Типи дверних замків

Типи дверних замків фото основне

Щоб вберегти свою квартиру, будинок, дачу, офіс чи склад від проникнення зловмисників, потурбуватись, найперше, потрібно про надійність вхідної конструкції. Тому особливу увагу потрібно приділити вибору дверного замка. На ринку пропонуються тисячі різних моделей, що відрізняються за своїм матеріалом, конструкцією, принципом дії, ступенем захисту. Спробуємо з’ясувати які ж типи дверних замків бувають та наскільки надійно вони захищають.

Типи дверних замків за способом встановлення

Відповідно до технології встановлення, усі дверні замки поділяються на три основні різновиди:

  • накладні;

  • навісні;

  • врізні.

Розглянемо кожен із цих варіантів.

Накладні замки

Встановлюються на саме дверне полотно із внутрішнього боку. Хоча це і не найнадійніший варіант, однак має цілий ряд переваг, зокрема й такі:

  • не порушує цілісності дверного полотна;

  • швидке встановлення та демонтаж без залучення спеціалістів;

  • може використовуватись як самостійно, так і разом з іншими дверними замками;

  • застосовується для різних типів та моделей дверей.

Сучасні накладні замки не шкодять дизайну дверей. Бувають: механічні, електронні, з ригелем чи без нього, різних кольорів, розмірів та з варіантами механізмів (циліндровий, сувальдний). Як і врізним, таким присвоюється клас безпеки.

Накладний дверний замок фото


Навісні замки

Навісний замок – найпростіший варіант. Складається із відмикаючої частини та спеціальної дужки, що протягується через отвір. Такі моделі прості у використанні, їх легко замінити. Разом із тим, за ступенем захисту від силового проникнення навісний замок є особливо вразливим, адже усі його елементи знаходяться повністю «на виду». Для вхідних дверей у житловий будинок, офіс його краще не використовувати. Більше підійдуть ці вироби для господарських приміщень, складів, гаражів.

Навісні замки відрізняються за розміром корпусу, матеріалом, конструкцією, кількістю ключів у комплекті, довжиною дужки, наявністю додаткового захисту від вологи, механізмом секретності. В продажі можна знайти різні види навісних замків:

  • відкритого типу – класичний варіант навісного замка, механізм для відмикання ключем та утримування дужки знаходиться всередині корпусу;

  • закритий – найбільш надійний серед навісних замків, адже душка повністю ховається в корпусі;

  • напівзакритий – функцію дужки виконує металевий штир, який частково прихований в корпусі;

  • «грибок» – вирізняється специфічною формою штиря, що максимально щільно прилягає до дужки.

Для більшого захисту краще віддавати перевагу виробам із литим корпусом. Також можна придбати модель із сигналізацією. Такий пристрій має вбудований датчик, котрий реагує на удари та спроби витягнути дужку.

Навісний дверний замок фото


Врізні замки

В наш час є найбільш популярними та надійними. Такі встановлюються безпосередньо в дверне полотно, а тому не псують дизайн дверей. Вони будово підходять для металевих, дерев’яних дверей, однак самостійно встановити їх доволі складно. Можуть бути фіксуючими (з ручкою), або замикаючими (без ручки). Також поділяються на окремі типи відповідно до конструкції механізму та призначення. Беручи до уваги  стійкість до розтину, міцність, безвідмовність та секретність, моделі врізного замка присвоюється клас безпеки.

Класифікація за замикаючим механізмом


Кодові

Сучасний варіант дверного замка, що не потребує ключа. Відімкнути його можна за допомогою кнопок. Придуманий код власник може змінювати у зручний час. Недоліком таких моделей є те, що цифри на кнопках з часом стираються, іноді западають і самі кнопки.
 
