Укладання ламінату з фаскою: основні принципи, види та правила

Укладання ламінату з фаскою: основні принципи, види та правила фото основне

Укладання ламінату з фаскою

Фаска ламінату — це скошений край дошки, що забезпечує невеликі заглиблення на поверхні підлоги після укладання матеріалу. Фаска в ламінаті може бути з двох сторін, або ж з усіх чотирьох.

Ламінат з фаскою — відносно новий різновид цього покриття для підлоги. Від класичного, з прямими кромками, вона відрізняється зовнішнім виглядом та експлуатаційними характеристиками.

Завдяки скошеним граням він більше нагадує натуральне дерево. Насправді така конструкція забезпечує і ряд функціональних переваг: Забезпечується якісніша, без дрібних дефектів, обробка країв Щілини, що утворюються згодом на стиках, завдяки фасці не впадають у вічі, оскільки краї сусідніх ламелів спочатку не замикаються впритул, між ними залишається канавка. амортизується навантаження на горизонтальну площину покриття У дорогій брендовій продукції скошена грань піддається фарбуванню складами з водовідштовхувальними характеристиками, в результаті підвищується в

Розкладка ламінату з фаскою

Укладання в будь-якому напрямку може проводитись за різними схемами. Розберемо найзатребуваніші варіанти укладання ламінату з фаскою.

1. Пряма 1/2

Відповідно до цього способу, кожен наступний ряд зміщують відносно попереднього половину ламелі. Отримують однорідну поверхню, що трохи нагадує цегляну кладку. Це оптимальний варіант для прямокутних довгих панелей.

2. Пряма 1/3

Ця схема передбачає усунення у кожному наступному ряду на третину деталі. Розкладка ламінату 1/3 зовні схожа на сходи. Підходить для прямокутних ламелей різної довжини.

3. Пряма хаотична

Особливість цього варіанта в тому, що дошки зміщують по-різному. Обрізок, що залишився від попереднього ряду, зазвичай ставлять на початок наступного.

4. Ялинка

Такий варіант дозволяє зімітувати паркет. Для нього підійдуть лише короткі прямокутні дошки. Потрібно вибирати ламелі без звичайних замків, зі шпунтованими кромками та пазами. Можна використати вініловий ламінат. Розрізняють кілька варіантів укладання ялинкою.


Правила укладання ламінату з фаскою

Незалежно від того, чи має ламінат фаску, при його укладанні необхідно дотримуватись ряду принципів:

  1. Підстава повинна бути рівною, міцною, без тріщин, сухою та очищеною від сміття, під ламінат з фаскою допустимі трохи більш виражені перепади висоти
  2. Перед укладанням розпаковані ламелі повинні не менше доби полежати в приміщенні для акліматизації
  3. Обов'язково потрібна підкладка
  4. Між ламінатом і стінами необхідно залишати компенсаційний зазор 1-1,5 см, який після закінчення укладання прикривається плінтусом
  5. Плінтус фіксується тільки до стіни. встановлюються, коли вона закінчена
  6. Укладання по діагоналі може починатися з самого кута (зазвичай далекого лівого) або на деякій відстані від нього
  7. Планки необхідно укладати зі зміщенням мінімум на 40 см або на третину, половину довжини, щоб поперечні шви йшли врозбіг

Напрям укладання ламінату з фаскою

Існують три варіанти спрямування укладання ламінату.

Перший варіант застосовується на практиці частіше за інших і саме його рекомендують виробники ламінату в інструкціях, що додаються до нього. Стики при такому укладанні практично непомітні, підлога виглядає єдиним монолітним полотном, а приміщення візуально витягується.

При розташуванні ламінату перпендикулярно до вікна приміщення зорово здається більше, стики і фактура ламелів чітко видно, що надає підлозі обсягу і своєрідного шарму. Для такого способу укладання можна використовувати тільки текстуровані планки з цікавою фактурою або малюнком.

Такі приміщення, як коридори, вітальні – відносяться до прохідних. Підлогове покриття в них піддається інтенсивним навантаженням. У такому разі укладання за напрямом руху людей зменшить стирання стиків і продовжить термін експлуатації ламінату. Укладати ламелі впоперек руху категорично не рекомендується.

При діагональному способі укладання планки укладаються під кутом 40-60 º. Починати монтаж краще не від кута кімнати. Як у попередніх варіантах, а від найдовшої діагоналі у протилежні сторони. Через підвищену стирання на стиках і збільшення витрати матеріалу цей варіант використовується рідко. В основному, цим прийомом користуються дизайнери для зонування приміщення або зміни геометрії кімнати. Якісно виконати таке укладання можуть лише професіонали.

