Як кріпити плінтус: покрокова інструкція

Як кріпити плінтус: покрокова інструкція фото основне

Без плінтуса підлога здається незавершеною. І цей предмет виконує не тільки декоративну роль. Він закриває стик, ховає дрібні недоліки та дроти, а також запобігає забрудненню стіни при прибиранні. Але далеко не кожна людина знає, як кріпити плінтус. Ця здавалося б просте завдання може поставити в глухий кут людей, які ніколи раніше з нею не зіштовхувалися. Насамперед те, як прикручувати плінтуси, залежить від їхнього різновиду.

Як прикручувати плінтуси: визначаємося з типом?

При виборі плінтусів зазвичай враховується матеріал покриття на підлозі і стінах. Зокрема, укладання дерев'яних плінтусів можливе лише на дерев'яну підлогу, виготовлену з масивної дошки або паркету. Він доповнить природний образ натуральної підлоги. Іноді дерев'яний плінтус комбінують також з паркетною дошкою або ламінатом, але найчастіше в цих ситуаціях віддають перевагу виробам з МДФ. Ще в природі існують пластикові плінтуси. Вони також можуть використовуватися в поєднанні з килимовим покриттям, лінолеумом або ламінатом.

Як кріпити дерев'яний плінтус?

Плінтуси з дерева не можна монтувати в першу добу після придбання, він повинен 2-3 дні звикнути до мікроклімату приміщення. Спробуємо розібратися, як кріпити дерев'яний плінтус покроково:

  • Підготуйте стіну: вона повинна бути рівна і вкрита ґрунтовкою.
  • Заздалегідь підготуйте плінтуси, зокрема, просвердліть отвори з інтервалом в 500-800 мм. Найкраще місце для цього - серединна лінія.
  • Здійсніть коректний розпил і стикування плінтусів. Відпил краю виконується під кутом в 45°, для цього потрібно використовувати столярне стусло.
  • Прикладіть плінтус до стіни. Крізь підготовлені отвори нанесіть на стінку розмітку під дюбелі.
  • За допомогою перфоратора зробіть отвори в стіні і очистіть їх від пилу. У них потрібно вставити дюбель-пробки.
  • Всередину отворів плінтуса наживіть саморізи і здійсніть монтаж на стіну, проводячи послідовне вкручування до упору.
  • Закрийте отвори разом з капелюшками підготовленою шпаклівкою.
  • Виявлені проміжки в місцях стику також закрийте шпаклівкою.

Також дерев'яний плінтус можна прибити цвяхами, просвердливши попередньо отвори.

Як кріпити пластиковий плінтус?

Отже, спробуємо розібратися, як кріпити пластиковий плінтус. Монтаж таких виробів може виконуватися кількома різними методами, але тільки на ідеально рівні стіни. Найпростіше кріпити пластиковий плінтус на спеціальні кліпси. Монтаж відбувається в кілька етапів:

  • присуньте кліпсу до стіни, зробіть розмітку під отвір олівцем;
  • просвердліть отвір в стіні, встановіть в нього дюбель;
  • закріпіть кліпсу за допомогою саморізів або шурупів;
  • пройдіться по всьому периметру стін, виконуючи встановлення всіх кліпс;
  • покладіть в кліпси дроти, добре замикаючи їх;
  • прикріпіть лицьову планку плінтуса на кліпсах, замикаючи її, натиснувши пальцями зверху вниз.

Для маскування кутів використовуйте спеціальні внутрішні і зовнішні куточки.

Як кріпити плінтус МДФ?

Плінтуси МДФ користуються попитом серед споживачів, оскільки легко встановлюються, коштують порівняно недорого і легко миються. Спробуємо розібратися, як кріпити плінтус МДФ своїми руками. Монтаж можна виконати:

  • На металеві або пластикові кліпси. Їх потрібно підбирати відповідно до типу кріплення каналу, який знаходиться на зворотному боці планки плінтуса.
  • На клей (так звані рідкі цвяхи). Цей спосіб нерідко вибирають ті люди, які шукають, як прикріпити плінтус без свердління. Він цілком прийнятний, якщо основа плінтуса і сама стіна є рівними.

Варто врахувати, що структура МДФ істотно відрізняється від дерева, тому спроба прикріпити такий плінтус цвяхами, як показують відгуки, не дає змоги домогтися надійної фіксації. Тому, якщо ви замислюєтеся, як кріпити плінтус МДФ, від такого методу краще відмовитися.

Як прикріпити плінтус до бетонної стіни?

Найпростіший і доступний за вартістю варіант того, як прикріпити плінтус до бетонної стіни, - це приклеїти його на рідкі цвяхи. Так можна закріпити всі різновиди плінтусів, єдине важливо, щоб поверхня стіни була ідеально рівною. Наклеювання займає дуже мало часу і складається з декількох етапів:

  • насамперед необхідно видалити все сміття, витерти пил;
  • потім слід підготувати плінтус - нарізати на потрібні відрізки;
  • після цього плінтус необхідно протерти або навіть знежирити;
  • прикладіть відрізки до стінки, щоб переконатися, чи правильно обрана довжина;
  • нанесіть на зворотний бік плашки рідкі цвяхи;
  • прикладіть плінтус до стіни міцніше і потримайте кілька хвилин;
  • повторіть ту ж процедуру з іншими відрізками.

Також цілком можна зафіксувати плінтус на бетонній стіні за допомогою дюбелів, озброївшись перфоратором.

Як кріпити плінтус на інші поверхні?

Іноді виникає питання, як кріпити плінтус на підлогу або гіпсокартон. Спробуємо розібратися у цьому питанні.

Кріплення на підлогу може знадобитися в тій ситуації, коли потрібно прикрити великий люз, що з'явився між стіною та покриттям підлоги. Іноді до нього вдаються, якщо конструкція стіни не дає можливості здійснити надійний монтаж (наприклад, при цегляній стінці). У тому, як прикріпити плінтус до підлоги, немає нічого складного: можна використовувати ті ж способи, як і на стіни, однак потрібно повернути саму планку широкою стороною до підлоги, а більш вузькою - до стіни.

Вибираючи, як прикріпити плінтус на гіпсокартон, варто використовувати спеціальні шурупи з дюбелями (відомі також як метелик). Вони спеціально призначені для гіпсокартону. Можна скористатися також рідкими цвяхами.

Купити різні види плінтусів за адекватною ціною можна в інтернет-магазині Альберо. Замовити необхідний варіант дуже просто: виберіть довжину в погонних метрах, додайте у кошик і оформіть замовлення. Здійснюємо швидку і порівняно дешеву доставку в різні міста України (Київ, Івано-Франківськ, Ужгород, Вінниця, Запоріжжя, Львів та інші населені пункти).


Вам також може бути цікаво