Укладання ламінату своїми руками: як правильно? Детальна інструкція, відео

Укладання ламінату своїми руками: як правильно? Детальна інструкція, відео фото основне

 

Укладання ламіната

Ламінат  сміливо можна назвати найбільш популярним підлоговим покриттям XXI століття. Матеріал стійкий до хімічних та механічних пошкоджень, за ним легко доглядати, а тому стелити його дозволяється не лише в житлових приміщеннях, але й в офісах, адміністративних закладах тощо. За бажанням можна обрати вироби з різним форматом, кольором, текстурою. Окрім цього, ламінат легко укладати. Від правильного акуратного монтажу покриття напряму залежить термін його експлуатації. Тому це питання варто розглянути більш детально.

Правила укладання ламінату

Технологія укладання ламінату не така проста, як здається на перший погляд. Щоб не було розчарувань варто прислухатись до  порад професіоналів.

1. Ламінат не укладається на водяну теплу підлогу.

2. Підлога для укладання ламінату повинна бути рівною з нерівностями на просвіт не більше 1-2 мм на 1 погонний метр.

3. Перед укладанням ламінату його потрібно внести в кімнату, не розкриваючи упаковки, укласти коробки в центрі кімнати. Температура в кімнаті повинна бути 15-30 ° C і вологість 40-70%. Так він має пролежати щонайменше 48 годин.

4. В силу природних умов ламінат стискається та розширюється в процесі експлуатації, тому необхідно залишати 8-10 мм між стінами та дошками ламінату. Для цього при укладанні використовують спеціальні клини, які встановлюють між дошками ламінатом та стіною.

5. Під ламінат укладається спеціальна підкладка. Підкладка укладається встик і склеюється монтажним скотчем.

6. Якою стороною класти підкладку під ламінат? Все залежить від різновиду самої підкладки. Якщо вона має рифлену сорону, то цією частиною потрібно прикладати до поверхні, а ламінат монтувати на гладеньку частину. Якщо ж матеріал доповнюється фольгою, тоді потрібно класти так, щоб ламелі укладались на фольгу.

Розкладка ламінату

Розкладка ламінату – це не найскладніший процес, особливо за наявності деякого досвіду у будівельній справі. Тим не менш, вивчити питання варто, щоб уникнути найбільш поширених помилок, яких можна допустити у процесі роботи. Практика показує, що продуманий заздалегідь алгоритм роботи та якісна підготовка суттєво спрощують укладання ламінату.

Найважливішим моментом, від якого залежать подальші дії, є створення підлогового покриття. Жодних складнощів у цьому немає – достатньо взяти аркуш паперу, накреслити на ньому приміщення, де укладатиметься ламінат, і проставити всі розміри. Використовуючи подібну схему, можна ще до початку роботи мати уявлення про те, як виглядатиме конструкція підлоги.

При проектуванні варто звернути увагу на те, в якому положенні будуть ламіновані панелі щодо джерела сонячного світла.

Схема розкладки ламінату необхідно ще й для визначення кількості матеріалу, яка буде потрібна для виконання всієї роботи. Краще купити ламінат з запасом.

Способи укладання ламінату

Ламінат по діагоналі

Ефектно виглядатиме кімната та візуально збільшиться її площа, якщо стелити  ламінат по діагоналі. Щоправда, цей спосіб значно складніший за попередній, передбачає велику кількість відходів – 10-15%.

Ламінатні дошки повинні з’єднуватися між собою таким самим чином, як і в попередньому варіанті, однак процес має кілька технічних особливостей, які варто врахувати.

  1. Здійснювати монтаж можна за однією із таких схем:

  • з центру кімнати по діагональній лінії, а потім в зручному напрямку;

  • починаючи із найвіддаленішого кута в напрямку зліва направо.

  1.  Укладати плашки потрібно під кутом 45 градусів відносно стіни. В іншому разі, покриття матиме неакуратний вигляд.

