Чому скрипить ламінат?

Чому скрипить ламінат? фото основне

Скрипіння підлоги – одна із найчастіших причин заміни підлогового покриття. Звісно, сторонні шуми можуть дуже дратувати, але пускати справу на самотік не варто. З часом скрип не зникає, а лише посилюється. Якщо довго тягнути, тоді доведеться повністю міняти підлогу. Саме тому обов’язково потрібно з’ясувати чому скрипить підлога з ламінату, а тоді братись до виправлення ситуації.

Скрипить ламінат: причини

Хоча ламінат вважається доволі міцним та довговічним матеріалом, однак і він може зношуватись, деформуватись. Основних причин, внаслідок яких ламінат скрипить, може бути кілька. Інколи проблема стосується якості самого матеріалу, частіше – неправильного монтажу. Розповімо про них більш детально.

Нерівна основа

Кожен виробник пропонує покупцю ознайомитись зі способами та правилами монтажу. Чимало корисних відео та статей на цю тему можна знайти в інтернеті. Однак, певна частина майстрів-початків нехтує рекомендаціями. Поверхня обов’язково повинна бути чистою та максимально рівною. Навіть незначні нерівності та ямки (до 3-4 мм) можуть спричинити деформацію окремих дощок. Відтак, з’являється неприємний шум.

Що робити якщо ламінат скрипить і прогинається через нерівну поверхню? Рішення одне - повністю зняти покриття та вирівняти основу. Зовсім не обов’язково розбирати усю підлогу. Якщо Ви добре визначили місце, де “пішло не так”, зніміть кілька панелей саме там.

Вибоїни та нерівності доведеться закрити з допомогою цементного розчину. Ділянку не закривають допоки вона повністю не висохне. Якщо раніше використовувалась підкладка, потрібно встановити її на місце, або ж замінити на шматок нової, того ж матеріалу та з такою ж товщиною.

Після виконання роботи з чорновою підлогою, панелі встановлюються на місце.

Невідповідна товщина підкладки

Думаєте чому заскрипів ламінат? Спробуйте пригадати яка саме підкладка використовувалась під покриття. Щоб згладити нерівності господарі часто перестраховуються і купують підкладку максимальної товщини. Між тим, це не завжди правильно.

Класичним варіантом, який підійде під різні види ламінату, вважається підкладка із товщиною 2-3 мм.

Що ж робити, якщо вона вже укладена. Рішення таке – зняти усі панелі, демонтувати стару підкладку, а на її місце застелити тоншу. Після цього можна повторно укладати покриття.

Відсутність компенсаційного проміжку

Залежно від температурного режиму в приміщенні ламінат може змінювати свій розмір. Саме тому важливо зберегти для покриття достатній проміжок простору. “Відступи” робляться поблизу стін. Оптимальна ширина проміжку – 7-10 мм поблизу стіни.. Закрити цю щілину можна плінтусом. В тому разі, коли монтажники нехтують цим правилом, панелі не мають місця для розширення, надто щільно притискується одна до одної, деформуються. Виникає інтенсивний скрип, навіть, якщо по поверхні ніхто не ходить.

Вирішити проблему можна в кілька кроків.

  1. Зняти плінтуси.


  2. Збільшити проміжок. Для цього можна зняти крайній ряд ламелей, або трохи підрізати їх.


  3. Встановити плінтуси на своє місце. Кріпити їх краще не до підлоги, а до стіни.


Відсутній тепловий проміжок

Так само, як і поблизу стін, “відступати” місце потрібно і поруч з елементами системи опалення - труб. Оскільки покриття в цій ділянці буде нагріватися дужче, ніж, в інших, відстань в ідеальному варіанті повинна становити 10-15 мм.

Що робити, якщо ламінатне покриття укладалось надто близько і тепер тріщить, хрустить? Варто спробувати його трошки підрізати до рівня потрібної товщини. Зробити це можна з допомогою лобзика.

Бруд та пилюка під покриттям

Підстава (чорнова підлога) під ламінат повинна бути максимально чистою. Щоб акуратно прибрати, рекомендується пилососити поверхню кілька разів. Лише після цього відбувається укладка підкладки, а згодом ламінатних панелей. Якщо ламінат чи плінтус потрібно розпилювати, краще робити це в іншому приміщенні, щоб сміття не потрапляло на підготовлену основу.

Нагіршою вважається ситуація, коли частинки піску та бруду потрапляють в замкове з’єднання. відтак, з’являється неприємний хруст в момент ходьби. Якщо проблему не вирішити швидко, замкові з’єднання можуть повністю поламатися.

Справлятися із ситуацією можна, якщо розібрати проблемні ділянки та ретельно очистити їх від піску та пилі.

Складнішою та тривалішою буде робота, якщо проблема скрипу – неякісна стяжка. В цьому разі потрібно буде повністю демонтувати ламінат, залити нову стяжку, а після її повного висихання, укласти покриття заново.

Коливання вологості в приміщенні

Часта зміна режиму температури чи вологості чинить негативний вплив на панелі, а також покриття в цілому. Після зміни рівня вологості, здебільшого, поскрипування зникають. Якщо ситуація буде продовжуватись, покриття деформується в різних ділянках.

Якщо від вологості скрипить ламінат, як виправити? Доречно придбати гігрометри та слідкувати за нормалізацією вологи. Звісно, не обов’язково дотримуватись завжди однакових показників. Важливіше уникати різких стрибків.

Чому скрипить ламінат? фото 1

Напруження в замках

Така причина неприємного звуку є доволі популярною. На жаль, навіть дорогі вироби відомих брендів інколи скриплять.

