Як мити паркет: поради щодо догляду за паркетною дошкою

Як мити паркет: поради щодо догляду за паркетною дошкою фото основне

Як доглядати за паркетом правильно

Для того щоб догляд за паркетом був максимально правильним, дізнатися про правила догляду потрібно ще до укладання.

  1. Всіляко захищати підлогу від виникнення подряпин.

  2. Якщо у будинку живе пес, після кожного відвідування вулиці необхідно мити йому лапи. А також не забувати про своєчасне підрізання кігтів у тварини, щоб уникнути пошкоджень на поверхні паркетної дошки; одягати на ніжки меблів своєрідні «валянки», тобто повстяні насадки. Цей запобіжний засіб найбільш актуальний для меблів, які часто пересуваються по кімнаті.

  3. Сьогодні в магазині можна знайти різні засоби догляду, наприклад, поліролі, мастики, лаки, антиковзкі засоби. З їх допомогою паркетна дошка стає чистою, блискучою, на ній утворюється захисна плівка, яка є бар'єром від подряпин та інших дефектів. Плюс до всього, виробники пропонують споживачам величезний асортимент, можна знайти засоби усунення слідів взуття, хімікатів, харчових забруднень.

  4. Що стосується взуття, потрібно намагатися ходити паркетною дошкою в м'яких тапочках. Категорично заборонено ходити у вуличному взутті, особливо це стосується підборів. Внаслідок таких нерозумних дій на паркетній дошці з'являться сколи, вм'ятини, тріщини; після нанесення лаку слід почекати 12 годин (не забувши закрити вікна, двері) і тільки після цього можна ходити по підлоговому покриттю.

  5. Після повного висихання не потрібно поспішати і відразу починати тягати меблі, бігати, стрибати і тупотіти ногами. Доведеться потерпіти тижнів зо два, дотримуючись щадного режиму експлуатації. А якщо прямо час не терпить, меблі слід пересувати дуже акуратно, а під час збирання підкласти щільний матеріал, наприклад, гофрокартон, двп, щоб випадково не пом'яти і не подряпати свіже покриття.

  6. Обов'язково після закінчення збирання потрібно прибрати підкладку, тому що якщо її залишити на тривалий час, станеться дуже небажане потемніння в тих місцях, які були закриті картоном.

Види очищення паркетної дошки

Очищення паркету буває двох видів:

  • сухе;

  • вологе.

Сухе прибирання

Використовуйте щітку з м'якою щетиною або швабру, щоб підмітати таку підлогу двічі чи тричі на тиждень. Це дозволить запобігти появі подряпин на поверхні дошки, викликаних абразивним впливом піску та бруду. До того ж підмітання дозволяє зменшити інтенсивність вологого збирання.

Таку підлогу потрібно пилососити один-два рази на тиждень. Це дозволить видалити дрібніші частинки бруду та пилу, які можуть накопичуватися в тріщинах та підлогових швах. Можна користуватися також миючим пилососом – це буде гарне поєднання миття та сухого чищення.

Вологе прибирання

Підлога з паркетної дошки не призначена для тривалого контакту з водою, але це не означає, що їх не можна мити. Це покриття чудово витримує вологе прибирання, якщо мити добре віджатим ганчіркою або протирати підлогу після сухого прибирання.

Таке покриття для підлоги миють руками або «ледаркою», змоченою у воді з додаванням невеликої кількості побутового засобу. Найкраще використовувати спеціальні засоби для догляду для підлоги під лаком або маслом. Швабра не повинна бути дуже мокрою, адже мета такого прибирання - видалити тонкий шар забруднень, не промочивши грунтовно деревину. Розчин не повинен бути занадто гарячим, щоб не пошкодити покриття.

Вода легко проникає між шарами паркетної дошки, тому при масивних протоках потрібно в найкоротший час просушити паркет.