  2. Визначити точну лінію, з котрої варто розпочинати укладання, можна завдяки натягнутій по діагоналі кімнати (між протилежними кутами) тонкій нитці.

  3. Монтуючи ламінат по діагоналі, варто залишити проміжок між стіною та дошкою 10-15 мм.

Укладання ламінату своїми руками: як правильно? Детальна інструкція, відео фото 8


Укладання ламінату ялинкою

Укладання ламінату “ялинкою” – найбільш складний та тривалий спосіб монтажу. Використовувати доведеться спеціальний ламінат для художньої кладки. Здебільшого, плашти для такого монтажу є меншого формату, мають спеціальні торцеві кріплення. Їх поділяють на 2 види – А і В – для лівої та правої сторін.

Напрямок укладання можна обирати різний:

  • в поперек основного джерела світла;

  • вздовж нього;

  • по діагоналі.

Як і в усіх попередніх варіантах, розпочинати роботу краще з кута, не забуваючи про технічний відступ.

В зигзагоподібний ряд дощечки ламінату укладаються під кутом 45 або 90 градусів.

Палубне укладання ламінату

Цей вид укладання має успіх, вдається досягти гарного малюнка на підлозі, а також значно заощадити витратний матеріал, працювати, отримуючи мінімум відходів. Суть розташування ламелей у наступному: кожну ламель наступного ряду укладають рівно лише на рівні половини попередньої. Майстри рекомендують заздалегідь зробити рівну підкладку та розрахувати положення дощок щодо один одного.

Усю роботу можна поділити на 8 етапів.

  1. На попередньо підготовлену поверхню укладається підкладка. Її можна викласти відразу на всю площу поверхні, або ж на 2-3 ряди, поступово додаючи нові листи матеріалу.

  2. Першу дошку кладуть вздовж стіни, починаючи з кута. Відстань ламінату до стіни повинен становити приблизно 8-12 мм. Це потрібно для нормальної подальшої усадки покриття.

  3. Друга дошка першого ряду розміщується впритул до торця першої дошки та з’єднується замком. Для скріплення ламінату із системою “Click”, дошку, яку стикують, потрібно прикласти верхньою частиною замка до нижньої дошки, а тоді підняти вгору під кутом приблизно 45 градусів і лише потім з’єднати.

  4. Щоб відстань між дошками була мінімальною, по всьому вільному краю потрібно “пройтися” молотком та гумовою киянкою. Це потрібно робити максимально обережно, щоб не пошкодити замок.

  5. Так само кріпляться усі наступні дошки. Останню дошку в ряді потрібно підрізати до відповідного розміру.

  6. Другий, та усі наступні ряди, повинні укладатись на поверхню таким самим чином, що і перший. Єдина відмінність – кріпитися вони повинні спочатку поперечними замками, а потім повздовжними.

  7. Якщо на шляху роботі будуть заважати труби, арки чи інші елементи, в ламінатній дошці варто попередньо вирізати дірку, потрібного діаметру, чи акуратно зрізати шматок, що може заважати надійному кріпленню.

  8. Кріпити плінтус та розставляти меблі рекомендується не раніше, аніж через добу після завершення процесу монтажу.

Укладання ламінату своїми руками: як правильно? Детальна інструкція, відео фото 7


Важливо! Якщо укладати ламінат доводиться на кухні, тоді стики (шви) між дошками краще загерметизувати спеціальним засобом для ламінату.

Інше важливе питання, яке так часто намагаються з’ясувати майстри-початківці – як правильно стелити покриття: класти ламінат вздовж чи впоперек. Немає якогось єдиного стандарту, все ж більшість власників віддає перевагу повздовжному розміщенню ламінатних дощок. Такий спосіб монтажу має цілий ряд переваг:

  • мінімальна кількість відходів;

  • швидкість виконання роботи;

  • чудовий зовнішній вигляд: монтаж ламінату паралельно до найдовшої в кімнаті стіни створює ілюзію ідеально рівної підлоги.