Якщо через напруження в замках ламінат скрипить, що робити? Це єдиний дефект, який не передбачає жодних дій. Ламінат просто “шукає” своє місце в новому приміщенні та в нових умовах. Небажаний шум не буде докучати довго. Якісний ламінат самостійно стабілізується всього лише за кілька тижнів. Рідше на цей процес потрібно 2-3 місяці.

Однак, важливо пам’ятати, що ламінатні панелі потребують наявності компенсаційного проміжку.

Використання неякісного матеріалу

Купуючи дешевий тонкий ламінат, не варто розраховувати на тривалий період експлуатації. Навіть якщо усіх вимог та рекомендацій дотримано з максимальною точністю (оптимальна товщина підкладки, наявність компенсаційного проміжку, рівна та чиста основа, вологість та температура відповідають нормі), ламінатні панелі низької якості з часом можуть деформуватися. Вони не витримують тривалих статичних навантажень (наприклад, від меблів). Згодом їхні замкові системи ламаються, дошки починають скрипіти.

Займатися ремонтом такого покриття не варто. Найкращий варіант – повна заміна неякісного ламінату.

Скрип ламінату: чи можна усунути, не розбираючи?

Сторонні шуми від підлоги можуть настільки набриднути господарям, що вони готові до повної заміни підлоги. Між тим, поспішати не варто. Якщо почав  скрипіти ламінат, варто спочатку спробувати справитись з проблемою без радикальних змін, але завдяки локальному ремонту.

Відкриємо кілька секретів як зробити, щоб ламінат не скрипів.

  1. Скрипить ламынат пысля укладки в одній ділянці підлоги. Для початку можна скористатись простим способом - використати парафінову свічку. Її потрібно підігріти до температури плавлення. Гарячим воском потрібно залити усі щілини, дірки та місця скрипіння. Щоб його не було видно на швах, доведеться зняти “залишки” пластиковим шпателем.


  2. Якщо скрипить ламінат посередині приміщення, в проблемній зоні можна висвердлити невеликий отвір із товщиною 0,5-0,7 мм. Використовуючи шприц чи піпетку. Залити всередину велику порцію клею (хоча б 200 мл). Не варто прикривати цю ділянку чи ступати на неї до моменту повного висихання.


  3. Інший варіант передбачає заливання проблемного місця невеликою кількістю олії.


  4. В тому разі коли ламінат з фаскою скрипить вздовж стіни, крайній ряд панелей варто зняти та перевірити в чому причина. Можливо самі ламінатні дошки нерівно стикуються. Після повторного з’єднання панелей, варто також ущільнити місце з’єднання ламінату зі стіною. Для цього можна використовувати клей ПВА, або ж монтажну піну.


  5. Якщо ямка чи впадина на чорновій підлозі не є великою, не обов’язково вирівнювати її цементною сумішшю. Для цієї цілі можна скористатися монтажною піною.


  6. Поріг, який видає шум та постійно рухається в різні сторони можна надійно зафіксувати з допомогою прозорого клею.

Чому скрипить ламінат? фото 2

Як можна усунути скрип ламінату?

Якщо ламінат скрипить після укладки настільки сильно, що це створює дискомфорт, або доєднались інші проблеми з покриттям (він прогинається чи вздувається в окремих місцях, видно нерівності тощо), варто переходити до його ремонту. Часто власникам вдається усунути скрип ламінату без розборки всієї підлоги. Якщо ж вирішити проблему локально не вдалося (з допомогою клею, заміни ламелей та ін.) доведеться робити масштаний ремонт - знімати все покриття і монтувати його заново. Вдруге монтаж потрібно виконувати максимально уважно та акуратно, в іншому разі питання про те як усунути скрип ламінату знову стане актуальним. Якщо сумніваєтесь у власних силах, довірте роботу спеціалістам.

Скрип ламінату на стиках: профілактика

Щоб згодом не довелось задумуватись над тим, чому став скрипыти ламінат, що робити, щоб виправити це, краще дотримуватись порад досвідчених майстрів та виробників та попередити появу сторонніх звуків.

  1. Ніколи не економте на якісному матеріалі. Не варто купляти дешевий виріб маловідомих брендів із маленькою товщиною. Якщо дошка надто тонка, рано чи пізно вона почне деформуватись.


  2. Щоб ламінат не скрипів, товщина підкладки повинна відповідати потребам (наявність/відсутність перепадів висоти), товщині ламінату. Вона не повинна бути надто товстою. В іншому разі інтенсивне скрипіння при ходьбі забезпечене.


  3. Перед початком монтажних робіт максимально уважно підготуйте основу. Вона повинна бути чистою, не мати вибоїн, ям та деформацій. Звісно, не повинно на ній залишатися і будівельного сміття, пилу та піску.


  4. Щоб не було питаннь про те, чому ламінат скрипить на стиках, не можна забувати про наявність деформаційних проміжків між поверхнею підлоги та стіною.


  5. Після кожного з’єднання дощок, надійність роботи потрібно перевіряти. Для більшого прилягання можна “підбивати” панелі одна до одної.
  6. Ламінат може змінюватись в об’ємі відповідно до кліматичних умов. Саме тому, хоча б за 48 годин до початку укладання матеріалу, його варто потримати в тій кімнаті, де  плануються роботи.


  7. Якщо ламінат скрипить і внаслідок недостатньої чи надмірної вологості в приміщеннях. Тому бажано придбати побутовий гігрометр та слідкувати за дотриманням належних умов.


Скрип ламінатної підлоги – дуже неприємний дефект, який дратує не лише власників, але й їхніх сусідів. Між тим, це зовсім не унікальна ситуація. Таке трапляється частенько. Почувши перші прояви “несправності” покриття, переходити до виправлення дефекту варто відразу. В іншому разі, замінити доведеться усю підлогу.

Чому скрипить ламінат? фото 3



Вам також може бути цікаво