Вибір кольору дверей та підлогових покриттів в дизайні житлових приміщень

Вибір кольору дверей та підлогових покриттів в дизайні житлових приміщень фото основне

Колірна гама дверей та підлогових покриттів часто характеризують житлові приміщення з погляду дизайну. Іноді ці елементи повинні залишатися на задньому плані і виглядати максимально нейтрально, але вони можуть допомогти сформувати естетику приміщення і стиль будинку. Декілька основних правил комбінаторики кольору вам допоможуть у реалізації.

Існують колірні закономірності, яких слід дотримуватись, щоб підібрати правильне поєднання кольору підлоги та дверей в інтер'єрі. При їх дотриманні гарне оздоблення простору буде не тільки робити комфортніше проживання, але й тішити ваших гостей стильним виглядом.

Поєднання кольору стін та дверей

Основний закон говорить, що не слід змішувати більше трьох основних кольорів в одному приміщенні.

Другий момент — дотримуватися лише теплих, або холодних тонів. Також існують універсальні кольори, наприклад, білий чи сріблястий.

У цьому випадку правильне поєднання кольору підлоги та дверей та стін буде включати всі світлі відтінки, починаючи від світлих пастельних тонів, бежевого та світло-жовтого кольору та закінчуючи молочними та кораловими тонами.

Якщо ви оформляєте інтер'єр у темних тонах, насамперед, слід звернути увагу на всі відтінки венге, темно-коричневий колір та вишневі відтінки.

При цьому тон дверей, плінтусів та лиштви бажано вибрати темніше, ніж тон підлоги, а тон підлоги – темніше, ніж тон стін.

Темна дерев'яна підлога - не привід ставити всередину темні двері. Набагато ефектніше виглядатиме дизайн, заштрихований світлими дверними полотнами. Щоб підтримати спільну ідею про наявність світлої вхідної групи, можна додати до обстановки: вітражі, панелі, скляні вставки та аксесуари в теплих тонах.

Також слід пам'ятати, що світле поєднання кольорів дверей і підлоги візуально збільшує простір і особливо доречно для невеликих приміщень, наприклад, вузького коридору, дитячої, спальні або скромної кухні.

Вибір кольору дверей та підлогових покриттів в дизайні житлових приміщень фото 1

6 основних варіантів вибору при поєднанні кольорів підлоги та дверей

  1. Нейтральні тони жовтого, бежевого та рожевого;
  2. Яскраві тони червоного та оранжевого;
  3. Усі відтінки коричневого;
  4. Нейтральні тони білого, молочного та світло-жовтого;
  5. Холодні тони сталевого, світло-сірого та сріблястого;
  6. Чорний колір та темно-сірі відтінки.

Природно, якщо ви зібралися оформляти приміщення у виразних синіх або зелених тонах, ці варіанти не підійдуть, але білий та молочний кольори, як і раніше, залишаться доречними.

Як вибрати колір дверей та підлоги

Найчастіше колір дверей та підлоги вибирається на основі фарбування матеріалу елементів дверей – короба, полотна, лиштви та фарбування матеріалу підлогового покриття та плінтусів. Щодо фарбування стін, то тут використовуються шпалери, акрилова фарба або декоративні панелі.

Матеріали та кольори

Колірне поєднання підлоги та дверей з дерева з різницею в півтону – один із найпоширеніших варіантів дизайну. І покриття для підлоги, і елементи дверей можна підібрати практично в будь-яких відтінках, починаючи від чорного і закінчуючи традиційним сніжно-білим кольором.

Підлогові покриття

При виборі ламінату, ви трохи обмежені в колірній гамі, але якщо ви відштовхуєтеся саме від кольору підлоги, купити або замовити двері з необхідним відтінком покриття буде цілком можливо.

Що стосується лінолеуму, вінілового покриття або ПВХ, ці матеріали надають більшу свободу вибору, ніж обидва попередні.

Тут можливе будь-яке поєднання кольору підлоги та дверей, включаючи використання єдиного тону, псевдорельєфа або текстурних візерунків, оскільки полімерні покриття випускаються практично у будь-якому кольорі.

Окремо варто сказати про керамічну плитку та керамограніт. Незважаючи на те, що колірна гама цих покриттів досить широка, для підлоги здебільшого використовується лише невелика її частина. Сюди відносяться всі відтінки білого та сірого кольорів, а також текстури натурального каміння, наприклад, мармуру. Чорний та будь-які кольори «під дерево» застосовуються відносно рідко.

Двері як елемент інтер'єру

У професійному дизайні оформлення полотна, коробки, а також дверної лиштви та плінтусів практично завжди ведеться в одному стилі та кольорі (або фактурі).

Тобто, якщо ви хочете, щоб міжкімнатні двері у вас були з темного дуба, інші елементи також рекомендується купувати в аналогічному виконанні. Відповідно, покриття для підлоги потрібно вибрати на один або два тони світліше, якщо ви не любитель зайво темного інтер'єру.