Поперечне укладання передбачає розміщення ламінату, відповідно, перпендикулярно до найдовшої стіни в кімнаті. Хоча покриття виглядає не так ефектно, як у разі повздовжної кладки, однак і цей спосіб має свою суттєву перевагу – візуальне збільшення приміщення. Саме тому, такий поперечний спосіб монтажу ламінату найчастіше використовують в коридорах, передпокоях.

Укладання ламінату в розбіжність

Укладання ламінату в стилі «хаос» вважається модною тенденцією серед дизайнерів приміщень. Виробники ламінату пропонують дощечки різних кольорів та розмірів, підлога виглядає незвичайно та барвисто. Це досить дорогий і витратний спосіб розташування ламінату, що підходить для обробки за ексклюзивними проектами.

Укладання ламінату в шаховому порядку

Шаховий строгий порядок рекомендується використовувати для односмугових панелей, у цьому випадку буде дотримано симетричність малюнка. Майстри відзначають досить велику витрату матеріалів, але в той же час надійність та міцність такого методу укладання. Шаховий розклад підходить для приміщень з вивіреною конфігурацією, в інших випадках шахові клітини можуть загубитися на тлі складної обробки.

Поверхня

Укладання ламінату на дерев'яну підлогу

Дерев’яна підлога – екологічний та традиційний варіант підлогових покриттів в приватних будинках. Однак естетичний вигляд та стабільність структури її суттєво змінюються з часом. Оновити вигляд підлоги допоможе ламінат. Підготувати дерев’яну основу до укладання ламінату потрібно в кілька етапів.

  1. Зняти усі старі плінтуси та шурупи, цвяхи, якими вони прикріплювалися до поверхні.

  2. Перевірити покриття на наявність цвілі та грибка. Уражені дошки потрібно замінити на нові.

  3. Дошки, які скриплять, варто зміцнити, прикручуючи їх шурупами до дерев’яних лаг.

  4. Помітні виступи краще стесати рубанком до одного рівня.

  5. Якщо дерев’яна підлога має перепади по висоті понад 2-3 мм, потрібно вирівнювати її. Найкращий спосіб для цього – монтаж листів фанери. Для надійної фіксації, такі потрібно закріпити шурупами кожні 15 см.

  6. Укладання підкладки під ламінат.

  7. Можна стелити ламінат обраним способом.

Укладання ламінату на стяжку

Бетонна основа є найбільш простим та, по суті, класичним варіантом для монтажу ламінату. Покрокова інструкція укладання ламінату передбачає від виконавця наступних робіт.

  1. Пересвідчитися, що поверхня достатньо рівна та чиста. Якщо попередньо залишалась стяжка, варто переконатись, що вона повністю висохла.

  2. Застелити по усій площі бетонної підлоги гідроізоляційний матеріал. Оптимальним та недорогим варіантом стане поліетиленова плівка. Краще, щоб вона була суцільним шматком. Матеріал повинен заходити на стіну приблизно на 4 см. Якщо використовувати доводиться окремі шматки плівки, тоді варто робити накладання частин один на одну, хоча б на 10-15 см. Краї шматків плівки потрібно скріпити скотчем.

  3. Дальше укладається обрана підкладка під ламінат. Якщо вона складається з окремих шматків, в місцях стику шматки потрібно також зафіксувати скотчем. Суцільні листи підкладки потрібно укладати таким чином, щоб їхні краї не припадали на повздовжні стики ламінатних дошок.

  4. Починати монтувати ламінат доречно із найскладніших ділянок. Більшість майстрів рекомендують для початкової точки обрати найбільш прохідне місце – перший ряд від дверей.

На бетонній підлозі стелити ламінат можна будь-яким із популярних способів. Однаково вдало підійдуть варіанти: по діагоналі, ялинкою, в ряд чи інші.

Укладання ламінату на пробкову підкладку

Коркова підкладка практично за всіма характеристиками випереджає синтетичні замінники. Вона натуральна, і, відповідно, екологічно безпечна. На додаток до цього серед інших натуральних матеріалів кора коркового дуба, яка є основним матеріалом у виробництві коркової підкладки, найкраща, адже вона не викликає алергічної реакції, не схильна до гниття, псування всілякими комахами, паразитами, грибковими наростами.

