Як встановити двері: етапи монтажу дверних конструкцій

Як встановити двері: етапи монтажу дверних конструкцій фото основне

Навіть найякісніші вхідні двері хороші настільки, наскільки гарна її установка.

При монтажі дверей важливо не тільки правильно підібрати полотно, коробку та фурнітуру, але й забезпечити точне з'єднання компонентів дверей, щільне прилягання їх один до одного та чіткий вертикальний та горизонтальний рівень виставлення короба.

У цій покроковій інструкції фахівці «Альберо» розкажуть, як встановити міжкімнатні двері своїми руками та зробити це максимально правильно. Які пристрої потрібні для успішного монтажу? Що вам потрібно зробити до і після установки, щоб двері прослужили довго та надійно? Читайте далі.

Головні етапи монтажу дверей

Добре, що для встановлення не завжди доводиться викликати спеціаліста. Якщо ви знаєте, як правильно встановити двері та якщо у вас є потрібні інструменти, монтаж можна здійснити власними силами або разом із товаришем.

5 основних етапів встановлення

  1. Підготовчі роботи (включаючи виміри);
  2. Вибір відповідних дверей;
  3. Безпосередньо встановлення дверей;
  4. Перевірка працездатності та припасування;
  5. Фінішні роботи та прибирання.

Що стосується перших двох етапів, то багато господарів починають виконувати підготовчі роботи вже після того, як купили двері.

У 90% випадків це призводить до певних складнощів при подальшому монтажі, наприклад, якщо двері, що вам сподобалися, виявляються характерно вищими, ширшими або вже отворами, і їх доводиться повертати або обмінювати.

Тому перед тим, як поставити двері, не нехтуйте етапом підготовчих робіт — це дасть гарантію, що придбані двері точно ставатимуть у вільний простір.

Також запасіться інструментами - вам знадобиться шуруповерт, фрезерна пилка, торцювальні пилки, кутова шліфувальна машинка, рівень, перфоратор, дриль і металовироби в необхідній кількості.

Як встановити двері: етапи монтажу дверних конструкцій фото 1

Підготовчий етап встановлення

Вирішіть, як ставити міжкімнатні двері у прорізі: по центру стіни або з її внутрішньої сторони. Від цього залежить стандарт габаритної ширини та товщини рами.

Наприклад, при ширині полотна дверей 800 або 860 мм, проріз повинен бути відповідно 900 або 960 мм шириною.

Те саме стосується і глибини коробки - в деяких випадках, особливо якщо ви вирішили встановити подвійні двері, коробка буде не 75 мм завглибшки, а більше, наприклад 150 або 180 мм. У цьому випадку коробка може виступати за проріз по глибині і вимагатиме додаткової шпаклівки або заливки монтажною піною.

Далі виміряйте ширину і висоту отвору не менше ніж у 2-х місцях і, у разі їх нерівномірності, збільште у більшу сторону. Наприклад, якщо отвір бетонний або цегляний, ви це можете зробити перфоратором з лопатою або болгаркою (кутовою шліфувальною машиною) з насадкою по різанню бетону (цегли).

У результаті ви повинні отримати отвір, в який двері стануть щільно або з мінімальним люфтом 5-6 мм.

Типи встановлення дверей

Способи того, як поставити міжкімнатні двері, дещо відрізняються. Найчастіше вхідні двері встановлюються одним з 3 способів:

  1. Складання дверей у фугу, де посередині монтується рама. І тут глухий каркас повністю проглядається як усередині, і зовні.
  2. Якщо двері встановлені за укосом на внутрішній стороні стіни або в існуючому притворі стіни, рама повністю видно всередині та лише частково зовні.
  3. Якщо рама дверей вдаряється про зовнішній бік стіни, це називається стопором вхідних дверей. При цьому варіанті установки зовнішня рама цілком видно зовні і лише частково видно усередині.

Який тип з'єднання варто використовувати залежить від різних критеріїв, наприклад, яка у вас стіна (цегляна, бетонна або гіпсокартон) і бажаного зовнішнього вигляду. Як вставити міжкімнатні двері крок за кроком, ми розглянемо нижче.

Як встановити міжкімнатні двері

Покрокове монтування всіх елементів дверей включає 6 основних етапів:

1. Акуратно розпакуйте весь куплений дверний набір і перевірте наявність всіх елементів, включаючи лиштви та металовироби.

2. Приєднайте бічні дошки коробки та верхню планку, зафіксувавши їх у наявних пазах. Для найкращої фіксації можна використовувати столярний клей.

