Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото основне

Паркетна дошка – класичне та максимально природне підлогове покриття. За умови правильного монтажу цей матеріал здатен прослужити 15 і, навіть, 25 років. Безумовною його перевагою є можливість повторної обробки – циклювання, шпаклювання, лакування. На відміну від монтажу паркету, укладання паркетної дошки – процес швидкий та простий. Щоби справитись із ним зовсім не обов’язково бути фахівцем будівельної галузі. Про те як правильно укладати паркетну дошку читайте дальше.

Загальні рекомендації щодо укладання паркетної дошки

  1. Перед тим, як розпочинати укладання паркетної дошки, паркету чи іншого підлогового покриття, варто намалювати схему. Така дасть змогу правильно розрахувати матеріал, обрати варіант розпилу, продумати спосіб монтажу покриття в проблемних місцях (колони, труби).

  2. Якщо за своєю шириною дошки останнього ряду будуть помітно вужчими, варто попередньо підрізати й дошки першого ряду.

  3. Укладання найкраще розпочинати з лівого кута та рухатись в правий бік.

  4. Візуально приховати стики вдасться, якщо укладати покриття за напрямком потоку прямого світла.

  5. Не рекомендується стелити дерев’яні покриття в кімнатах із підвищеним рівнем вологості, зокрема у ванній кімнаті, кухні, туалеті.

  6. Не можна стелити паркет, паркетну дошку безпосередньо на килимові покриття.

  7. Закуповувати матеріалу потрібно більше, аніж визначена площа кімнати. Якщо монтаж паркету чи паркетної дошки відбувається прямим способом, тоді знадобиться додатково ще 5-8% матеріалу. В тому разі, коли монтаж здійснюється по діагоналі, доведеться купити додатково 8-10%.

    Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 1


Підготовка основи

Розповідаючи про те як стелити паркет, паркетну дошку правильну, особливу увагу варто приділити етапу підготовки поверхні. Саме від її якості залежить довговічність покриття, наявність сторонніх шумів, загальний вигляд підлоги.

Монтаж паркетної дошки та паркету можна здійснювати на різні основи – бетонну, дощату чи фанерну підлогу, поверхню, облицьовану керамічною плиткою. Важливо, щоб вона була сухою, максимально рівною, міцною та чистою.

Найперше варто ретельно оглянути поверхню. Виявивши тріщини, їх потрібно позбутися методом закладання спеціальною шпаклівкою. Вирівняти бетонною сумішшю можна незначні дірки та заглиблення. А от виступи, акуратно стесуються чи збиваються. Несуттєві пошкодження можна приховати підкладкою для підлоги.

Важливо: перепад рівня поверхні не має бути більшим, аніж 1 мм на 1 метр.

Якщо поверхня вирізняється більш помітними пошкодженнями, її доведеться вирівнювати. Для цього роблять стяжку, або ж виставляють лаги та кріплять до них фанеру.

Деякі вимоги висуваються щодо відносної вологості бетонної основи. Для поверхні без додаткової гідроізоляції нормальним вважається показник на рівні 60%. Якщо ж використовується спеціальна підкладка для підлоги, тоді цей показник може підвищуватись до 85%.

В тому разі, коли відносна вологість бетонної стяжки перевищує 85%, перед тим як стелити паркетну дошку рекомендується викласти на поверхню поліетиленову міцну плівку із товщиною хоча б 0,2 мм. Поверх неї можна ще застелити шар шумоізоляційного матеріалу, зокрема гофроновий картон.

Окрім цього бетонну основу потрібно кілька разів прогрунтувати.

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 2


Інструменти та матеріали

Під час укладання паркетної дошки на підлогу варто підготувати такі інструменти:

  • захисні окуляри;

  • рулетка;

  • електролобзик або ручна пила;

  • підбивочний брусок;

  • гумовий молоток;

  • шуруповерт;

  • зубчатий та звичайний шпателі;

  • будівельний рівень;

  • щітка для очищення поверхні.

Що ж стосується матеріалів, то для роботи знадобляться:

  • підкладка для підлоги;

  • шпаклівка (в ідеальному варіанті такого ж відтінку, що і підлогове покриття).

    Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 3


Перед укладанням

Хоча б за 48 годин до того як розпочнеться укладання паркетної дошки, матеріал потрібно помістити в кімнату монтажу. Найкраще розміщувати упаковки в горизонтальному положенні, не дуже щільно одна до одної.

В день укладання вологість повітря в приміщенні не має перевищувати 60%. Оптимальна ж температура +18℃.

Схеми монтажу

Схема укладання паркетної дошки визначає майбутній малюнок (візерунок) підлоги, а тому має обиратися з урахуванням габаритів матеріалу, форми та особливостей кімнати, напрямку природного світла.

