Ламінат або вініл: яке покриття вибрати для дитячої кімнати

Ламінат або вініл: яке покриття вибрати для дитячої кімнати фото основне

Дитяча кімната має бути не тільки затишною, функціональною та естетично привабливою, але також безпечною. Під час вибору підлогового покриття багато хто опиняється перед вибором: кварц-вініл або ламінат. Обидва матеріали позитивно зарекомендували себе на ринку, але тільки один із них справді відповідає всім вимогам безпеки та надійності. 

Ламінат у дитячій кімнаті: головні особливості матеріалу

найкраще підлогове покриття для дитячоїЦе багатошарове підлогове покриття, в основі якого лежать високоміцні дерево-волокнисті плити. Якщо постало питання про те, як вибрати ламінат для дитячої кімнати, відповідь проста – звернути увагу на його характеристики:

  1. Товщина. Для домашнього використання підійде 8 мм панель. Вона забезпечує гарні тепло- і звукоізоляційні властивості, витримує серйозні навантаження.
  2. Клас. Параметр вказує на придатність виробу до експлуатації при певних навантаженнях. Клас ламінату для дитячої кімнати позначають цифрою 32.
  3. Основа. Якщо в кімнаті буде перебувати дитина, дерево-волоконні плити повинні бути щільними і якісними.

Перед початком ремонту батьки неодмінно задаються питанням, яка підлога краще в дитячій кімнаті матиме вигляд.

Підлога для дитячої з вінілу: основні характеристики матеріалу

У процесі ремонту багато батьків задаються питанням, як вибрати вінілову підлогу для дитячої кімнати? Для початку необхідно охарактеризувати сам виріб. Вінілова підлога – багатошарове покриття на основі вінілу (ПВХ), яке в магазинах продається під назвою вініло-кварцова плитка або кварц-вініл. 

Повною мірою оцінити всі переваги та недоліки матеріалу неможливо без знання його технічних параметрів:

  1. Товщина плитки. Комфортну ходьбу і міцність виробу в дитячій кімнаті забезпечують панелі товщиною 4-6 мм.
  2. Клас навантаження. У дитячій кімнаті оптимальний показник, за якого поверхня не деформується, – АС3/АС4.
  3. Теплопровідність. Коефіцієнт впливає на ефективність обігріву при встановленні системи "тепла підлога".
  4. Клас пожежної безпеки. Коефіцієнт вказує на стійкість матеріалу до займання.

Вибрати найкраще підлогове покриття для дитячої кімнати без попередньої підготовки буває складно. Перед покупкою варто уважно вивчити всі технічні особливості виробу.

Кварц-вініл чи ламінат: який матеріал найбезпечніший та найекологічніший

яка підлога краща в дитячійОцінка рівня безпеки та екологічності матеріалу допоможе зрозуміти, що краще для дитячої – вініл або ламінат. Підлогове покриття має бути нетоксичним і по можливості нешкідливим для природи. Хороший приклад такого виробу – вініл. У своєму складі він не містить небезпечних компонентів, підходить для повторної переробки. Ламінат не такий безпечний, оскільки містить акрилові, меламінові та формальдегідні смоли.

Який матеріал найміцніший і зносостійкий

Визначити, краща вінілова підлога чи ламінат для дитячої, неможливо без оцінки зносостійкості та міцності цих матеріалів. За першим показником ламінат програє, оскільки його рівень дорівнює 21-34 класу, а у вінілу – 43 класу. Покриття зношується відразу після укладання, особливо страждають шви. Вініл стійкий до стирання. За міцністю ламінат поступається, оскільки на ньому легко утворюються вм'ятини, подряпини та відколи. Якщо говорити про вініл, він відмінно підходить для дитячих ігрових кімнат, оскільки не деформується, не ламається і не розтріскується.

Найкраще підлогове покриття для дитячої: рекомендації під час вибору

Оздоблювальні матеріали створюють затишну гармонійну обстановку, а також покращують функціональні характеристики простору. Щоб вибрати правильне покриття, необхідно врахувати кілька моментів:

  1. Комфорт. Матеріал має зберігати тепло, бути неслизьким, поглинати звуки. В іншому разі дитина може отримати травми або переохолодитися.
  2. Безпека. Кварц-вініл або ламінат не повинні завдати шкоди здоров'ю малюка. Краще вибрати виріб із натуральних матеріалів або запросити сертифікат якості для синтетичного покриття. Укладання матеріалу з токсичними речовинами в складі суворо заборонено, а нехтування рекомендаціями призведе до серйозних проблем зі здоров'ям. 
  3. Гігієнічність. Покриття має бути волого- і брудовідштовхувальним, оскільки дитина часто проливає рідину або розкидає речі. Поверхня має легко митися і чиститися пилосмоком. 
  4. Естетичність. Покрити підлогу приміщення, де гратиметься дитина, потрібно матеріалом нейтрального кольору. Занадто помітний відтінок може спровокувати дратівливість або навіть агресію. 

Якщо врахувати всі вищевказані параметри, то питання, яку підлогу краще постелити в дитячій – ламінат або вініл, більше ніколи не виникне в голові. Головне при виборі покриття в магазині – правильно розставити пріоритети, що дасть змогу купити дійсно якісний, безпечний і зносостійкий виріб.


Вам також може бути цікаво