Кодовий дверний замок фото


Електромеханічні

По суті, не відрізняються від традиційних механічних за своїм внутрішнім наповненням, але дає змогу відмикати двері завдяки кнопкам на електронній панелі, що встановлюється поруч з дверним полотном.
Електронний дверний замок фото

 

Сувальдні

Вважаються класичним варіантом та використовуються найчастіше в банках, кабінетах, можуть встановлюватися і у вхідні двері в квартиру. Основними елементами механізму є: масивна серцевина та кодові пластини. Чим більше сувальд (металеві елементи, що замикають двері в момент повороту ключа), тим важче справитися з конструкцією. Моделі з максимальним рівнем захисту мають 6-8 сувальд.
Сувальдний дверний замок

   


Циліндрові

Особливо популярні моделі, адже вирізняються свою надійністю та, разом із тим, мають невеликий розмір, швидко відмикаються ключем. Сама конструкція складається з: серцевини замка, циліндра та сувальдного пристрою.

 

Циліндровий дверний замок

 


Монблокові

Надійний замикаючий пристрій, адже поєднує у собі елементи сувальдного та циліндрового замків. Зазвичай ці моделі мають додаткові висувні ригелі (як у сувальдних виробів) та спеціальною «шторкою», що підіймається в момент замикання та попереджує потрапляння свердл та сторонніх елементів через замкову щілину (як в циліндрових замках).

 

Категорії надійності дверних замків

Надійність дверного замка – ключова характеристика, що залежить від багатьох факторів, зокрема й від матеріалу виробу, його габаритів, способу встановлення, механізму замикання.

Прийнято вирізняти  4 категорії надійності дверних замків. Але варто сказати, що жодна з них не гарантує повної безпеки. Як би не намагались захистити свій виріб від зловмисників виробники, між тим, знаходяться люди, які вміють відмикати замок без ключа, справляючись з усіма елементами захисту. Чим вищою є категорія безпеки дверного замка, тим більше часу доведеться витратити зловмиснику, щоб справитися з ним.

Замки із категоріями I та II на вхідні двері встановлювати не встановлювати. Для таких, здебільшого, використовуються прості механізми, справитися із якими зловмисник може всього лише за кілька хвилин. Чудово такі підійдуть для міжкімнатних дверей, офісних перегородок.

Вироби із категорію III відчинити не так вже й просто. Виробники доповнюють їх різноманітними елементами захисту. Щонайменше, 10 хвилин знадобиться зловмиснику, щоб потрапити в приміщення. За цей час спрацює сигналізація, до об’єкту встигнуть добратися працівники охоронних агентств.

Моделі із категорією IV мають кілька різних варіантів захисту. Відтак, щоб «побороти» їх без ключа людині знадобиться від 30-40 хвилин. Саме такі замки вважаються найдорожчими, однак найнадійнішими.

Замок для вхідних дверей фото


Як вибрати замок для вхідних дверей?

Розуміючи які типи дверних замків бувають та в чому їхня особливість, можна зробити кілька висновків щодо їхнього вибору.

  1. Обирати замкову конструкцію потрібно з урахуванням дверного полотна та його призначення. Для вхідних дверей перевагу краще віддавати складним замковим конструкціям із кількома елементами захисту. Можна встановити і 2 чи більше замків. Для міжкімнатних можна вибрати немасивну просту модель врізного замка.

  2. Попередньо потрібно з’ясувати з якого боку будуть відчинятися двері, адже замки бувають лівосторонні, правосторонні та універсальні.

  3. Найкращими матеріалами для замків вважаються: сталь, чавун, латунь. Не радять використовувати фахівці алюміній, адже він дуже м’який, та силумін (цей метал швидко руйнується).

  4. Віддавати перевагу краще виробам із 3 та 4 ступенем захищеності від розтину та злому.

  5. За умов встановлення електромагнітного чи електромеханічного замка, варто попередньо подбати про безперервне електропостачання.

  6. Для циліндрового замку найкраще вибирати такі ключі, що мають як можна більше висічок та виїмок.

  7. Додатковим захистом для вхідних дверей може стати конструкція із засувою.

    Замок для вхідних дверей на ключ фото

Обирати моделі краще від відомих виробників, котрі гарантують якість та надійність виробу. В перелік найкращих брендів із хорошою репутацією та багаторічним досвідом у виробництві варто включити Tupai (Портругалія).

В інтерне-магазині «Альберо» Ви знайдете величезну кількість моделей під будь-які двері.


Вам також може бути цікаво