Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото основне

Паркетна дошка – класичний варіант підлогового покриття, яке завжди залишається модним та актуальним. Перевагу віддають їй за екологічність, довговічність та неперевершений вигляд. Сучасні технології виробництва забезпечують величезний асортимент паркетної доши на ринку. Вирізняється це покриття не лише за своїм кольором та форматом, але й породою дерева, дизайном, кількістю смуг, селекцією, покриттям, типом з’єднання… Спробуємо з’ясувати як вибрати паркетну дошку, щоб вона вдало підійшла до вашого помешкання та прослужила не один десяток років.

Порода дерева: яка паркетна дошка краща?

Вибираючи паркетну дошку за породою дерева, варто знати, що із цінних порід виготовляється лише її верхній шар. Основою цього покриття, здебільшого, служать фанерний лист та планки із хвойних порід деревини. Матеріал верхнього шару прямо впливає на вартість покриття, його природний малюнок та колір.

Дуб. Головна перевага дубового паркету та паркетної дошки – стійкість до вологи та довгий період експлуатації. Це одна із найбільш твердих порід на території всієї Європи та Північної Америки. Не піддаючись механічним ушкодженням, температурним перепадам, дубова паркетна дошка протягом тривалого часу зберігає стабільність своєї структури та форми.

Разом із тим, з дубом легко працювати: без особливих труднощів його можна розрізати, склеїти, полірувати; деревина добре втримує шурупи та гвозді. Тому з укладанням та ремонтом паркетної дошки, паркету із дуба проблем бути не повинно.

Ясен. Так само, як і дуб, вирізняється особливою твердістю. Паркетна дошка з ясена стійка до вологи та деформацій. Між тим, природний колір цієї деревини дещо світліший, аніж у дуба. Паркетна дошка з ясена має чітку структуру волокон та помітний перепад відтінків навіть на одній дощці. Найкращою частиною цієї породи для виготовлення підлогових покриттів вважається ядро. Його колір та малюнок дуже схожий з деревиною оливкового дерева.

Бук. Це найкращий варіант для прихильників однотонних світлих підлогових покриттів. Деревина має слабо виражену, рівномірну структуру, що забезпечує простоту обробки (шліфування, полірування). Натуральний колір букової паркетної дошки – світло-коричневий, інколи із сірим, червонуватим чи жовтуватим відтінками. З роками це підлогове покриття набуває більш глибокого рожево-коричневого тону. Буковий паркет не може похвалитися особливої стійкістю до вологи, тому його часто піддають термічній обробці та покривають захисними засобами.

Горіх. За своєю міцністю та експлуатаційними характеристиками випереджає навіть дуб. Деревина має чітко виражену структуру, що доповнюється темно-коричневими (іноді чорними) хвильками, вигинами та завитками. Обравши паркетну дошку з горіха, власнику не доведеться приділяти багато часу за її доглядом. Стійкість до ультрафіолету та навантажень, дає змогу укладати підлогове покриття з горіха фактично у будь-якому приміщенні.

Клен. Особливо популярне дерево у виробників паркету та паркетної дошки. Вирізняється стабільністю та надійністю. Структура клена ненав’язлива, однорідна із блискучими вкрапленнями. Колір – білий, жовтий, іноді з рожевим блискучим переливом. З часом набуває більш насиченого медового, жовтого кольору.

Венге. Екзотичне дерево, родом із Африки. Його серцевина – рідкісний та цінний матеріал, що отримує все більшу популярність у виробників підлогових покриттів, меблів. Порода ідеально підходить для виготовлення паркету та паркетної дошки, адже втричі твердіша за сосну та в 1,5 рази за дуб. Окрім цього, підлога з венге стійка до вологи, механічних ушкоджень, навантажень. Розпізнати її можна за дуже насиченим, майже чорним малюнком.

Мербау. Міцне, довговічне дерево, родом з Індонезії. Володіє благородним темно-коричневим кольором та золотистими прожилками. Насичення ефірними маслами забезпечує породі міцність, стійкість до гниття, комах, вологи. Мербау особливо тверда деревина, а тому обробляти ї важко. Це впливає на вартість виробів з неї.