Також перед тим, як встановити двері міжкімнатні, слід пам'ятати про наличники. Зазвичай ви купуєте їх разом з комплектом, але безпосередньо перед монтажем їх слід приміряти і переконається, що отвір допускає їхню установку за габаритами. В іншому випадку лиштву слід підрізати.

3. Прикріпіть нижню планку коробки до підлоги за допомогою дюбелів або шурупів. Далі виміряйте висоту і відпиліть зайву частину (якщо є) бічних дощок.

4. Вставте П-подібну конструкцію коробки в дверний отвір, і відстежте за допомогою рівня вертикальне і горизонтальне розташування щодо підлоги і лівої і правої частин отвору.

Що ще потрібно враховувати, перед тим, як самому встановити міжкімнатні двері, так це те, що різні рівні мають різну похибку. Найкраще використовувати лазерний рівень, який дозволить вам виставити двері з точністю до 0,5 мм.

Після того, як ви вирівняли все за рівнем, прикріпіть короб до стін саморізами або цвяхами. Щелі, що залишилися, між стіною і рамою усуньте, задувши монтажною піною.

Важливо! Пам'ятайте, кожна коробка повинна мати по 3-4 точки кріплення з боків і мінімум по 2 точки зверху та знизу.

Якщо в стіні на місці цих точок виявиться порожнеча, двері «гулятимуть» і вам доведеться додатково її зміцнювати в інших місцях.

5. У відведених місцях коробки закріпіть петлі, також закріпіть їх на дверях. Також у підготовленому місці на дверцятах встановіть замок, а під його язичком у коробці проробіть отвір. Прорізи під петлі зробіть якомога акуратніше, з люфтом не більше 1-2 мм за периметром і не більше 1 мм за глибиною. Самі петлі прикладіть до вирізаних пазів, і за допомогою тонкого свердла (не більше 2,2 мм завтовшки) просвердліть отвори під шурупи. Свердліть обережно, щоб не розколоти дерево. При цьому слід враховувати, що нероз'ємні петлі встановлюються спочатку на дверне полотно, а потім закріплюються на коробці. Оскільки правильно встановити міжкімнатні двері бажано з першого разу, цей аспект важливо враховувати при монтажі. Після того, як закріпите петлі та зачините двері, максимальний допустимий проміжок між полотном та рамою повинен становити не більше 1 мм. У коробці є заглиблення під язичок замку, який закривається металевою кришкою. Якщо в самих дверях немає підготовленого отвору під замок ригельний, то отвір необхідно просвердлити, розширити і вставити в ригель і зафіксувати шурупами. Потім можна прикріпити ручку.

6. На завершальному етапі, прикріпіть наличники, а потім перевірте, наскільки стабільні двері в різних положеннях. В ідеалі полотно не повинно переміщатися саме по собі, в якому положенні ви не залишили двері.

Також ви можете встановити доводчик або обмежувач, якщо двері мають на увазі громадське використання.

Окремо варто згадати добори. Це спеціальні планки, які дорівнюють по ширині боковим або верхнім дошкам рами. Якщо проріз нестандартний, ви можете купити двері менше за розміром і використовувати добір, щоб наростити простір отвору ліворуч і праворуч від коробки.

Як встановити двері: етапи монтажу дверних конструкцій фото 2

Як встановити міжкімнатні двері без порога?

В цьому випадку короб матиме П-подібну форму, а це означає, що нижній край полотна дверей буде знаходитися безпосередньо над покриттям підлоги.

Якщо ви монтуєте двері без порогу, слід точно виміряти товщину покриття, яке буде стелитись на основу підлоги і додати мінімум 5-7мм порожнього простору, щоб двері могли ходити вільно.

Як встановити розсувні двері

Якщо ви бажаєте заощадити місце в квартирі за рахунок дверей, то в цьому випадку можна встановити розсувні двері. Стандартні двері при відкриванні займають всю ширину коридору, що не завжди зручно, а розсувні відкочуються на роликах.

Тут слід врахувати, що дверне полотно в дверях має бути більше дверного отвору на 6-7 сантиметрів, а вільний простір ліворуч або праворуч - не менше 70 см. Якщо ж стандартні двері складаються з двох половинок, то, відповідно, простір повинен становити по 35-40 см з кожного боку.

Найчастіше такі двері використовуються при вході в зал, рідше – при вході в кухню або спальні, і майже ніколи не використовуються при вході до туалетних кімнат та ванн.

Тепер ви знаєте, як встановлювати міжкімнатні двері та можете зробити це самостійно. Також ви можете скористатися послугами «Альберо» — наші фахівці не тільки підберуть вам підходящі двері, а й відправлять групу професійних монтажників для встановлення.

Як встановити двері: етапи монтажу дверних конструкцій фото 3



Вам також може бути цікаво