Ламінат з фаскою чи без: який кращий?

Ламінат з фаскою чи без: який кращий? фото основне

Універсальним підлоговим покриттям, яке можна підібрати фактично під будь-який стиль інтер’єру є ламінат. Виготовляється він з деревини та штучних добавок, але, завдяки своєму фінішному покриттю, може імітувати різні матеріали, передавати різну структуру та малюнок. «Натуральності» виробу вдається досягти завдяки додатковим декоративним елементам, зокрема фасці. Про те чим вирізняються покриття із заглибленнями та який ламінат кращий (з фаскою чи без) поговоримо в цій статті.

Що таке фаска ламінату та які її різновиди бувають?

Фаска – це скошений край дошки, що забезпечує невеликі заглиблення на стиках двох елементів покриття після укладання. Сьогодні на ринку можна знайти ламінат з різними видами фаски. Вони відрізняються за своїми естетичними та експлуатаційними якостями.

Якщо краї скошуються з двох бічних сторін дошки, то таку фаску називають двосторонньою. Якщо ж із чотирьох сторін (тобто по периметру) – тоді, відповідно, чотиристоронньою.

За технологією нанесення вирізняють 2 види фаски ламінату.

  1. Вальцьована. Заглиблення на поверхні виникає внаслідок вичавлювання вальцями. Захисне покриття при цьому залишається непошкодженим, фаска також ламінована.

  2. Фрезерна (або обрізна, фігурна). Виконується на фрезерному станку. Після цього ретельно шліфується та обробляється. В дешевших варіантах зрізані краї просто фарбуються відповідно до відтінку всього покриття. Кращими експлуатаційними характеристиками вирізняється ламінатна дошка з фаскою, що покривається акриловим чи восковим шаром. Фігурна фаска ламінату може бути нерівномірною, і це підсилює відчуття «природності» матеріалу.

Фаска може мати різну форму та глибину. З урахуванням цих характеристик вона поділяється на такі різновиди: 

  • V-подібна – зріз країв здійснюється під кутом; глибина заглиблення в цьому разі – від 1,5 до 4 мм.

  • U-подібна – зріз на краю дошки має округлу форму, глибина – до 2 мм.

  • мікрофаска – з-поміж інших вирізняється малопомітними заглибленнями – до 1 мм. Дизайнери називають цей варіант найкращим для малогабаритних приміщень.

    Темний ламінат з фаскою з чотирьох сторін
 

Для чого потрібна фаска?

Головна функція, яку виконує ламінат з фаскою, – декоративна. Таке покриття максимально вдало імітує дерев’яні дошки, паркет. Але це не єдина причина особливої популярності ламінату з фаскою. Цей декоративний елемент виконує і ряд інших функцій:

  • амортизує навантаження на поверхню;

  • візуально згладжує перепади висоти між сусідніми дошками;

  • приховує щілини, що можуть виникнути між дошками у разі ослаблення замкових з’єднань;

  • візуально збільшує простір приміщення;

  • ламінат з фаскою має більший термін експлуатації, аніж ламінат без фаски.

    Підлога з фаскою

Ламінат з фаскою та без: сфери застосування

Обираючи який ламінат кращий (з фаскою чи без), варто заздалегідь подумати про місце його укладання, температурний режим та вологість в приміщенні. Обидва варіанти доцільно використовувати в житлових приміщеннях. Вони чудово підходять для:

  • вітальні;

  • спальні;

  • дитячої;

  • коридору.

Що ж стосується приміщень із підвищеним рівнем вологи, то в цьому разі найбільше значення має якість покриття. В продажі можна знайти спеціальний вологостійкий та водостійким ламінат. Немає значення з фаскою чи без будуть дошки, адже виріб повністю покритий спеціальними водовідштовхуючими засобами. Інша справа з ламінатом із фарбованою фаскою. Якщо пролиту ненароком воду швидко не витерти з поверхні, вода потрапить у канавки та повільно руйнуватиме виріб, сприятиме набуханню дощок. З цих міркувань не рекомендують фахівці монтувати ламінат з фаскою у:

  • ванній кімнаті;

  • на кухні;

  • в офісних приміщеннях;

  • в громадських місцях.

Ламінат без фаски можна укладати фактично в будь-яких приміщеннях, зокрема й в офісах, закладах харчування, у торгівельних залах тощо. Головними показниками в такому разі повинні бути: клас стирання та стійкість до вологи.

Ламінат з чотиристоронньою фаскою

 

Ламінат із фаскою та без в інтер’єрі

І ламінат з фаскою, і покриття без неї будуть чудово виглядати, якщо враховувати стилістику усього приміщення.