Укладання ламінату на пробкову підкладку проводиться з урахуванням того, що для підкладки як нижній шар обов'язково необхідно використовувати поліетиленову плівку. Коркові підкладки мають тривалий термін служби та їх використання можливе повторно при зміні ламінату.

Всі підстави, на які буде проводитися укладання пробкової підкладки, обов'язково повинні бути чистими, сухими, рівними і твердими, не повинно бути тріщин, не повинні бути забрудненими речовинами, які здатні погіршити склеювання (жир, пил, фарба).

Укладання ламінату на хвойну підкладку

Хвойна підкладка є спресованими відходами деревообробної промисловості та хвойною складовою. Усі компоненти ретельно подрібнюють, пропарюють, пресують, після чого обрізають до необхідних розмірів. Існує й рулонна модифікація.

Різати матеріал досить важко так, щоб край вийшов рівним. Тому при викроюванні використовуйте гострий різак.

Головна рекомендація щодо укладання - направлення по діагоналі кімнати, якщо ламінат монтуватиметься прямою.

З урахуванням напрямку укладання розрахуйте необхідну кількість аркушів.

Матеріал заносять у кімнату та розстеляють у кілька рядів.

Кожна секція укладається із перекриттям шва, а між кромками листів залишають зазор 1 мм.

Шви скріплюють металізованим скотчем.

Укладання ламінату на фанеру

Перед тим, як класти ламінат на фанеру, її потрібно також правильно укласти. Працювати з цільними листами вкрай незручно – вони надто великі, через що їх складно переміщувати та укладати, особливо працюючи поодинці. Тому досвідчені майстри завжди розкроюють листи на однакові квадрати. Їх розмір зазвичай підбирається виходячи з розміру та особливостей планування приміщення.

Отримані квадрати розкладаються на підлозі з дотриманням 2 правил:

1. Між шматками обов'язково залишається температурний зазор 10 мм, а також такий відступ залишається між крайніми квадратами і стінами.

2. Листи розташовуються методом цегляної кладки. Це потрібно для того, щоб уникнути появи довгих швів та стиків чотирьох кутів.

Укладання ламінату починається з далекого лівого кута приміщення. Ламелі розташовуються в тому напрямку, куди в кімнату падає світло – так будуть меншими помітні стики. Від всіх статичних об'єктів (стін, дверних коробок, опалювальних труб) відкладається відстань в 10-15 мм. Для цього зручно використовувати обрізки рейок або ламінату. Зазор дозволить матеріалу ламінату вільно розширюватися під впливом змін температури та вологості, не призводячи до деформації всього покриття.

Укладання ламінату на наливну підлогу

Так як суха суміш для наливної підлоги складається з декількох важливих компонентів, то перед її приготуванням потрібно підготувати відповідну ємність, в якій вміститься вміст усієї упаковки.

Після вивчення інструкції можна розпочинати приготування суміші.

Також варто дотримуватися оптимальної температури повітря в приміщенні, яка не повинна бути нижчою за 10 градусів за Цельсієм.

Приготовлену суміш потрібно вилити безперервно і швидко, для розрівнювання шару використовуйте шпатель, а для видалення бульбашок повітря зубчастий валик.

Для більш оптимального та швидкого нанесення наливної стяжки починайте процес із далекого кута кімнати по відношенню до вхідних дверей.

Термін висихання наливної підлоги у кожного виробника різний, він варіюється від 24 годин до 14 днів і залежить від основного компонента і товщини нанесеного шару. Прискорювати його аж ніяк не можна, інакше будуть втрачені експлуатаційні характеристики покриття, що загрожує наслідками для ламінату.

На наливну підлогу можна укладати будь-який ламінат без обмежень незалежно від його виду та характеристик. Не варто забувати про спеціальну підкладку під ламінат, яка укладає на наливну підлогу і є додатковим захисним бар'єром для експлуатації ламелей.

