонують декори, що імітують паркет або натуральну деревину. Такі покриття, і справді, виглядають дуже природно та ефектно, мають велику гамму кольорів та відтінків. Сучасні технології обробки (тиснення в регістр, тонування, брашування, термообробка) забезпечують максимально якісну імітацію, а тому візуально відрізнити ламінат від дерева часто буває доволі складно.

Рельєфні декори коштують дорожче, аніж звичайні гладкі. Виняток становлять лише глянцеві покриття, що мають більш складну технологію виготовлення. Ламінат «під дерево» може доповнюватися фаскою (по периметру, або лише з двох сторін). Такі варіанти підлоги візуально збільшують простір кімнати. До того ж, фаска здатна приховати незначні перепади рівня підлоги.

Не втрачають своєї популярності впродовж останніх років і декори, що імітують керамічну плитку, мармур чи натуральний камінь. Їх, здебільшого, використовують для облаштування інтер’єрів в стилі лофт, мінімалізм, пін-ап та деяких інших.

Класи зносостійкості ламінату

Ті, хто хочуть вибрати якісний ламінат, обов’язково мусять поцікавитись класом зносостійкості. Саме від цієї характеристики в найбільшій мірі залежить тривалість служби покриття.

Зносостійкість ламінату – це головний параметр поділу ламінатного покриття на окремі класи. Він дає зрозуміти наскільки покриття стійке до пошкоджень та стирання.

Європейський стандарт EN13329 передбачає поділ ламінатної підлоги на класи відповідно до її здатності витримувати навантаження, стійкості до вологи, механічних ушкоджень, звукопоглинання. На особливу увагу заслуговують наступні 4 класи ламінату.

31 клас. Понад 10 років таке покриття може прослужити в приміщеннях і порівняно невеликою прохідністю та незначним навантаженням. Якщо мова йде про житловий будинок, тоді найкраще його укладати в спальні, комірчині чи гардеробній.

32 клас. В житловому приміщенні може укладатися фактично в будь-якій кімнаті із відносно невеликим відсотком вологості. Його сміливо можна монтувати у кухні, адже покриття не боїться дрібних крапель води та не пошкодиться від розбитого посуду. Ламінат для підлоги цього класу підійде і для офісів, різноманітних кабінетів та комерційних приміщень із середнім навантаженням.

33 клас. Якщо потрібно правильно підібрати ламінат, що прослужить понад 20 років в «домашніх умовах», тоді варто віддати перевагу моделям із цим класом. Матеріал здатен витримувати серйозні навантаження. Він не боїться вологи, стійких до хімічних речовин, подряпин, ударів. Саме тому його так часто обирають для магазинів, спортивних і танцювальних залів, лікарень.

34 клас. Може використовуватись в приміщеннях із високою вологою та постійним навантаженням. За умови правильного монтажу, прослужить 25-30 років. Може використовуватись у ванній кімнаті, санвузлі, різноманітних комерційних об’єктах.

Як вибрати ламінат? фото 2

 

Як тип приміщення впливає на вибір ламінату?

Для різних функціональних кімнат потрібне покриття з окремим набором технічних характеристик. Для одних приміщень пріоритетним показником є вологостійкість, для інших – міцність та стійкість до деформацій, для третіх – естетичність та антистатичність.

Кухня. Сучасний ламінат – чудовий варіант для кухні. Воно міцне та просте в догляді. Але оскільки кухня – це таке місце, де завжди щось може пролитись, то краще віддати перевагу вологостійким чи водостійким варіантам.

Коридор. Вирізняється найбільшою прохідністю, тому покриття повинно мати хоча б 32 клас зносостійкості.

Спальня, вітальня. Якщо полюбляєте у цих кімнатах ходити босяком, варто придбати моделі, які сумісні із системами «тепла підлога». Якщо знайдете антистатичний ламінат та моделі з антибактеріальним покриттям, то це буде чудово.

А от для комерційних та офісних приміщень головним параметром стане зносостійкість. Чим клас вищий тим довше прослужить така підлога.