Види укладання ламінату з фаскою

Варто врахувати, що дошки ламінату можуть мати один із двох поширених методів кріплення:

1. Клеєве. Складніший метод. Потребує ретельної підготовки підкладки - вона має бути ідеально рівною. Крім того, сам процес укладання буде непростим та неквапливим, оскільки помилки неприпустимі.

2. Замковий. Простий метод, який останніми роками застосовується практично повсюдно. Пластини, призначені для такого способу кріплення, вже мають замки, що легко замикаються між собою. Зі складання покриття замковим методом без проблем впорається навіть недосвідчена укладання ламінату людина. Ідеально рівна підкладка не потрібна.

Гідність ламелей, оснащених замками, полягає ще й у можливості демонтувати, а потім знову змонтувати покриття без будь-яких труднощів. Також його легко ремонтувати, адже для цього потрібно просто розібрати пошкоджену ділянку та замінити кілька конкретних панелей.

Палубне укладання ламінату з фаскою

Класична (палубна) схема укладання ламінату є найпростішою та найекономічнішою. Відрізана частина попереднього ряду є початком наступного ряду. При цьому розбіжність торцевих швів провадиться в хаотичному порядку. Витрата матеріалу при такому укладанні складає близько 5%.Можливе укладання квадратами, ромбами, східцями.

У максимально найкращому вигляді допоможе представити ламінат палубне укладання з контрольованим зсувом (на 1/2 або 1/3 дошки). При даному виді укладання кожен наступний ряд укладається зі зміщенням відносно попереднього ряду на 1/2 або 1/3 дошки. Це укладання найбільш виграшно виглядає у таких випадках:

  •  монтаж ламінат із фаскою;
  •  монтаж ламінату у великих приміщеннях з мінімальною обстановкою;
  •  монтаж ламінату з великим малюнком.

Додаткова витрата ламінату на підрізування становить близько 7-10%.

Укладання ламінату з фаскою в розбіг

Сучасний та модний порядок укладання ламінату. Відрізняється можливістю використання яскравих кольорів та незвичайних геометричних малюнків. Його не можна назвати універсальним, скоріше навпаки — його застосовують лише у сміливих дизайнерських проектах.

Якщо хочете зробити незвичайне покриття та готові витратити на укладання більше коштів, ніж при виборі одного із стандартних методів, хаотичний спосіб може вам підійти. Однак, дуже важливо, щоб він поєднувався з інтер'єром, інакше цей «хаос» вийде з-під контролю та зіпсує зовнішній вигляд усієї кімнати.

Окремо виділяється спосіб "мозаїка", для якого потрібно купувати спеціально створений для цього виду укладання матеріал. Він дорогий, але незвичайний. При цьому його легше поєднувати з іншими елементами інтер'єру, ніж "хаос".

Ламінат з фаскою по діагоналі

Діагональна укладка ламінату з фаскою передбачає розміщення панелей під кутом 45 градусів щодо стін приміщення. Багатьма фахівцями цей метод вважається найкрасивішим. Він справді прикрашає приміщення, візуально розширюючи його та створюючи особливий настрій.

Однак, якщо в кімнаті буде багато меблів, вся краса цієї схеми укладання ламінату зійде на «ні». Тому її варто обирати для приміщень, де багато вільного простору. Тоді даний вид укладання проявить себе максимально, створивши відчуття легкості, стрімкості. Крім того, спосіб має велику перевитрату матеріалу - 10-15%, тому вибирати його для кімнати, де переваги укладання зблякнуть під килимами та меблями - марнування коштів.

Художнє укладання

При укладанні "ялинкою" планки розташовуються під кутом. Залежно від градуса кута та кількості ламелів існують різні варіанти:

Англійська ялинка (англійська перев'язок) - укладання ламелів під прямим кутом - класичний варіант, що найчастіше зустрічається;

Французька ялинка - ламінат укладається під гострим кутом;

Угорська ялинка – малюнок укладки ламінату з фаскою по три або чотири планки одного кольору поспіль.

Для цього способу потрібний спеціальний ламінат із замками на торцях. Покриття для підлоги, укладене таким чином, надає підлозі візуальний об'єм і виглядає як натуральний паркет. Мінуси – велика кількість відходів, складність монтажу та необхідність купівлі спеціального виду ламінату з торцевими замками.

Рейтинг ламіната з фаскою

  1. Krono Original Variostep Classic 8199 Дуб Пустинний
  2. Kaindl Classic Touch Standard Plank K4368 Бук SWARAN
  3.  Finsa 1AM Natural Wexford Oak Evolve
  4. Krono Original Variostep Classic K278 Дуб Вандерленд
  5. Beauty Floor AMBER 501 Шантилли

Вам також може бути цікаво