Вирізняють 4 основні схеми монтажу паркетної дошки.

  1. «Прямий» (палуба). Стелити паркетну дошку потрібно вздовж стін. В класичному варіанті обирають найдовшу стіну. Зсув дощок наступних рядів можна робити на ½ чи на ⅓ довжини дошки.

  2. «По діагоналі». Як зрозуміло із самої назви, розмішувати елементи покриття потрібно по діагоналі кімнати. Роботу в цьому разі слід розпочинати з найдальшого правого (або лівого) кута в напрямку до протилежного найдальшого.

  3. «Ялинкою». Традиційний варіант для укладання паркету, а також паркетної дошки. Дошка в цьому разі укладається поперек приміщення змійкою. Після повного укладання малюнок підлоги нагадує гілочки ялинки.

  4. «Квадратами». Обираючи різні напрямки монтажу, вдається отримати чимало цікавих схем «квадратів», наприклад «в’єтнамку», «плетенку», «колодязь». Оригінальний вигляд має підлога, де використовується паркетна дошка різних кольорів.

  5. Художнє. Найдорожче та найскладніше укладання. Досвідчений спеціаліст зуміє зробити унікальний монтаж матеріалу із малюнком, який придумав власник. Підлога буде мати абсолютно унікальний дизайнерський вигляд.

    Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 4
 

Як класти паркетну дошку: способи монтажу?

Укладання паркету, паркетної дошки на клей

Цей спосіб в найбільшій мірі підходить для великих приміщень, а також у випадах, коли підлога повинна бути особливо міцною. Паркетна дошка на клей укладається порівняно довго, але надійно. Виправити помилки чи поремонтувати окрему ділянку покриття буде доволі складно, тому виконувати усю роботу варто поетапно, не поспішаючи.

Бетонну поверхню попередньо потрібно добре прогрунтувати. Якщо наносити рідину доводиться в кілька шарів, важливо пам’ятати, що кожен повинен бути до кінця добре висушеним. Фахівці також рекомендують покривати ґрунтовкою нижній шар стіни (приблизно 10-12 мм від підлоги).

Укладання паркетної дошки, паркету на клей відбуватися за такою інструкцією.

  1. Вздовж однієї зі стін в ряд на поверхню викладається паркетна дошка. Між нею та стіною встановлюються спеціальні пластикові або дерев’яні бруски (клини) завширшки 7-10 мм. Їхнє завдання – забезпечити компенсаційний шов.

  2. Точно визначивши місце монтажу, можна наносити на поверхню клейову суміш. Не варто працювати відразу із великими ділянками, адже клей швидко сохне. Вирівнювати суміш по поверхні можна з допомогою зубчатого шпателя. Якщо відбувається укладання паркетної дошки із замковим з’єднанням, тоді для кращої фіксації клей наноситься також і на замки.

  3. Між собою дошки ряду мусять стикуватись із допомогою замкових з’єднань. У деяких випадках паркетні дошки додатково фіксуються до поверхні з допомогою саморізів. В такому разі попередньо в пазах потрібно зробити отвори.

  4. Останню дошку ряду можна підпиляти під потрібний розмір з допомогою електролобзику чи ножівки.

  5. Другий ряд повинен суміщатися на ½ чи на ⅓ дошки. Розпочинати краще з відрізаного шматка дошки першого ряду. Її потрібно зістикувати з дошкою попереднього ряду, вставляючи гребінь в паз.

  6. Уклавши таким способом другий ряд, кожну паркетну дошку потрібно притиснути до основи. Для кращої міцності покриття «підбивають» - акуратно простукують по дошках гумовим молотком.

Завершивши укладання паркетної дошки, шви обробляють прозорими акриловими герметичними засобами.

Забирати бруски між стіною та поверхнею можна після повного висихання клею та герметика. Після цього встановлюють плінтуси.

Важливо! Залишки клею з лицевої сторони паркетної дошки потрібно витирати відразу.

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 5


«Плаваючий» метод монтажу

Від попереднього способу укладання паркетної дошки «плаваючий» метод не передбачає фіксації покриття до основи. Стабільність конструкції забезпечується надійними замковими з’єднаннями. Усю роботу можна поділити на кілька кроків.

  1. У всіх дошках, що будуть використовуватися для монтажу першого ряду, потрібно попередньо зрізати частину пазу, яка стирчить.

  2. Монтаж розпочинається зліва на право. Першу дошку кладуть так, щоб сторона з пазом була до стіни.

  3. Наступну дошку стикують з першою під кутом 20 градусів, натискають вниз та посувають на кілька міліметрів уперед допоки пази замків не зійдуться. Таким самим чином з’єднують усі наступні елементи покриття.