Акація. Надійна деревина, яку непросто пошкодити чи подряпати. З-поміж інших вирізняється своїм привабливим золотистим відтінком. Покриття з акації мають хороші експлуатаційні характеристики, а тому часто використовуються для облаштування підлоги в їдальнях, коридорах, кімнатах із високим навантаженням.

Селекція

Відповідаючи на питання як вибрати найкращу паркетну дошку, неможливо не згадати і про селекцію. Така передбачає сортування підлогового дерев’яного покриття відповідно до зовнішнього вигляду, адже виготовлення планок із однієї породи дерева, зовсім не означає, що виглядатимуть вироби однаково. Визначаючи тип паркетної дошки, до уваги беруть спосіб розпилювання деревного ствола, малюнок, відтінок дошки, наявність сучків, плям, прожилок, дефектів на ній.

Селект. Матеріал вищого сорту (деревини класу А). Планки виготовляються з допомогою радіального розпилювання (стовбур дерева розрізають по лініях серцевини). Паркетна дошка селект вирізняється своєю стабільністю, має однорідну структуру та дуже несуттєвими перепадами кольору. Вироби селект не бояться вологи та мають хорошу зносостійкість.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 1


Натур. Планки отримані змішаним розпилом (радіальний, тангенціальний). Вироби немають дефектів, однак можуть містити невеликі сучки (до 2 мм), трожилки. На паркетній дошці Натур добре помітні тональні переходи: від більш темних до світлих.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 2


Рустик. Паркетна дошка виготовляється із деревини класу Б. Метод розпилювання в цьому разі немає значення, а тому, здебільшого, змішаний. Планки підбираються відповідно до якості та кольору сировини. Таким чином, вироби Рустик містять велику кількість сучків, серцеподібних променів, проилок, допустимі незначні пошкодження, ділянки з різними напрямками волокна.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 3


Вибираючи паркетну дошку відповідно до селекції, перш за все, варто орієнтуватися на майбутній інтер’єр та власні уподобання. Паркетна дошка Селект ідеально підійде для помешкання в класичному стилі. Рустик – для інтер’єрів в стилі “ретро”, “кантрі”. Вироби Натур можна віднести до універсальних варіантів, що підійдуть до будь-якого стилю.
 

Вибір паркетної дошки за кількістю смуг

На ринку сьогодні можна придбати одно- та багатосмугові підлогові покриття. Яку паркетну дошку краще вибрати? Відповідь залежить в цьому разі від вподобань покупця та його фінансових можливостей. Перші дають змогу викласти підлогу із задуманим візерунком, однак коштують дорожче. Другі – мають вже заданий візерунок, проте дешевші.

Односмугові вироби (їх ще часто називають Full Plank) виготовляються із суцільного шматка деревини. Не спеціалісту їх важко відрізнити від масивної дошки. Такі вироби найкраще передають натуральний малюнок та красу деревини. Чудово підходить односмугова паркетна дошка і для великих приміщень, і для маленьких кімнат.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 4


Двосмугові, як зрозуміло із самої назви, є такими, що містять на одній дошці дві планки. Ламелі ж можутьт бути суцільними, або ділитися на певні секції. За своєю вартістю відносяться таке підлогове покриття до середнього сегменту.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 5


Трисмугові моделі відрізняються наявністю трьох рядів ламелей. Вони, здебільшого, зміщені по довжині, а тому мають характерний для паркетної дошки візерунок – ялинка, плетіння, палуба, голандський візерунок та ін. Трисмугова паркетна дошка відноситься до цінового сегменту “економ”, та є найбільш популярним різновидом.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 6


Чотирисмугові – виготовляються за тим самим принципом, що й попереднє, але містить вже 4 ламелі, а тому має дещо більший формат.

Верхній шар багатосмугової паркетної дошки виготовляється вручну. Передбачається використання невеликих шматочків деревини із різних порід дерева, з різними текстурами та відтінками. Виглядають такі моделі дуже неординарно, а тому користуються великою популярністю у дизайнерів. Іншою важливою перевагою такого різновиду покриття є легкість ремонту, на ньому не видно стиків та дефектів.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 7
 

Верхнє покриття

На відміну від штучного паркету, паркетна дошка постачається вже обробленою, тобто із верхнім покриттям та готова до укладання. Захисним (фінішним) шаром в цьому підлоговому покриття може бути лак, або ж олія.