Скошені краї, здебільшого, наносяться на ламінат з малюнком деревини. Такі моделі чудово пасуватимуть як до класичних стилів, так і до сучасних та етнічних. Широкий чорний чи темно-коричневий ламінат із контрастною білою, або на тон темнішою фаскою ідеально впишеться в готичний стиль. Покриття натурального бежевого, світло-коричневого кольору із такого ж відтінку скосами доповнить помешкання в скандинавському стилі.

Коричневий ламіна з фаскою
 
Підлога з широкою фаскою


Окрім натурального дерева моделі ламінату без фаски також часто імітують інші матеріали. Сіре матове покриття «під бетон» вкаже на стиль лофт чи функціоналізм. Глянцева ж підлога з імітацією мармуру чи дерева – ідеальний вибір для приміщення в стилях модерн, хай-тек чи арт-деко.

Підлогове покриття без фаски


Підлога з фаскою візуально збільшує приміщення. Якщо скошені краї нанесені з двох довгих сторін дошки, то кімната видаватиметься довшою. Таке покриття доцільно використовувати в невеликих коридорах, вузьких передпокоях. Якщо ж дошки із двосторонньою фаскою вкласти поперек кімнати, то, відповідно, вдасться візуально розширити приміщення.

Особливості монтажу

Технологія монтажу є однаковою як для ламінату без фаски, так і для покриття з нею. Основна відмінність у роботі з цими двома різновидами полягає у підготовці поверхні. Для моделей без скошених країв основа повинна бути максимально рівною. Після монтажу покриття буде жорстким, в місцях із перепадом висоти воно буде відчутно прогинатися. Дошки із скошеними краями в місцях з’єднань зможуть трохи прогинатися. А тому незначні нерівності будуть маловідчутними та непомітними.

Працюючи із ламелями без фаски, потрібно максимально акуратно їх переносити та укладати, адже вони не мають заглиблення, яке б приховало пошкоджені краї виробу.
 

Як доглядати?

Побутує думка, що ламінат із скосами більше забруднюється та потребує більшого догляду. Проте це не зовсім  так. Хоча в заглиблення покриття сміття та пил все ж таки потрапляє, однак процес очищення не є складним. Як і суцільну поверхню, покриття зі скосами потрібно періодично підмітати та протирати вологою ганчіркою. Самі ж фаски відносно неглибокі, справитись з їхнім очищенням можна з допомогою звичайного віника чи порохотяга.

Без зволікань забирати надмірну вологу, радять фахівці, потрібно з усіх різновидів ламінату.

Очищення ламінату з фаскою

 

Переваги та недоліки ламінату з фаскою та без неї

Підсумовуючи, варто перелічити основні плюси та мінуси ламінату з фаскою та без неї.
Отже, однозначно до плюсів покриття із фаскою варто віднести такі:

  • оригінальний дизайн, імітація натуральної дерев’яної дошки;

  • здатність приховувати тріщини, дефекти країв;

  • візуальне зменшення перепадів висоти;

  • простіший та швидший монтаж дощок із заглибленням, аніж дощок без них.

Що ж стосується недоліків ламінату із фаскою, то в цю групу варто віднести:

  • дорожчу ціну;

  • незначні забруднення заглиблень;

  • вироби із фарбованою фаскою мають менший термін експлуатації, аніж покриття без неї.

Ламінат без фаски, відповідно, коштує дешевше. Він чудово імітує монолітну поверхню з дерева, мармуру чи інших матеріалів. Вологостійке покриття без заглиблень простіше мити та можна укладати в місцях із підвищеною вологістю.

Головним недоліком такого різновиду є необхідність в максимально рівній поверхні.

Білий ламінат з фаскою
 

Яку ж обрати?

Немає однозначної відповіді на питання який ламінат краще купити – з фаскою чи без. Вибір залежить від особистих уподобань власника. Врахувати під час вибору матеріалу варто такі моменти.

  1. Дизайн. Підлога повинна вдало вписуватися в обраний стиль кімнати, гармонійно виглядати разом із дверима, меблями, стінами.

  2. Тип поверхні. Якщо основа не ідеально рівно, тоді перевагу краще віддати підлозі із фаскою.

  3. Якість. Незважаючи на особливості моделі, її дизайн, формат, в кожному разі важливо перевіряти надійність замкової системи. Перевагу краще віддавати вологостійкому покриттю із класом стирання – 32-33.

  4. Бренд. Як запевняють фахівці, підлогові покриття краще купляти у перевірених та відомих виробників. Налагоджений виробничий процес передбачає багатократну перевірку виробу, а, отже, його якість.

    Ламінат з широкою фаскою


В інтернет-магазині «Альберо» ви зможете придбати найрізноманітніші моделі ламінату з фаскою чи без від відомих світових брендів – Krono Original (Німеччина), Kaindl (Австрія), Beauty Floor (Франція) та інших. Переглянути фото ламінату з фаскою та без, а також більше дізнатись про доступні декори можна в каталозі товарів сайту.


Вам також може бути цікаво