Різниця паркетної дошки різних порід дерева: яку вибрати?

Різниця паркетної дошки різних порід дерева: яку вибрати? фото основне

Різниця паркетної дошки різних порід дерева: яку вибрати?

Існує безліч варіантів покриттів для підлоги, кожне з яких має свої унікальні характеристики та переваги. Ламінат та килимові покриття, лінолеум та керамічна плитка, вінілові панелі та паркетні дошки – який би варіант ви не вибрали, у нього будуть і позитивні, і негативні сторони. Якщо ви все ж таки вирішили віддати перевагу паркету, інтернет-магазин Albero допоможе знайти відповідь на питання, яке дерево краще для паркетної дошки.

Значення вибору деревини, як основи паркетної дошки

види паркетної дошкиТакий вибір має велике значення через кілька вагомих факторів:

  1. Міцність та довговічність. У різних порід дерева ці показники відрізняються, як і стійкість до зношування.
  2. Зовнішній вигляд. Породи дерева мають різні текстури, кольори та візерунки, що впливає на естетичний вигляд підлоги.
  3. Стійкість до вологи та змін температури. Деякі породи більш стійкі до цих чинників, тому підходять для укладання на кухню або ванну кімнату.
  4. Ціна. Екзотичні породи дерева значно дорожчі за місцеві.

Оптимальне рішення приймається на підставі вищевказаних пунктів та, щоб задовольнити побажання власника нерухомості.

Види паркетної дошки: класифікація на основі порід деревини

Перше закономірне питання – з якого дерева роблять паркетну дошку? Існує безліч порід дерева, що використовуються для цього. З найпоширеніших і найпопулярніших зазначимо такі:паркетна дошка ясен або дуб

  • Дуб – сюди належать дуб натуральний, вибілений дуб. Дерево має високу міцність і привабливу текстуру. Дубовий паркет може бути чудовим вибором для дитячої.
  • Клен. Має красивий світлий відтінок і рівномірну текстуру. Може використовуватись у спальні, де потрібно створити спокійну та затишну атмосферу.
  • Бук. Стійкий до деформації та зношування, а візерунки на буковій деревині часто нейтральні та мінімалістичні, що робить його універсальним для різних стилів інтер'єру.
  • Ясен. Має хорошу стійкість до зношування і може бути використаний у різних типах приміщень.
  • Горіх. Менш схильний до усадки або скорочення, але обробляється з високою точністю та якістю.
  • Мербау. Екзотична порода дерева з високою стійкістю до вологи та зносу. Часто використовується для зовнішнього оздоблення, а також у приміщеннях з високим рівнем вологості.
  • Смерека. Порівняно легка для транспортування, але водночас витримує досить сильні навантаження та стійка до деформації.
  • Береза. Паркетна дошка має світлий колір і ніжну текстуру. Вона може бути відмінним вибором для приміщень із більш легким використанням.

Остаточна відповідь на запит, паркетна дошка з якого дерева краща, залежить від індивідуальних переваг, вимог до дизайну, функціональності та бюджету проекту.

Естетичні та технічні характеристики

Різні породи дерева мають різні показники міцності та зносостійкості. Вони можуть змінюватись залежно від способу обробки деревини, якості укладання, умов експлуатації.

Перед вами стоїть вибір паркетна дошка ясен чи дуб? Тоді варто знати, що дуб вважається однією з найміцніших порід дерева. Він добре витримує навантаження та стирання. Однак для приміщень з великою прохідністю або великою кількістю меблів також підійде ясен. Зверніть увагу, він потребує правильного догляду. Якщо ви вибираєте, яка паркетна дошка краще – дуб чи ясен з естетичного погляду, тут важливу роль відіграє текстура, колір і візерунки дерева. Вони впливають на загальне враження про стилістику приміщення, гармонію всіх елементів дизайну інтер'єру.

яка паркетна дошка краще бук чи смерекаВибираючи, яка паркетна дошка краще - бук чи смерека, варто задуматися не тільки про прохідність приміщення, але і рівень вологості. Смерека вразлива до дії води, а бук більш стійкий.

Відтінок та текстура паркетної дошки можуть впливати на візуальні відчуття розміру та пропорцій приміщення. Світлі та однотонні дошки можуть зробити приміщення більш просторим, тоді як темний колір та складніші візерунки можуть надати приміщенню затишку та теплоту.

Візерунки дерева можуть зробити інтер'єр цікавішим, підкреслити його індивідуальність. Адже кожна порода дерева має свою характерну текстуру та унікальний зріз. Наприклад, дуб має виражені зернисті візерунки, тоді як клен зазвичай має більш рівномірну текстуру.

Паркетна дошка може бути оброблена різними способами, такими як полірування, матове оздоблення або дизайн з грубішою фактурою, що також впливає на її естетичний вигляд. Вона може бути односмуговою або багатосмуговою.

Рекомендації щодо вибору

При виборі породи дерева для паркетної дошки слід враховувати:

  • рівень прохідності приміщення та умови експлуатації;
  • дизайн та стиль інтер'єру;
  • бюджет;
  • екологічність та походження деревини;
  • думка професіоналів.

Спираючись на ці рекомендації та ґрунтуючись на конкретних потребах та уподобаннях, можна вибрати відповідну породу дерева, яка поєднуватиметься з інтер'єром та забезпечуватиме необхідну міцність та довговічність.


Вам також може бути цікаво