Переваги і недоліки паркетної дошки

Переваги і недоліки паркетної дошки фото основне

Обираючи підлогове покриття для свого помешкання, більшість покупців звертає увагу не лише на зовнішній вигляд та міцність матеріалу, але й на його безпечність та екологічність. Попри щорічні зміни трендів в сфері дизайну інтер’єру, невпинно зростає попит саме на натуральні покриття. Це пояснює зацікавленість паркетною дошкою - тришаровою конструкцією із натуральної деревини, що стала головним конкурентом ламінату та паркету. Як і усі інші, цей матеріал має свої характеристики, особливості використання. Що ж, розповімо докладніше про те, чим відрізняється паркетна дошка, плюси і мінуси цього матеріалу.

Переваги паркетної дошки

  1. Екологічність. Основним матеріалом для виготовлення паркетної дошки, як і паркету, є натуральна деревина. Матеріал не містить шкідливих клеїв, домішок, а тому абсолютно безпечний для використання навіть в дитячих кімнатах, спальнях, лікарняних палатах тощо.

  2. “Натуральний” вигляд. Верхній шар паркетної дошки - дерево цінних порід. Не спеціалісту важко відрізнити таке покриття від масивної дошки. Матеріал вдало передає структуру, колір дерева. “Багатий” зовнішній вигляд паркетної дошки додасть вишуканості класичним, і сучасним інтер'єрам. На ринку можна знайти покриття з різними варіантами обробки: тонуванням, брашуванням, термообробка, лакування, цифровий друк. Кожен із них допомагає одній і тій же породі дерева виглядати дуже по-різному. Покриття не вигорає, сонячне проміння з часом роблять колір деревини більш глибоким, насиченим.

  3. Довговічність. За умови дотримання правил експлуатації, це покриття може прослужити 20, і, навіть, 35 років. Продовжити термін експлуатації виробу дозволяють спеціальні захисні речовини, що наносяться на ламелі компанією-виробником.

  4. Хороша шумоізоляція. Багатошарова структура покриття сприяє затриманню шуму. Тому не завжди доводиться застосовувати звукоізоляційні підкладки, укладаючи паркетну дошку.

  5. Можливість ремонту. У разі необхідності, так само, як і паркет чи масивну дошку, паркетну можна циклювати, шпаклювати, піддавати повторному лакуванню, тонуванню. Не стане проблемою пошкодження окремої ламелі. Її вдасться акуратно вирізати з покриття та замінити новим елементом.

  6. Стійкість до зовнішніх факторів. Паркетна дошка, про що йшлося раніше, в класичному варіанті містить 3 шари деревини. Перший - зазвичай, фанера. Другий - стабілізуючий, що виконується із дерева недорогих (хвойних) порід. Має товщину 4-6 мм. Третій - декоративний, виконаний із дорогого дерева - ясен, ятоба, махагоні, дуб, бук тощо. Така структура забезпечує матеріалу стабільність та міцність. Ламель не розсихається, не тріскає, здатна витримувати сильне постійне навантаження (меблі, наприклад). Не деформується після монтажу паркетна дошка, плюси її також і в тому, що вона не накопичує статичного току, не брудниться швидко.

  7. Практичність. На відміну від паркету, паркетна дошка не передбачає особливого догляду. Матеріал не потрібно пастувати, натирати, або ж обробляти спеціальними засобами. Догляд за цим покриття, фактично, такий самий, як і за ламінатом. Підлогу можна пилососити, протирати вологою ганчіркою.

  8. Простота монтажу. На відміну від паркету, монтаж паркетної дошки можна здійснити самостійно, не маючи навиків у виконанні цього завдання. Швидкість роботи в значній мірі зумовлена великим форматом ламелей, а також інноваційними системами з’єднання (“шип-паз”, замкові системи). Не доведеться використовувати клей чи інші суміші.

  9. Не всихається. Однозначно плюсом паркетної дошки є те, що вона не всихається, як масивна дошка. Ймовірність того, що з часом між дошками виникнуть порожнини, дуже незначна.

Розповідаючи про достоїнства і недоліки паркетної дошки, неможливо не згадати і про таку очевидну перевагу цього покриття, як доступна ціна. Звісно, матеріал не належить до категорії “економкласу”, однак, він значно дешевший, ніж паркет чи масивна дошка. Різниця ціни може сягати 600-1200 грн. за 1 м.кв.

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 1

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 2

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 3

Недоліки паркетної дошки

Розглянувши, які має паркетна дошка переваги, варто для об’єктивності також вказати і на недоліки цього покриття.

  1. Чутливість до мікроклімату. Як і будь-які інші вироби з дерева, паркетна дошка не відрізняється стійкістю до вологи. Після тривалого контакту з водою, покриття може набухати, стає м’яким, більше піддається плісені та грибкам. Водночас і надто сухий клімат теж не підходить цьому покриттю. Дерева в таких умовах може всихатися. Найгіршою є ситуація, коли в приміщенні відбуваються різкі перепади рівня вологості. В такому разі, термін експлуатації покриття суттєво зменшується.

  2. Ймовірність механічних пошкоджень. З'ясовуючи, чим особлива паркетна дошка (за і проти її використання), не варто забувати й про те, що матеріал не є таким міцним, як, скажімо, бетон. Відтак сліди від каблуків, меблів, кігтів тварин на цьому покритті можуть залишатися.

  3. Обмежена кількість циклювань. У разі необхідності, фактично усі моделі паркетної дошки можна циклювати. Між тим, під час купівлі матеріалу, варто звернути увагу на товщину верхнього шару. 3-4 цикли відновлення дозволяються для покриття із товщиною верхнього шару від 3-4 мм. 1-2 цикли - у разі, коли товщина декоративного шару 2,5-3 мм. Про циклювання варто забути, якщо верхній шар становить менше, ніж 2,5 мм.

  4. Труднощі з монтажем клейовим способом. Якщо укладання доводиться робити на клей, поверхня повинна бути максимально рівною та чистою. Попередньо її потрібно помити та просушити. Навіть такий незначний перепад висоти, як 2-3 мм, може спричинити деформацію окремих ділянок на підлозі.

Описуючи особливості паркетної дошки, плюси і мінуси цього матеріалу, не можна не вказати і на тому, що схем укладки цього матеріалу не так багато, як, скажімо, паркету. Ламелі можна буде розмістити вздовж довгої стіни, впоперек до неї, або ж по діагоналі. Габарити ламелей не дають змоги виконувати художню кладку.

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 4

Підсумки

З огляду на усі переваги та недоліки паркетної дошки, варто сказати, що це справді хороший матеріал, що ідеально підійде для вітальні, спальні, дитячої кімнати, бібліотеки, гардеробної, офісу чи кабінету. В цих приміщеннях він буде довго служити та “тішити око” своїм неперевершеним зовнішнім виглядом. Однак, відмовитись від цього матеріалу краще в тому разі, якщо облаштувати кімнату приміщення в ванній, кухні, коридорі, а також тих кімнатах, де нестабільна вологість чи температура повітря, якщо в домі проживають тварини, що можуть пошкодити покриття.

Щоб паркетна дошка прослужила довго особливу увагу приділити процесу монтажу, а також не забувати про дбайливу експлуатацію матеріалу (не варто ходити по ньому у взутті та ставити меблі на колесиках), правильний догляд (не використовувати абразивних речовин).

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 5

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 6

Переваги і недоліки паркетної дошки фото 7


Вам також може бути цікаво