Лакуванню, переважно, передує ретельна підготовка поверхні. Її циклюють, потім шпаклюють та покривають грунтовкою. Лак наносять тонким шаром 5-7 разів. Для швидкого висушування та затвердіння фінішного покриття сучасні виробники обробляють виріб ультрафіолетом. Оптимальний об’єм лаку забезпечує надійний захист паркетної дошки від вологи, подряпин. Лакована дошка вдало підкреслює структуру деревини, за нею легко доглядати.

Відповідальні європейські виробники використовують лише безпечні лакові суміш, що не містять ацетону, формальдегідів та інших шкідливих речовин.

Більш вдало, аніж лак, передає усю красу натурального дерева олійне покриття (масло). Захищена цією речовиною поверхня, набуває благородного бархатного блиску. Чіткішим стає малюнок дерева, насиченішим колір. Рівномірно проникаючи всередину дошки, олія, попри це, не заважає природному обміну повітря в дошці. Як і попереднє покриття, це також максимально безпечне.

Задумуючись над тим як правильно вибрати паркетну дошку для квартири, варто врахувати також і те, що дошки, покриті олією, потрібно реставрувати кожні 2-4 роки. Лаковані підлогові покриття, як запевняють фахівці, потрібно оновлювати кожні 6-9 років.

Важливо! У разі потреби, лакове покриття паркетної дошки можна замінити та олійне. Олійне ж на лакове – неможливо.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 8
 

Визначаємося з форматом

Так само як паркет, ламінат, паркетна дошка може мати різні габарити та вагу. Стандартна довжина виробу першого сорту вагається в межах 2000-2500 мм, ширина – 130-200 мм. Товщина паркетної дошки може суттєво відрізнятися. На ринку представлені покриття із товщиною від 7 до 26 мм. Саме на цю характеристику паркетної дошки потрібно звернути особливу увагу.

Вироби завтовшки в 7 мм – це паркетна дошка зі шпоном. Її не вдасться відновити у разі потреби.

Моделі із товщиною 10 мм, більш міцні, аніж перші, проте і її дуже важко відновлювати. Намагаючись здешевити товар, виробники роблять тоншим не лише верхній шар дошки, але й два нижніх. Відтак, виріб більше піддається механічним ушкодженням та деформації.

Якщо вибираєте паркетну дошку на роки, тоді обов’язково поцікавтеся якої товщини верхній шар (із цінною породи деревини).

  • 2-2,5 мм – циклювати поверхню не можна;

  • 2,5-3 мм –1-2 цикла реставрації;

  • 3-4 мм – дозволяєть 3-4 (а інколи і більше) циклів відновлення.

Відповідаючи яка паркетна дошка найкраща, варто сказати, що для приватного будинку чи квартири перевагу варто віддати тій, що має товщину 13-15 мм.

Для приміщень із високим ступенем прохідності рекомендується віддавати перевагу дошці товщиною від 22 мм.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 9
 

Системи з’єднання дощок

Сучасна дерев’яні підлогові покриття можуть мати різні системи з’єднання. Паркетна дошка, здебільшого, постачається із замковою системою або системою “шип-паз”.

Замкове – універсальний та максимально надійний варіант з’єднання дощок. Система передбачає замикання замка по усій довжині дошки та забезпечує максимально якісне прилягання елементів одне до одного. Як результат, підлогова поверхня не мащілин, дошки не розїжджаються, не скриплять, а самого кріплення взагалі не помітно. Швидкість монтажу покриття – інша перевага цієї системи. Не потрібно використовувати спеціальних клеїв чи будівельних скоб. У разі потреби, окремі ламелі можна без особливих труднощів замінити.

Система “шип-паз” передбачає триваліший процес монтажу. Кожна паркетна дошка з одного боку має шип, з іншого – паз. Покриття укладається наче пазли: шип встановлюється паз. Для кращої міцності застосовуються клей. Для такого способу укладання важливо, щоб поверхня була максимально рівною та чистою.

Як вибрати паркетну дошку: поради експертів та відгуки фото 10


Вибір найкращої дошки – важливе завдання. Тому враховуйте усі фактори та визначте їхню пріорітетність для свого помешкання. Бажаємо вдалого вибору!


Вам також може бути цікаво