Особливості вибору розміру ламінату

Задумуючись на тим який вибрати ламінат, покупці часто звертають увагу і на формат планки. Вузькою вважається дошка із шириною до 90 мм. Візуально таке покриття дуже схоже на паркет. Якісний ламінат із шириною до 200 м нагадує собою натуральну дошку.

Що ж стосується довжини, то вона також може варіюватись, але найпопулярнішими залишаються моделі завдовжки 1260-1380 мм.

Якщо довжина та ширина – це, здебільшого, питання особистих уподобань людини, то товщина – показник, який має пряме відношення до якості звукоізоляції, стабільності підлоги. Чим товстіший матеріал, тим більше навантаження він може витримати. Даючи рекомендації щодо того як вибрати ламінат, досвідчені майстри пропонують віддавати перевагу покриттю із товщиною від 7-8 мм. Для кімнат, що містяться на першому поверсі, більше підійде виріб із товщиною 10 мм.

Показники вологостійкості та водостійкості ламінату

Не обходиться вибір ламінату і без врахування таких показників, як водостійкість та вологостійкість. Звісно, вироби з цими характеристиками коштувати будуть дорожче, аніж звичайні. Тому варто враховувати їхню доцільність. Якщо потрібно купити ламінат в квартиру на першому поверсі, тоді краще віддати перевагу стійкому до вологи, сирості матеріалу. Доречним він також буде для кухні, санвузла, коридору. А от для ванної кімнати, критих басейнів, найкраще підійде водостійкий ламінат.

Конструкція добре захищена, якщо щільність HDF-плити становить від 900 кг/м³. Таке покриття витримує вологу без жодних негативних наслідків для зовнішнього вигляду впродовж трьох годин поспіль.

Як вибрати ламінат? фото 3

Чи шкідливий ламінат для людини?

Даючи поради щодо того, як обрати ламінат для дому, не можна оминути і питання безпеки покриття. Сучасні технології виробництва дають змогу продукувати максимально безпечні для людського здоров’я товари. Більш, ніж на 85% ламінатна дошка складається із натуральної сировини. Решту складають синтетичні смоли, що використовуються для зв’язування деревних частинок, та декоративне покриття. Дізнатися про те чи містить виріб формальдегіди, і, якщо так, то в якій кількості допомагає маркування на упаковці. Приглянутися потрібно до класу емісії (позначається літерою Е).

Е0 – максимально натуральний виріб, що не містить формальдегідів взагалі.

Е1 – вміст формальдегідів мінімальний, а тому покриття жодним чином не може вплинути на здоров’я людини.

Е2 та Е3 – вміщують в 3 та 6 разів більше формальдегідів, аніж ламінат з класом Е1. Не підходить для житлового приміщення.

Як вибрати ламінат? фото 4

Як вибрати виробника ламінату?

Коли ви вже визначились із різновидом ламінату, його класом та дизайном, останнє питання, яке доведеться ще розглянути, стосується виробника. Запропонований на українському ринку асортимент величезний, а тому відразу розібратись доволі складно. Інтернет-магазин Альберо рекомендує віддавати перевагу виробам перевірених брендів.

Beauty Floor – французький бренд підлогового покриття. В асортименті 6 лінійок дизайнерського ламінату. Усі моделі максимально безпечні для людини та повністю відповідають стандартам якості ISO 9001. Ламінат Beauty Floor на 93% складається із натуральної деревини та має 32 чи 33 клас зносостійкості. Офіційна гарантія на ламінат від цього виробника становить 25 років.

Kaindl – австрійський виробник, один із лідерів ринку. Бездоганна якість підлогового покриття зробила бренд відомим далеко за межами Європи. Сьогодні ламінат Kaindl експортується в 40 країн світу. В асортименті інтернет-магазину Альберо представлено 9 колекцій підлогового покриття бренду.

Krono Original – бренд відомого німецького виробника. Особлива увага в компанії відводиться натуральному вигляду ламінату. Ламінат Krono Original на 90% складається із подрібленої деревини, повністю відповідає сертифікатам якості PEFC та FSC.

Якщо ви і досі не визначились із тим, який ламінат кращий для вашого помешкання, офісу, комерційного приміщення, телефонуйте в «Альберо». Радо допоможемо вам підібрати якісне та довговічне підлогове покриття.


Вам також може бути цікаво