Тип з'єднання

Обирати схему укладання ламінату в кімнаті, варто з урахуванням способу кріплення самих дощок одна до одної. На ринку сьогодні представлені вироби із трьома основними варіантами кріплення.

  1. Клейовий метод. Найдавніший спосіб монтажу покриття. З появою ламінату із замковими системами з’єднання, фактично втратив свою актуальність.

  2. Система Lock. Передбачає наявність на ламінатній дошці з одного боку гребеня, з іншого – пазу. Монтуючи покриття, потрібно гребінь однієї дошки вставити в паз іншої та зафіксувати.

  3. Система Сlick. Цей спосіб з’єднання ламінату дуже схожий із попереднім, однак гребінь має дещо складнішу форму, а саме з’єднання елементів відбувається завдяки натисканню на дошку зверху.

У який бік укладати ламінат: напрямок

Поперечне укладання ламінату

Ламелі кладуть упоперек кімнати, тобто укладають їх уздовж короткої стіни. Оскільки тут найчастіше мають вікно або джерело світла, шви між панелями будуть чітко видно.

У поперечному варіанті дошки починають укладати вздовж короткої стіни. Цей спосіб більш трудомісткий, ніж поздовжній, оскільки вимагає частого підрізування матеріалу. Відповідно, збільшується витрата панелей. Незважаючи на те, що обрізки з одного ряду можна укладати в іншому, на підрізування додатково потрібно закладати до 15% загальної кількості матеріалу.

Укладання ламінату від вікна

Як правило, при вікні на вузькій стороні приміщення, питань про те, як стелити ламінат, вздовж або впоперек кімнати, не задається - подовжньо денному освітленню, що вважається класикою для цього виду покриття для підлоги. Такий спосіб розкладки гладких ламелей створює монолітну, єдину підлогу з непомітними сполучними швами, внаслідок чого недорогий матеріал створює стильний інтер'єр квартири (будинку).

Укладання ламінату від дверей

Монтувати ламінат у дверний отвір можна трьома способами, а саме:

1. Влаштування спеціальних пазів. Щоб дошка вільно «увійшла» під дверний короб, укоси в нижній частині трохи підрізаються. Після цього ламель без проблем входить до утворених розпилів;

2. Укладання перед встановленням короба. При проведенні капітального ремонту нерідко спочатку монтують ламінат, після чого вже «підганяють» укоси за розміром;

3. Попереднє обрізання ламелей. Перед укладанням ламелів у дверний отвір, панелі, прилеглі до укосів, підрізаються, що дозволяє зробити монтаж впритул до стіни та дверної коробки.

Якою стороною укласти підкладку під ламінат

Виконувати укладання фольгованого виробу потрібно в тому напрямку, в якому монтуватиметься ламінат. Стелити підкладку так, щоб відбивач був розташований зверху. На смузі, яка зосереджена вздовж стіни, залишити припуск. Він складатиме кілька сантиметрів. Монтаж всіх смуг ведеться встик і кріпляться за допомогою фольгованого скотчу. Клеїти його потрібно гранично акуратно, щоб не було зминання країв матеріалу та щілин.

Останній ряд

Останній ряд зазвичай треба пиляти по всій довжині стіни. Беремо дошку (цілу або обрізок, залежить від розбіжності), прикладаємо її на передостанній ряд зліва, гребенем на себе (до передостаннього ряду). Рулеткою заміряємо відстань від лицьового боку підлоги до стіни в крайніх точках майбутньої дошки та місцях викривлення стіни (якщо такі є). Віднімаємо з відстані величину зазору і переносимо розмітку на заготівлю. Відпилюємо по розмітці. Вставляємо заготовку в паз і за допомогою гвоздодера/струбцини доводимо замок до клацання. Так само робимо інші дошки.

.


 

Як правильно класти (стелити) ламінат: відео



Вам також може бути цікаво