Догляд за паркетом 

Догляд за паркетною дошкою з плямами

При чищенні паркетної дошки не можна використовувати розчинники та абразивні засоби, які можуть пошкодити шпонове покриття. Видалити більшість плям можна, користуючись такими лайфхаками:

  • як правильно мити підлогу з паркетної дошки, забруднену жиром? – за допомогою води, в якій розчинено засіб для миття посуду;

  • для видалення плям від фарби, забруднену поверхню протирають спеціалізованими складами на крайній випадок спиртовим розчином (1:3);

  • віск або жуйку спочатку заморожують за допомогою пакета з льодом, а потім відліплюють;

  • сліди від олівця легко стираються за допомогою уайт-спіриту або зубної пасти, але потрібно бути акуратним, не кожне покриття витримає інтенсивне навантаження такого роду. Після такої обробки забруднене місце промивають водою та протирають насухо;

  • паркетна дошка з чорнилом відмінно відчиститься за допомогою молока з подальшою обробкою розчином столового оцту та води;

  • кров'яні сліди відмиваються розчином перекису водню з наступним протиранням водою, до якої доданий аміак;

  • сліди від помади видаляють за допомогою миття посуду;

  • засохлий лак для нігтів стирається спиртом або зворотним боком губки для посуду. Застосовувати ацетон не можна – він зіпсує покриття шпону;

  • видалити плями від фруктів зі світлого паркету допоможе розчин щавлевої кислоти;

  • смуги від гумової підошви можна стерти з покриття звичайною гумкою;

  • смолу перед видаленням потрібно заморозити – це значно полегшить роботу. Після механічного очищення підлогу миють спеціальними побутовими засобами;

  • якщо ваша кішка або собака «зробили калюжку», забруднену ділянку потрібно швидко витерти, оскільки волога може вбратися, залишивши запах. Після цього паркет треба ретельно промити.

Дбайливе ставлення до паркетної дошки – запорука її тривалої служби та прекрасного зовнішнього вигляду.

Як доглядати підлогу, покриту олією

Догляд за паркетною дошкою, покритою олією, розпочинається відразу після її монтажу. Для збільшення опірності до води та покращення експлуатаційних властивостей усю поверхню потрібно змастити спеціальною мастикою. Хоча б два тижні після цього не варто робити миття.

Якщо мова йде про підлогу в житловому приміщенні, тоді краще по паркетній дошці ходити босяком. Якщо ж таке покриття постелене в приватних кабінетах, салонах тощо, потрібно подбати про наявність окремого килимка для витирання взуття.

Усі меблі в приміщенні краще поставити на окремі підставки. Дуже важливо, щоб ніжки стола, стільців чи шафи не були металевими.

Щоденний догляд повинен бути сухим. Якщо не забувати про нього, то прилипання бруду до поверхні буде дуже незначним.

Вологе прибирання відбувається у разі потреби. Для цього використовується спеціальна рідина для паркету. Не варто її лити безпосередньо на підлогу, але попередньо розбавити в теплій воді.

Догляд за інженерною дошкою

Інженерна дошка вирізняється кращою вологостійкістю, ніж паркет. Тому в плані прибирання з цим матеріалом дещо простіше. Протирати таку поверхню можна 2-3 рази на тиждень, або в міру забруднення. Звичайно, ганчірку потрібно добре викрутити і лише тоді братись до роботи.

Бажано використовувати для догляду спеціальні засоби, рекомендовані виробниками підлогових покриттів. Також в асортименті спеціалізованих магазинів можна вибрати, крім самої інженерної дошки, засоби для місцевого ремонту та відновлення покриття (воскові олівці, мастики та ін.), Що дозволить не вдаватися до заміни дорогих дощок.

Догляд за дубовим паркетом

Догляд за дубовим паркетом, по суті, нічим особливим не відрізняється  від догляду за паркетом з ясеню, бука та інших порід. Так само можна використовувати сухе та вологе прибирання. Обираючи миючий засіб, варто враховувати яке зовнішнє покриття використовується.

Важливо дотримуваись температурного режиму - не вище 25 градусів в приміщенні.

Як мити паркет

Дамо кілька порад про те як мити паркетну підлогу.

