Що таке дверні добори та навіщо вони потрібні?

Що таке дверні добори та навіщо вони потрібні? фото основне

Двері у квартирі чи приватному будинку відіграють не лише функціональну, а й естетичну роль. Вони є частиною інтер'єру, і від того, як гармонійно виглядають всі елементи дверей після установки, залежить загальне враження про дизайн приміщення.

Більшість міжкімнатних дверей виробники випускають, використовуючи певні стандарти глибини, ширини та висоти. Але прорізи у кожній квартирі різні. У разі розбіжності габаритів власникам часто доводиться застосовувати добори на двері, щоб вони красиво виглядали в отворі і створювали відчуття завершеності оформлення.

Нижче ви дізнаєтеся, що таке добори на двері, а також познайомитеся з їхніми різновидами та основними розмірами.

Що таке добір?

Говорячи про добір для міжкімнатних або вхідних дверей, ми говоримо про дерев'яний, пластиковий або МДФ елемент. У будь-якому випадку добір дверний (розширювач) – це додаткова планка, яка не входить до основного комплекту постачання. Встановлюють таку планку зазвичай під час монтажу коробки та полотна, зазвичай між наличником та коробом.

При цьому розрізняють горизонтальний добір до дверей зазвичай до 1000 мм завдовжки, і вертикальний зазвичай до 2200 мм довгою. Щодо ширини дошки, зазвичай вона становить 100, 200 або 250 мм. Якщо ваш отвір має велику глибину, потрібно буде з'єднати дві широкі або кілька вузьких планок між собою.

Як використовуються добори для дверей?

Головне призначення дверних доборів - покращувати поверхню стіни, яка залишається голою, якщо дверна коробка вже глибини отвору.

Наприклад, якщо глибина отвору - 500 мм, а глибина дверей разом з коробом - 100 мм, вам знадобиться додаткова планка, щоб замаскувати 400 мм порожнього простору, що залишилися.

Також добір дверної коробки може бути підсилюючим елементом, який підвищує міцність усієї конструкції дверної рами. А ще такі планки часто використовують для облагородження міжкімнатних арок та укосів віконних отворів, які завжди мають більшу глибину, ніж металопластикові рами вікон.

Колір і фактуру планки зазвичай диктує загальний дизайн приміщення: вибір може або доповнювати колірну гаму, або, навпаки, контрастувати з нею. Насамперед, це відноситься до самих дверей, а потім - до плінтусів, стін або підлогового покриття.

Види доборів на вхідні двері

Виробники розрізняють добори для дверей за двома критеріями:

  • матеріал виготовлення;
  • конструктивні особливості.

Ці два критерії визначають, наскільки буде красиво і ефектно виглядати добір у отворі, наскільки просто його монтувати, як довго він прослужить і яка його вартість.

Матеріал виготовлення доборів

  • Дерево;
  • МДФ;
  • Пластик.

Найчастіше застосовуються дерев'яні добори на вхідні двері, які виробляють із натуральної деревини. При цьому сама планка може бути обрізною або шпунтованою та забарвленою поверху. Дерев'яні добори випускаються більш ніж у 100 варіантах відтінків і дозволяють оформити отвір саме так, як потребує дизайн приміщення.

За останні 10 років добір дверей із МДФ помітно потіснив дерев'яний. Раніше такі планки випускалися в обмеженому колірному діапазоні і коштували досить дорого, але зараз вони стають дедалі доступнішими.

МДФ-добори виготовляються під тиском із дрібних деревних волокон. Усередині їх просочують клеєм, а зверху покривають плівкою, що ламінує, або натуральним шпоном. У порівнянні з дерев'яними, такі добори відрізняються підвищеною стійкістю до деформації, механічних пошкоджень та мають меншу вагу.

Пластикові добори зазвичай виготовляються з кольорового полівінілхлориду або полістиролу та відрізняються бюджетною вартістю. Найчастіше їх застосовують в офісних приміщеннях, на складах чи закладах громадського харчування.

Безперечною перевагою пластику є дешевизна, можливість вибору глянсової або матової поверхні та простота при догляді.

Конструктивні особливості доборів

За формою та способом кріплення добори на міжкімнатні двері поділяються на такі види:

  • стандартні (типові);
  • телескопічні;
  • з кромкою або без кромки.

Стандартні добори є прямокутними МДФ або дерев'яними планками і можуть мати або не мати по торцю кромку, яка несе декоративне навантаження.

Комплект телескопічних планок зазвичай складається з кількох елементів, на краях яких виготовлені спеціальні пази, які дозволяють вставляти одну планку в іншу.

Різні телескопічні добори для дверей та їх розміри дозволяють перекривати практично будь-які арки та отвори. До того ж часто такі набори мають торцеві Г-подібні планки, які можна використовувати як наличник (телескопічний).

Основною перевагою телескопічних планок є їхня універсальність - ви можете розташувати коробку дверей на будь-якій ділянці отвору, а потім просто закріпити добори зовні, зсередини або з обох боків від косяка.

Ще один плюс полягає в тому, що телескопічний комплект завжди має один відтінок, у той час як МДФ та дерев'яні можуть трохи відрізнятись від серії до серії.

Як вибрати добори для вхідних дверей?

Для міжкімнатних дверей профілі можуть бути середньої якості та будь-якого типу. Для добору вхідних дверей краще вибрати масив натурального дуба або МДФ підвищеної якості збирання, які відрізняються високою стійкістю до факторів зовнішнього середовища.

Це обумовлено тим, що біля входу завжди є перепади температури та вологості, а сам добір може отримати пошкодження під час приходу гостей або при перенесенні меблів.

Якщо вам необхідно купити якісний та недорогий добір, фахівці магазину Альберо докладно розкажуть вам про асортимент та технічні характеристики кожного різновиду. Також ми можемо запропонувати послуги кваліфікованих монтажників, які не тільки встановлять ваші двері, але й ушляхетнять отвір по периметру.


Вам також може бути цікаво