Якщо двері просто білі, як підібрати колір дверей і підлоги, залежить також і від тону стін. Залежно від величини та освітленості приміщення можна використовувати додаткову гаму (на відміну від тон або два) або контрастну — аж до чорного кольору.

Щоб привнести в приміщення з темним інтер'єром рішення легкості, світлі двері в інтер'єрі недостатньо. Тут потрібні конструкції із скляними вставками. Вони візуально полегшують приміщення і дозволяють світлу проникати вільно у всі куточки. Особливо ці дверні рішення є актуальними для малогабаритних квартир.

Вибір кольору дверей та підлогових покриттів в дизайні житлових приміщень фото 2

Кольори, які поєднуються з сосною та вільхою

Оскільки сосна і вільха відносяться до середньосвітлих дерев, для цього ідеально підходять холодні кольори, такі як синій, світло-сірий або класичний білий - звичайно, ви також можете змішувати ці кольори один з одним, щоб створити більше індивідуальності.

Залежно від вашого вибору ви можете створити розслаблюючу, мотивуючу та/або особливо сучасну атмосферу.

Кольори, які добре поєднуються з дубом

Гарні двері з дуба в сільському стилі можуть мати безліч переваг, і за допомогою правильного кольору стіни ви можете створити для них особливу сцену, особливо з білим кольором. Нейтральність стіни привертає увагу до ваших меблів, роблячи її помітнішою. Білий завжди гарний вибір, особливо з темнішим дубом.

Крім білого, дуб найкраще поєднується з насиченим зеленим, помаранчевим, світло-блакитним або свіжим бірюзовим.

Кольори, які добре поєднуються з буком

Будь то свіжі поєднання синього та зеленого, м'ятного або яскраво-фіолетового або ягідного кольору, бук – це порода дерева, яка добре виглядає з безліччю різних кольорів. Нейтральні тони також добре поєднуються з деревиною бука та надають приміщенню приємної атмосфери.

Стіни в інтер'єрі

Будь то шпалери або фарбування - вибір типу матеріалу для оформлення стін частіше відбувається раніше, ніж вибір матеріалу для оформлення інших елементів інтер'єру.

При цьому поєднання кольору дверей і підлоги ґрунтується саме на кольорі стін, оскільки багато людей вважають, що якщо вони заповнюють велику площу, то й мають бути головним фактором.

Якщо ви робите саме так, слід пам'ятати, що темні стіни зустрічаються в приміщеннях набагато рідше, ніж світлі, а серед світлих варіантів оформлення переважають чисті відтінки, наприклад, білого, синього або червоного кольору. Підлоги та двері при темному оформленні здебільшого грають на контрасті та на 3–4 тони світліші за стіни.

Сам матеріал, за допомогою якого оформляються стіни, особливої ролі тут не відіграє - різноманітність шпалер і барвників дає можливість отримати будь-яку гаму кольорів.

Вибір кольору дверей та підлогових покриттів в дизайні житлових приміщень фото 3

Як підібрати двері до підлоги та меблів

Темна підлога гармонує зі світлими меблями

Ви любите класичні дерев'яні підлоги та хочете меблі з того ж матеріалу? Тоді вибирайте конструкції з білого дерева на один-два тони світліші за підлогове покриття. Таким чином ви створюєте м'який контраст, який підкреслює колір обох матеріалів, але не виглядає екстремально.

Не вся деревина однакова - чи це підлога або предмет меблів: окремі породи дерева сильно розрізняються за кольором і текстурою. Очевидно, що тон стін у поєднанні з шафою зі світлої сосни повинен бути менш контрастним, ніж шафою з більш темного дуба.

Колірна гама темних дверей і підлоги і поєднання їх зі світлими меблями зазвичай різкіше - до трьох-чотирьох тонів. При цьому меблі вибирають зазвичай спочатку під стіни, а значить, вони повинні бути на тон темних меблів.

Якщо ви живете в орендованій квартирі і хочете, щоб власні меблі підходили до існуючої дерев'яної підлоги - не переживайте. "Розділова зона" у вигляді килимка або пластикових панелей здатна творити дива. Це підкреслює обидва матеріали, що дозволяє глядачеві сприймати різні породи дерева індивідуально.

Металеві меблі гармонують з більшістю світлих підлогових матеріалів

Меблі з металу або з металевими деталями чудово виглядають практично на будь-якому підлоговому покритті.

У дизайні із хрому, міді або сталі завжди є щось сучасне чи індустріальне. Металеві меблі з латуні або срібла мають вінтажний шарм, а металеві конструкції, такі як дивани з латунними ніжками або хромовані торшери, завжди допоможуть надати чарівну ауру ретро.

Розуміння того, як вибрати колір підлоги та дверей, дасть вам можливість створити справді унікальний інтер'єр. Фахівці магазину «Альберо» завжди підтримають вас у дизайнерських рішеннях та порекомендують найкращі двері та підлогові покриття з різних матеріалів для вашого будинку.


Вам також може бути цікаво