Знак якості «Блакитний Ангел»: що він означає

Знак якості «Блакитний Ангел»: що він означає фото основне

Дізнатись про технічні особливості того чи іншого виробу покупцеві допомагає маркування на упаковці. Це може бути певна емблема, напис чи абревіатура. Blue Angel – один із найдавніших та найвідоміших знаків якості в світі. Його часто можна зустріти і в Україні, адже ця екосертифікація належить предметам побутової техніки, аудіотехніки, багатьом будівельним матеріалом, зокрема й ламінату. Про те що вона означає та як виглядає і піде мова далі.

Що означає?

«Блакитний Ангел» (в оригіналі «Der Blaue Engel») – це знак екологічного маркування, котрий вказує на екологічну безпеку товару для людини. Його наявність гарантує найменший вплив виробу на довкілля та свідчить, що процес виробництва відбувається із використанням найсучасніших технологій, екологічних розроблень.

«Блакитний Ангел» став ефективним інструментом політики захисту довкілля. Однією із головних цілей цієї сертифікації стає гармонійний розвиток ринку на добровільній згоді його учасників. Тобто, таке маркування не є обов'язковим для усіх товарів, але добровільним. Здобути для свого товару такий знак – це великий успіх для будь-якого виробника, це престиж та визнання компанії.

Власником знаку до сьогодні залишається Федеральне міністерство навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів (BMU). Саме цей орган визначає процедуру сертифікації та принципи нагородження знаком. Технічні ж критерії, яким повинні відповідати товари зі знаком «Блакитний Ангел», розробляє Федеральне агентство з охорони навколишнього середовища (UBA).

Рішення щодо відповідності конкретного продукту визначеним критеріям приймають неупереджені незалежні журі, обрані BMU. Орган складається із 15 експертів, серед яких є представники профспілок, ЗМІ, органів місцевого самоврядування, церкви, екологічних та споживчих асоціацій, релігійних, наукових організацій. Органом, що приймає рішення про успішну сертифікацію, є RAL gGmbH. Ініціаторами ж сертифікації того чи іншого продукту виступають самі компанії-виробники. Оскільки технології не стоять на місці, вимоги та технічні критерії до товарів часто змінюються. Це змушує виробників «не розслаблятися», а йти в ногу з часом, забезпечуючи споживачу кращий виріб.

Стандарти «Блакитного Ангела»

Поява на упаковці маркування «Blue Angel» вказує на те, що продукція відповідає таким ознакам:

  • виготовляється з допомогою матеріалів, що не наносять шкоди довкіллю;
  • повністю безпечна для здоров’я людини;
  • може використовуватися в житлових та офісних приміщеннях;
  • була перевірена на наявність шкідливих мікроелементів, зокрема й формальдегідів та розчинників.
 

Як виглядає?

Розпізнати знак якості Blue Angel можна завдяки трьом його основним елементам.

  1. Назва –  «The Blue Angel», символ програми ООН UNEP – синє кільце із лавровим вінком та блакитною фігурою в центрі.

  2. Додатковий текст, що вказує на особливість продукту, наприклад: «тому, що зроблено із вторинного паперу», «енергозберігаюче», «з низьким рівнем шуму» тощо.

  3. Індикаційна інформація, що вказує на базову характеристику товару. Розміщується в нижній частині знаку. Як приклад, це може бути напис «економія ресурсів».

    Знак якості «Блакитний Ангел»: що він означає фото 1


Історія знаку

В рамках програми екомаркування символ «Блакитний Ангел» було розроблено ще в 1978 році. Ініціаторами стали відразу кілька державних органів Німеччини – урядові міністерства та федеральне агентство, що відповідає за збереження довкілля. Це перша у світі сертифікація продукту на предмет екологічності, яку пропонується не виробником, а третьою незалежною стороною.

25 жовтня 2018 року екологічна марка «Блакитний Ангел» відзначила свій 40-й день народження. Сьогодні цим знаком можуть похвалитися понад 1600 кращих компаній-виробників світу, успішно сертифікацію пройшло понад 12 тисяч товарів.
 

Застосування знаку

Німецька екосертифікація та нанесення знаку «Блакитний Янгол» стає можливою для таких категорій товарів:

  • офісна техніка;

  • побутова техніка;

  • меблі;

  • одяг;

  • освітлювальні прилади;

  • радіоелектроніка;

  • матеріали та інструменти для будівництва та ремонту;

  • оздоблювальні матеріали, зокрема й підлогові покриття.

 

Товари Альберо, нагороджені знаком «Блакитний ангел»

Ламінат HDM

Виготовляється концерном HDM GmbH в Німеччині із використання найновіших розроблень. Новий спосіб виробництва – Elesgo – не передбачає використання пресованих шарів, меламіну та розчинників. Акрилатна смола, що наноситься на декоративний шар ламінату, твердне під дією  електронного опромінення.

На зворотній стороні виробу розміщена звукопоглинаюча підкладка із сучасного матеріалу Laminopax. Така структура робить ламінат HDM ще міцнішим та комфортнішим.

За високу якісні та інноваційні технології виробництва, окрім «Блакитного Ангела» ламінат HDM отримав також нагороди від Дрезденського інституту технології Лісової та Деревообробної Промисловості, а також Земельної Ремісничої Палати в Баварії.

Ламінат Kaindl

Величезною популярністю ламінат Kaindl користується не лише в країнах Європи, але США та Канади. Відноситься до довговічних підлогових покриттів,та на 98% складається із альпійської ялинки. Відмінною особливістю бренду є робота за системою замкнутого циклу: усі необхідні матеріали виготовляються всередині концерну.

Основою виробів Kaindl є міцні плити HDF. Допустимий показник навантаження на 1 квадратний метр становить 950 кг. Це вказує на велику міцність покриття, його стійкість до механічних пошкоджень. Додатковим фактором, що сприяє цьому, є стійка до стирання декоративна захисна плівка та шар стійкого лаку. Підвищена вологостійкість дає змогу використовувати покриття в офісах, в коридорах, на кухні та у ванній кімнаті.

Ламінат Кайнд повністю безпечний для людського здоров’я, адже рівень формальдегідів в виробах на 15-20% менший, аніж допустима норма. За результатами незалежної європейської лабораторії в 2009 році ламінат від Kaindl було визнано найкращим товаром.

Ламінат Krono Original

Ламінат Krono Original виробляється на власних заводах компанії поблизу Дрездена. Особливо ретельний підбір матеріалів забезпечує високу якість покриттю. На 90% ламінат Кроно виготовлений із натуральної деревини. Об’єм використаних емісії мінімальний. Завдяки цьому за рівнем безпеки вироби мають рівень E1, та отримали сертифікати FSC і PEFC.

Підлогові покриття Кроно мають складну структуру, що складається із 5 шарів: звукопоглинаючого, стабілізуючого, основного, декоративного та захисного. Поверхня виробу не піддається тріщинам, а тому ламінат не назбирує пилі, бруду, відноситься до гіпоалергенних.  


Вам також може бути цікаво