Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати?

Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? фото основне

Все більшу популярність на ринку та в інтернет-магазині "Альберо", зокрема, отримує таке підлогове покриття, як вінілова підлога. І це не дивно, адже вона міцна, довговічна та повністю безпечна. Спробуємо розібратися більш детально в особливостях вінілового покриття, його характеристиках, перевагах та недоліках.


Вінілова підлога – що це таке?

Вінілова підлога – це сучасне багатошарове підлогове покриття, виготовлене на основі вінілу (ПВХ). На ринку цей матеріал можна зустріти під різними назвами – вініло-кварцева плитка, вініловий ламінат, вінілова плитка. У перекладі з англійської назви – luxury Vinyl Tiles – звучить як «вишукані вінілові плитки».
Хоча винайдення вінілу відбулося ще в 1930-х роках, вінілові підлоги в продажі з’явилися всього лише кілька десятиліть тому. Поява сучасних технологій виробництва вивела цей матеріал на новий рівень, зробивши його одним із основних конкурентів для ламінату та лінолеуму. Спробуємо розібратися більш детально в особливостях вінілового покриття, його характеристиках, перевагах та недоліках.

 

Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 1


Структура вінілового покриття

Довговічність та міцність покриття стає можливим завдяки надійність конструкції. Структура вінілового покриття містить, щонайменше, 5 основних шарів.
  1. Нижній або композитний. Це підкладка ПВХ, іноді із наповнювачем із кварцового піску. Потрібна для стабілізації покриття, витримує основні механічні навантаження, забезпечує безшумність, попереджує розриви та зменшує коливання.

  2. Балансовий. Складається із скловолокна. Головне завдання цього шару – зміцнити структуру та зберегти правильну форму під час навантаження.

  3. Базовий. Це суцільний вініловий шар, до якого можуть додаватися крошка із кварцу, скловолокно чи пластифікатори. Забезпечує покриттю міцніть та гнучкість.

  4. Декоративний. Це нанесене з допомогою трафаретного станка декоративнее зображення. Саме воно визначає якого кольору та з якою фактурою буде вінілова підлога. Для кращого захисту від вицвітання його іноді покривають захисними лакам чи спеціальними плівками.

  5. Захисний. Виготовляється із поліуретану. Є повністю прозорим, а тому непомітний ззовні. Потрібен для захисту від механічний та хімічних пошкоджень, захисту від вологи. Саме завдяки йому, вінілові підлоги можна мити з додаванням миючих засобів. Він попереджує появу стійких п'ятен, не дає бруду проникнути всередину вінілового шару, робить непомітними дрібні подряпини. Звісно, чим товстішим буде захисний шар, тим більш якісним буде і сам виріб.

Окрім названих обов’язкових шарів, структура вінілової підлоги може містити й інші додаткові частини. Таким, наприклад, є акустичний шар, що сприяє кращій звукоізоляції. Також  готові плити можуть покриватись додатковим лаковим шаром, для ще більшої стійкості до вологи та ультрафіолету.
Між собою усі шари з’єднуються з допомогою методу пресування, тобто під впливом високої температури та тиску.

Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 2


Різновиди вінілової підлоги

Існує кілька підходів щодо поділу вінілової підлоги на різновиди. Розглянемо найпопулярніші з них.
За призначенням:
  • побутовий – призначений для житлових приміщень із невеликими навантаженнями, клас зносостійкості – 23-31;

  • комерційний – підходить для приміщень із високою прохідність чи постійними навантаженнями, клас зносостійкості – 32-42.

Відповідно до формату (упаковки) вирізняють 3 різновиди.

  1. Рулон.  Стандартним розміром рулонної вінілової підлоги вважається 2×25 м. Призначений він для приміщень з великою площею. Монтується лише на клей.

  2. Плитка. Випускається різної форми – квадрат, прямокутних, багатокутник. Дизайн та розмір у різних виробників відрізняються. До поверхні приклеюється завдяки спеціальним сумішам.

  3. Планка. Часто цей матеріал ще називають вініловим ламінатом, адже такий виріб найчастіше імітує дерев’яну дошку. Продається, здебільшого, у формі прямокутників із довжиною 900-1300 мм.

За способом монтажу вирізняють:

  • Клеєву вінілову підлогу – укладається на клеєві суміші;

  • Замкову – елементи покриття з’єднуються між собою завдяки спеціальним замковим системам.

{%1805382,1805367,1805412,1805392,1805427,1805432%}

Зовнішній вигляд

Однією із основних переваг вінілової підлоги є різноманіття дизайнерських рішень. Таке покриття може імітувати найрізноманітніші природні матеріали.
Особливою популярністю користується вінілова підлога під граніт, мармур, дерево (ясен, дуб, горіх, сосну), під плитку, бетон., текстиль.

За своєю факрутою цей матеріал може бути рельєфним, гладким, із різноманітними переплетеннями. Гарно виглядає вінілова поверхня з ефектом «тиснення в регістр». Така обробка забезпечує повне спів падіння малюнку та текстури поверхні. Відтак, забезпечується максимально вдала імітація природного матеріалу – річні кільця, пори, волокна деревини, шорсткість необробленого каменю.

Вирізняються вінілові покриття і за ступенем блиску. Вони можуть бути повністю матовими, з легким відблиском, глянцевими, «глибоко» глянцевими.

Оскільки матеріал легко ріжеться та обробляється, з нього можна отримувати елементи найрізноманітнішої форми, що забезпечує унікальність дизайнерського задуму.

Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 3


Сфера застосування

В приватних помешканнях вінілове покриття може укладатися фактично в будь-якій кімнаті – в дитячій, у вітальні, в спальні, коридорі. Така характеристика як вологостійкість, може  застосовуватись вінілова підлога в ванній кімнаті та туалеті. Для кімнат, що піддаються більшому навантаженню, зокрема, кухні, коридорі, краще вибирати вінілове покриття із середнім класом стійкості. Матеріал стійкий до температурних перепадів, а тому може монтуватися в неопалювальних приміщеннях, наприклад, на балконі.

З потовщеним верхнім шаром випускається вінілова підлога для комерційних та спеціальних об’єктів. Така, здебільшого, має 33 клас зносостійкості. Монтується у великих приміщеннях із постійним навантаженням. Підходить для:

  • магазинів та супермаркетів;

  • торгово-розважальних центрів;

  • конференц-залів;

  • ресторанів, пабів, кафе;

  • музеїв, картинних галерей;

  • банків;

  • аудиторій в навчальних закладах;

  • лабораторій;

  • коридорів та палат в медичних закладах;

  • спортивних та танцювальних залів;

  • промислових приміщень на заводах.

    Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 4



Переваги вінілового покриття

Важко переоцінити вінілову підлогу як сучасне покриття. Можна назвати, щонайменше, 14 переваг цього матеріалу.
  1. Водостійка. Матеріал не боїться вологи, тому не варто хвилюватися, якщо ненароком на поверхню потрапить вода. Підходить вініл  для ванної та кухні.  Деякі сміливці наважуються укладати вінілову плитку на підлогу в душову.

  2. Безпечна. Вінілова підлога від відомих виробників не містить шкідливих для людини складників, не виділяє неприємних запахів та повністю відповідає міжнародним стандартам якості. Тому дозволяється монтувати вінілові підлоги в дитячому садку, школах, лікарнях тощо.

  3. Довговічна. Термін експлуатації матеріалу – від 10 до 25 років.

  4. Тепла. У порівнянні з керамічною плиткою, вінілове покриття значно тепліше. Воно не пропускає холоду від бетонної стяжки, та не дає теплу виходити через підлогу.

  5. Міцна. Вініл стійкий до різного роду механічних пошкоджень. На ньому не залишається слідів від жіночих підборів, ніжок стільця, кігтів хатніх тварин.

  6. Безшумна. Матеріал значно краще, аніж дерево, поглинає шум. Якщо монтаж здійснено правильно, поскрипувань під час ходьби не буде.

  7. Стійка до температурних перепадів. Покриття не деформується на холоді, що дає змогу його використання в коморах, на балконах, приміщеннях, що не опалюються.

  8. Антибактеріальна. Вініл – несприятливий для розмноження мікроорганізмів матеріал.

  9. Антистатична. Матеріал не накопичує статичної електрики, тому вінілова підлога для офісу – одне із найкращих рішень.

  10. Неслизька. Навіть якщо поверхня волога, слизько на ній не буде. Це важлива характеристика для родин, де проживають діти чи люди похилого віку.

  11. Сумісна із системою «тепла підлога».

  12. Простота укладання. Обравши замкову вінілову підлогу, справитись із укладанням покриття вдасться за один день.

  13. Легка в догляді. Не потрібно купляти особливі засоби для догляду за вініловою поверхнею. Очистити її можна з допомогою ганчірки та води.

  14. Різноманіття декорів, кольорів та розмірів.

    Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 5


Вінілова підлога: недоліки

Як і будь-який інший матеріал, окрім переваг, вінілова підлога має і певні недоліки. Назвемо їх.
  1. Перед початком монтажу вінілової підлоги, потрібно подбати, щоб основа була ідеально рівною та чистою. Оскільки матеріал дуже тонкий (до 5 мм), навіть невеликі нерівності та часточки сміття можуть зіпсувати вигляд покриття.

  2. Матеріал не піддається реставрації. Тому після закінчення терміну його експлуатації, а також у разі сильних пошкоджень покриття доведеться поміняти повністю.

  3. Не сумісність з гумою. Внаслідок хімічної реакції від гумових предметів на покритті можуть залишатися жовті плями. Саме тому краще уникати в кімнаті із такою вініловою поверхнею меблів із гумовими колесищами чи ніжками, а також килимів з гумовою основою.

Що таке вінілова підлога: недоліки, переваги, відгуки, як обрати? Фото 6


Як вибрати вінілову підлогу?

Чимало людей задумуються над тим чи варто купувати вінілову підлогу, адже покриття потребує ідеальної поверхні та не може реставруватись. Між тим, якщо більше уваги приділити його вибору, вдасться отримати гарну підлогу на довгі роки. Даємо кілька основних порад з цього приводу.

  1. Вибирайте вінілову підлогу з урахуванням класостійкості. Для використання в житлових приміщеннях найкраще підходить вінілова підлога з класами 32-42.
  2. Віддавайте перевагу виробам із замковими системами з'єднання. Такі монтуються швидше. У разі необхідності окремі частини можна буде легко замінити.
  3. Купуйте вироби відомих брендів, котрі дбають про свою репутацію.


Підсумовуючи, можна сказати, що підлогові покриття з вінілу є перспективним та сучасним матеріалом. Вони надійні в експлуатації, приємні на дотик, цікаві та стильні за своїм зовнішнім виглядом. За такими своїми характеристиками, к довговічність та міцність, вінілова підлога фактично немає конкурентів на ринку.


Вам також може бути цікаво