  4. Як і у разі клейового способу монтажу, тут також потрібно зберігати відстань між дошками та стіною 7-10 мм.

Відразу після укладання покриття по ньому можна ходити, заносити в кімнату меблі. Іншою важливою перевагою способу є простота ремонту паркетної підлоги, адже пошкоджену деталь можна порівняно легко зняти та замінити. Окрім цього «плаваючий» монтаж паркетної дошки робить покриття більш стійким до температурних перепадів, матеріал має більше місця на розширення.

Не варто застосовувати цей метод для кімнат із площею понад 50 м. кв., а також у приміщеннях, де підлога буде піддаватись високим навантаженням.

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 6


Укладання на лаги

Технологія укладання паркетної дошки на лаги найкраще підходить для облаштування підлоги в заміських будинках. Щоб покриття вдало витримувало зовнішні навантаження, товщина покриття мусить бути 22-25 мм. Самі лаги мають бути доволі широкими – 80-90 мм. Оптимальна відстань між ними – 400-600 мм.

Паркетну дошку потрібно укладати перпендикулярно до лагів. Для надійної фіксації покриття до основи використовуються будівельні скоби або цвяхи.
Інша технологія передбачає використання фанерних листів, що монтуються попередньо на лаги. Товщина фанери не може бути меншою, аніж 20 мм.

Кріпити листи до лагів можна з допомогою саморізів. Важливо дотримуватись кроку – до 150-180 мм.

Цей спосіб монтажу дає змогу максимально якісно утеплити підлогу, доречний коли підлога має значні дефекти. 

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 7


Паркетна дошка на теплу підлогу

Умови експлуатації, правила укладання, а також максимальна температура нагрівання визначаються виробником та вказуються в інструкції до покриття. Сучасні підлогові покриття, здебільшого, можуть поєднуватись з різними системами підігріву, однак за умови максимального нагрівання +27℃. Фахівці рекомендують підбирати матеріал із товщиною 8,5-9 мм. Товстіше покриття гірше буде проводити тепло.

Система підігріву має бути вмонтованою в піщано-цементну стяжку. Періодично вмикати її щонайменше на кілька годин потрібно хоча б за 10-14 днів до дня монтажу. Важливо і щоб матеріал звик до нового температурного режиму, тому паркетні дошки можна стелити (покласти) на поверхню стяжки.

Монтаж паркетної дошки на теплу підлогу відбувається коли система вимкнена, а сама основа має кімнатну температуру. Укладати паркетну дошку можна плаваючим або клейовим способом. Більшу теплопровідність буде мати покриття, що укладалось на клей. Не потрібно в процесі монтажу використовувати будь-які плівки чи підкладки, в іншому разі система може вийти з ладу через перегрів.

Важливо, щоб підвищення робочої температури відбувалось повільно.

Оскільки системи підігріву часто ошукують повітря, у кімнаті варто встановити гігрометр, а в разі потреби і зволожувач.

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 8

 

Після монтажу

Для того, щоби покриття прослужило максимально довго, у приміщенні потрібно підтримувати оптимальний рівень вологи – 40-60%. Ідеальною для дерев’яного матеріалу є температура повітря +18-24℃.

Сучасна паркетна дошка, здебільшого, не потребує додаткової обробки після монтажу. Лакування, брашування здійснюються в заводських умовах. У разі потреби вже через 2-3 дні після монтажу власники можуть приступати до обробки покриття – шпаклювання, лакування тощо.

Встановлювати плінтус потрібно не надто щільно, адже матеріал потребує місця для розширення поблизу порогів, стін, дверних отворів, колон, труб опалювання тощо. Найкраще кріпити планки плінтусу до стіни, а не підлоги.

Як стелити паркетну дошку: інструкція з укладання фото 9


Скільки коштує покласти паркетну дошку 

Якщо ви не знаєте на що краще класти паркетну дошку, як правильно стелити (положити) паркетну дошку чи паркет, краще довірити цю справу професіоналу.
Ціна на роботу залежить від вибраної схеми та способу монтажу.

Важливо розуміти, що за кожну окрему роботу спеціалісти будуть брати різну плату. Так, укладання паркетної дошки на підкладку «плаваючим» методом оцінюється у 80-140 грн за 1 м². Монтаж паркетної дошки на клей коштує від 100 до 160 за 1 м². Укладання паркетної дошки по діагоналі обійдеться приблизно на 10-15 грн за кожен метр квадратний дорожче, аніж пряме укладання.

Бажаємо вдалого вибору та швидкого ремонту!


Вам також може бути цікаво