Вибираємо клас ламінату

Вибираємо клас ламінату фото основне

Ламінат є зручним та практичним покриттям для підлоги, що забезпечує сучасному помешканню атмосферу тепла, комфорту та затишку. Щоб не розгубитися у великому асортименті, і зрозуміти, який саме ламінат найміцніший, детально розглянемо один із основних критеріїв вибору — клас ламінату.

Що таке клас ламінату та як він визначається?

Відповідаючи на запитання що таке ламінат, перш за все варто сказати, що це певна “норма”, визначена на основі багатьох технічних дослідів та експериментів. Присвоєння тому чи іншому покриттю класу здійснюється з урахуванням:

  • способу виробництва;

  • стійкості до навантаження;

  • зносостійкості.

Показник класу ламінату допомагає зрозуміти наскільки сильно та швидко матеріал піддається зовнішньому впливу. Іншими словами, визначає термін його служби без капітального ремонту.

Відповідно до ГОСТу 32304-2013 ламінат поділяють на 7 класів: 21, 22, 23, 31, 32, 33, 34.

Перша цифра вказує на сферу використання матеріалу:

  • 2 - призначаються для побутових приміщень;
  • 3 - підходять для комерційних об’єктів.

Друга цифра вказує на міцність ламінату. Відповідно, чим більша цифра, тим вища стійкість до будь-якого зовнішнього впливу.

Ламінат для домашнього використання

21-й, 22-й та 23-й класи у продажі сьогодні зустрічаються досить рідко, адже суттєво поступаються за своїми властивостями наступному класу.

21 клас

Має досить тонкий захисний (верхній) шар покриття, що досить швидко призводить до втрати насиченого кольору декору та потертостей. Таку підлогу краще укладати в тих приміщеннях, де зовнішній вигляд підлоги не дуже важливий, або відвідуваність дуже незначна.

22 клас

Порівняно із попереднім, таке покриття є дещо міцнішим. Однак, не варто зупиняти свій вибір на ньому, якщо приміщення часто відвідується.

23 клас

Такий ламінат можна укладати в будь-яких житлових приміщеннях, але не в комерційних закладах.

Що стосується товщини ламелей, то тут все просто — стандартом для 21, 22 та 23 класів є 5-7 мм.

21-23 класи ламінату для житлових приміщень таблиця

Ламінат комерційної експлуатації

Ламінат з 31-м, 32-м та 33-м класами має куди більшу сферу застосування, ніж ті, що розглядались вище. Цьому класу притаманні більша стійкість до стирання верхнього шару покриття, навантажень. Якщо ламінат такого класу вкладати в житловому приміщенні (будинок, квартира), то і прослужить ще довше, ніж при застосуванні в комерційній експлуатації. Саме тому на комерційний ламінат виробники охоче дають гарантію 20 і, навіть, 30 років.

31 клас

Ламінат із цим класом ідеально підійде для приміщень із невеликим навантаженням, середньою прохідністю та відносно невеликою вологістю. В житлових приміщеннях такий прослужить 10-15 років, в комерційних – 2-3. Однією із основних переваг покриттів із цим показником є їхня зносостійкість. Ламелі, здебільшого, доповнюються замковими системами з'єднання та
Стандартна товщина для ламінату 31 класу – 6-8 мм.

32 клас

32 клас ламінату володіє трохи вищими показниками ніж 31-й, а для укладання в житлових приміщеннях використовується чи не частіше. Товщина ламінату 32 класу складає – 7-10 мм.

33 клас

33 клас стирання ламінату  можна назвати ще комерційним. Основне призначення – для приміщень з великими площами та навантаженням, високою відвідуваністю.

Товщина ламінату 33 класу – 9-12 мм.

34 клас

Найбільш міцний комерційний варіант, з товщиною дошки – 10-12,9 мм. Сьогодні цей клас є скоріше “ноу-хау” деяких брендів, так як ще офіційно не визнаний Єврокомісією, тому і на ринку його, поки що, можна зустріти досить рідко.


31-34 класи ламінату для службових та офісних приміщень таблиця


Вам також може бути цікаво