  1. Якщо паркет після укладання покривається лаком, то перше вологе прибирання може бути проведене не раніше, ніж через два тижні після лакування, коли лак стане досить міцним і затягне всі щілини між паркетними планками.

  2. Пол рекомендується мити не частіше двох-трьох разів на рік теплою або прохолодною водою із застосуванням м'яких миючих засобів для паркету.

  3. У жодному разі не можна використовувати гарячу воду та їдкі миючі засоби!

  4. Ганчірка повинна бути з м'якої тканини, найкраще підходить фетр, повсть і мікрофібра.

  5. Ганчірку необхідно дуже ретельно віджимати, так як підвищена вологість згубно позначається на стані матеріалів з натуральної деревини. Після того, як підлогу протерли вологою ганчіркою, він повинен висохнути за кілька хвилин. Якщо води все ж таки налили багато, слід негайно протерти паркет до сухого стану.

  6. Категорично не рекомендується застосовувати звичайний миючий пилосос для паркету, лише якщо використовувати функцію сухого чищення. Нещодавно виробники розпочали випуск спеціальних миючих пилососів для паркетної дошки. Модель Thomas Twin T2 Parquet Aquafilter укомплектована спеціальною щіткою з м'якою натуральною щетиною для прибирання та миття паркету.

  7. Швабра для миття паркету повинна мати гарну гігроскопічність, щоб зайва кількість води не потрапила на покриття. Випускаються швабри з повстяною основою, краї яких облямовані кількома шарами гігроскопічного матеріалу. Конструкція швабри для паркету зазвичай доповнена функцією механічного віджимання.

Засоби для миття паркету

Миючі засоби, що щадять – клінери, вироблені у формі концентратів або аерозолів, найкраще підходять для миття паркету. У складі таких засобів немає лугу, вони нейтральні до паркетного лаку, не залишають розлучень і слідів після миття підлоги.

Добре зарекомендували себе американський професійний засіб Aqua Sport Wood Flor Cleaner та іспанський Rubi. Вони швидко сохнуть, не вимагають змивання, можуть застосовуватися для миття підлогових покриттів із натуральної деревини щодня.

Дуже популярний український засіб Glutoclean Pufas, що легко видаляє масляні та жирові плями, шліфує подряпини і зберігає відмінний зовнішній вигляд паркетної дошки.

Засіб на водній основі Loba Parckett Care та поліроль Loba ParckettWax рекомендується використовувати у комплексі. Після миття водним засобом, який легко очищає покриття для підлоги від усіх слідів забруднення, проводиться полірування паркету, що закриває пори і тривалий час оберігає його від вологи і забруднень.

Концентрат Thomas Floor Pro з додаванням воску на основі ПАР має грязевідштовхувальну дію, після його застосування паркет залишатиметься чистим кілька днів.

Часті помилки: чого не можна робити, доглядаючи за паркетною дошкою

Досить часто власники самі вкорочують термін експлуатації покриття та псують його природній вигляд через неправильний догляд. Назвемо найпопулярніші помилки.

  1. Використання гострих насадок пилососа. Найкраще користуватись лише насадкою-щіткою. Також заборонено використовувати вологий пилосос. Такий пристрій дає надто багато вологи, що негативно впливає на натуральну деревину. Нещодавно на ринку з’явились пилососи, призначені спеціально для миття паркетної дошки. Такі, звісно, стануть найкращим помічником в догляді за будь-якою дерев’яною поверхнею.

  2. Робити  занадто тривале провітрювання кімнати. Також можуть пошкодити сквозняки. Якщо є можливість, варто використовувати кондиціонери, налаштувавши потрібний рівень контролю. Оптимальна температура повітря для паркетної дошки - не вище 26 градусів.

  3. Використання універсальних засобів. Такі, здебільшого, є багатокомпонентними, містять антисептичні складові. Уважно потрібно читати етикетку засобу перед користуванням. Якщо паркет не зазначений в списку, тоді краще обрати інший спосіб миття.


Бажаємо легкого прибирання та тривалого терміну службу вашої паркетної дошки.


Вам також може бути цікаво