Що краще: ламінат чи паркетна дошка?

Що краще: ламінат чи паркетна дошка? фото основне

Лідерами на ринку підлогових покриттів протягом останнього десятиліття впевнено залишаються паркетна дошка і ламінат. Обидва ці матеріали виготовляються із деревини, вважаються довговічними та «теплими». Разом із тим, вони мають і певні відмінності. Яке підлогове покриття краще вибрати: ламінат чи паркет, та в чому між ними різниця з’ясуємо далі.

Ламінат або паркетна дошка: чим відрізняються?

Найперше, варто вказати, що обидва матеріали мають різну конструкцію та складові компоненти.
Ламінат (або ламінована підлога)  є багатокомпонентним матеріалом. До його складу, як правило, входять плити з деревоволокна чи крафт-паперу, що накладаються одна на одну. Для стабільності в конструкцію додаються полімери. Верхній шар повинен бути найбільш міцним та естетичним, а тому його часто виконують із розчином з меламінових смол.
Ламінатні дошки можуть бути рельєфними чи гладкими, покриватися лаком, воском  чи олією. Для забезпечення великого асортименту та вдосконалення виробу, виробники часто використовують цифровий друк. Саме тому, ламінат може максимально вдало імітувати будь-які породи дерева, доповнюватися різноманітними зображеннями та написами.

Ламінат в кімнаті фото

 

Ламінатне покриття на підлозі в кімнаті фото

 

Коричневий ламінат в кімнаті фото

 

Ламінат в квартирі фото


Паркетна дошка  також складається із шарів, однак, вони зовсім інші, аніж в ламінаті . Нижні два, зазвичай, виготовляються із міцних, однак недорогих порід дерева. Це може бути, наприклад, фанера із сосни чи ялини. Товщина кожного такого рівня становить всього лише 1-2 мм. Центральний (передостанній) шар – перпендикулярно розміщені та склеєні між собою дерев’яні дощечки. І, нарешті, верхня частина паркету – цінні породи деревини. Саме завдяки такій конструкції, паркет вважають найбільш екологічним та натуральним підлоговим покриттям.

Паркетна дошка в квартирі фото

   

Паркетна дошка в інтер'єрі фото

 

Паркетна дошка в кімнаті зображення

 

Паркет в квартирі фото

 

Порівнюємо характеристики покриттів

Період експлуатації. Більшість сучасних виробників ламінату дають гарантію на нього від 20 до 30 років. На паркетну дошку – від 30 років, а інколи і 40 років (звісно, за умови дотримання правил експлуатації).

Шумоізоляція. Паркетна дошка вирізняється особливо хорошою шумоізоляцією. Ламінатне покриття в цьому дещо програє. Проте позбутись цього недоліку допоможе спеціальна підкладка та правильне укладання матеріалу.

Простота монтажу. Якщо ремонт виконати потрібно швидко, і ви досі вагаєтеся: ламінат або паркетна дошка, тоді краще віддати перевагу першому. Замкова система з’єднання дощок забезпечить швидкий монтаж. Справитись із ним може і новачок. Що ж стосується паркету, то тут дещо складніше. Тривалість монтажу буде залежати від розміру окремої дошки та способу укладання.

Вплив сонячного проміння. Сучасний ламінат повністю стійкий до ультрафіолетового випромінювання, не змінює свого кольору, а тому може сміливо використовуватись у просторих сонячних кімнатах. А от на паркетну дошку сонечко впливає позитивно. Виробники запевняють, що з часом колір деревини стає більш глибоким та насиченим.

Ламінат в інтер'єрі фото


Догляд. Сучасне ламінатне покриття можна сміливо пилососити та мити вологою ганчіркою. На ринку можна знайти навіть водостійкі покриття, котрі можна стелити у ванній кімнаті. З паркетом таким чином краще не експериментувати. Дерево не любить надмірної води, а тому в міру волога ганчірка – найкращий інструмент для його прибирання. Дозволяється також використовувати спеціальні засоби для дерев’яних виробів. Такі додадуть покриттю свіжого вигляду.

Відновлення. Обираючи: ламінат або паркетна дошка, варто оцінити і способи їхнього відновлення. Так, перше покриття можна «оновити» з допомогою спеціального воскового олівця. Друге ж можна у разі потреби шліфувати, циклювати, лакувати чи фарбувати.

Ціна. Паркетна дошка дещо дорожча, аніж ламінатне покриття, адже для її виготовлення використовуються шматки суцільної деревини. Проте, якісний ламінат із бездоганними експлуатаційними характеристиками також може продаватися по ціні паркету. На вартість виробів також впливають: бренд, країна виробництва, спосіб обробки та порода дерева.

 

Неправда про підлогові покриття - паркет і ламінат

Намагаючись продати якнайшвидше свій товар, деякі продавці надають некоректну інформацію. Перед чим, як купляти паркет або ламінат, варто розібратися, що із популярних тверджень про ці підлогові покриття є правдою, а що ні.

  1. "Паркет безпечніший, аніж ламінатна дошка." Насправді це не так. Якісний ламінат виготовляється також із деревини, щоправда, переробленої. Обидва покриття мають однаковий клас екологічності - Е1. Що ж стосується клейових сумішей, то вони присутні в двох варіантах.

  2. "Ламінатна дошка більше прогинається, аніж паркетна." Це також міф. Стійкість та міцність покриттів залежить в значній мірі і від основи, на яку кладуться матеріали, і від підкладки.

  3. "Ламінатні дошки більше скриплять, аніж паркет." Якщо така проблема і виникає, то найчастіше вона пов’язана із порушенням правил укладання, а не безпосередньо із матеріалом.

Підлогове покриття в інтер'єрі фото

 

Робимо вибір: ламінат чи паркетна дошка

Оскільки варіантів текстур, кольорів та розмірів ламінату і паркету на ринку сьогодні є дуже багато, зробити вибір буде і справді складно. Саме тому пропонуємо зосередитися на основних аспектах.

  1. Очікуваний рівень навантаження та відвідуваності приміщення. В місцях із великою відвідуваністю перевагу краще віддати ламінату із 33-м класом зносостійкості. Такий може витримувати значні навантаження та при цьому не змінює свого вигляду протягом багатьох років. Паркетна дошка найбільше підходить для житлових приміщень та кабінетів, де відвідувачів небагато.

  2. Функціональність приміщення. Для тих кімнат, які піддаються навантаженню найбільше (коридор, кухня), а також приміщень із збільшеним рівнем вологи (кухня, туалет тощо) варто обрати ламінатне покриття. А от паркет можна сміливо використовувати для вітальні, дитячої кімнати та спальні.

  3. Інтер’єрне оформлення. Обираючи: паркет чи ламінат, обов’язково потрібно також придивитись до меблів в приміщенні, дверей, стін, додаткових атрибутів. Так, для вітальні із книжковою шафою, м’якими меблями та каміном найкращим варіантом стане паркетна дошка. Для приміщень, виконаних в стилі модерн чи мінімалізм доцільніше використовувати ламінат.

Ламінат та паркетна дошка в інтер'єрі фото


Підсумовуючи, варто сказати, що однозначної відповіді на питання: ламінат чи паркетна дошка немає. Обидва покриття мають свої переваги та недоліки. Ламінат дешевший за своєю ціною, простіший в укладанні, здебільшого, вологостійкий, однак має менший термін експлуатації та порівняно гіршу звукоізоляцію. Паркетна дошка повністю натуральна, забезпечує повну акустичну ізоляцію, проте вибагливіша в догляді та трохи дорожча за ламінат.


Вам також може бути цікаво