Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я фото основне

Ламінат — це одне з найпопулярніших підлогових покриттів, яке добре підходить для дому та є доступним для кожного. Саме його обирає для свого помешкання більшість українських родин. Проте чому? Які він має особливості, з чого складається, якими перевагами та недоліками вирізняється і, що найголовніше, чи шкідливий ламінат для здоров’я? Відповідями на ці й деякі інші питання ми готові поділитись у нашій статті.

Що таке ламінат, його структура та матеріали

І так, ламінат — що це таке, та з чого ж складається? Для кращого розуміння нижче розміщуємо ілюстрацію.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 1

Верхній захисний шар ламінату — це плівка, яка складається з акрилової або меламінової синтетичної смоли. Остання вважається більше стійкою до механічних пошкоджень та впливу вологи. Вона не лише захищає саму дошку, але й малюнок, що важливо для зовнішнього вигляду підлогового покриття. Саме цей шар повинен відповідати показнику класності.

Декоративний шар — це спеціальний папір, з малюнком натурального дерева, паркету, каменю або, навіть, оригінальних дизайнерських візерунків.

Основа ламінату — це деревоволокниста (ДВП) або деревостружкова (ДСП) плита високої щільності. Саме вона доповнена врізним замком для з’єднання і здебільшого відповідає за довговічність усієї дошки.

Нижній шар виконує функції стабілізації самої плити та захисту її від вологи. Являє собою пластик або папір, який просочений смолами. Він забезпечує третьому (попередньому) шару стійкість до перепадів температури і вологості в будинку.

Основні переваги та недоліки ламінату

Як підлогове покриття, ламінат має, щонайменше, 7 основних переваг.

1. Міцність. Сучасний ламінат, якщо він правильно виготовлений, досить стійкий до фізичних навантажень, стирання, тиску. Вільно можна пересувати предмети меблів на коліщатках.

2. Витримує високі температури, не запалюється. Недопалок, який випадково впав на ламіновану підлогу, не пошкодить її.

3. Безпечний для здоров'я. Виготовляється з екологічно чистих матеріалів, нешкідливих, навіть, для дитячого організму. За умови належного догляду не накопичує мікробів і бруду, не спричиняє алергії.

4. Легкий догляд. Досить протирання ламінату вологою ганчіркою. Жодних специфічних процедур не потрібно.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 2

5. Простий в укладанні. Перед монтажем підлоги старе покриття можна не видаляти. Особливо якщо воно не має різких перепадів і особливих пошкоджень. Ламінат укладається на будь-яку поверхню.

6. Довгий термін служби. Високий клас ламінату, правильне його укладання й належний догляд збільшують довговічність покриття.

7. Прийнятна вартість. Підлога з ламінату обійдеться куди дешевше, ніж, наприклад, паркетна.

Недоліків у ламінату всього 5

1. Недостатньо стійкий до великих навантажень. Весь ламінат ділиться на класи за рівнем витривалості. Цей показник залежить від сировини, використаної у виробництві. Виділяють класи для домашнього застосування й «комерційні» класи ламінату.

2. Вимоги до поверхні. Вона має бути рівною й сухою. Тому стару дерев'яну підлогу або лінолеум доцільно замінити. Тоді укладка ламінату «ляже» правильно й не буде скрипіти. Рівень підлоги не може змінюватися більш ніж на 3 мм на 1 квадратному метрі.

3. "Боїться" води. Неякісні панелі ламінату на стиках іноді тріскаються або кришаться від простого потрапляння води. Тому рекомендується їх обробити водозахисним мастилом. А ще краще — вибирати якісний ламінат відомих брендів.

4. Здуття ламінату. Такий дефект виникає в разі недотримання правил укладання підлоги. Найкраще вирішення ситуації — відразу звернутися до фахівця.

5. Скрип ламінату. Така проблема теж виникає через порушення правил укладання, наприклад, коли поверхня була погано підготовлена. Часто, щоб уникнути появи сторонніх звуків, використовують коркову підкладку, на яку і кладуть ламінат.

Технологія виробництва ламінату

Для початку варто сказати, що виробництво такого продукту є досить складним процесом, який вимагає багато часу. Технологія має 4 основні етапи виробництва, а саме:

  • створення деревоволокнистих плит;

  • імпрегнація верхніх шарів плити;

  • етап облицювання;

  • фрезерування панелей, а також процес розпилювання.

1. Процес виготовлення деревоволокнистих плит високої міцності

Для створення ламінату використовується плита HDF. Від міцності такого матеріалу залежить наскільки зносостійким і міцним буде виріб. Допустимим значенням вважається міцність деревоволокнистих плит від 850 кг/м3. Що стосується товщини, то вона може варіюватися в межах від 5,8 до 12,1 міліметрів. HDF плита виготовляється з дерева, яке попередньо очищується й переробляється на тріску. Якщо компанія-виробник хоче створити вологостійке покриття, то плити додатково просочуються вологовідштовхувальними розчинами.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 3

2. Імпрегнація верхніх шарів плити

Імпрегнація верхніх шарів — це процес просочення деревоволокнистих плит спеціальними речовинами. Від складу такого розчину залежить, наскільки міцним і зносостійким буде ламінат. Для просочення використовують смолу, яка доповнюється різними добавками. Під час застигання ці речовини створюють міцний шар на плиті. Для того щоб поліпшити міцність іноді додають частинки корунду.

3. Етап облицювання плити HDF

Деревоволокниста плита стане ламінованою якщо її покрити оверлеєм і паперово-смоляними плівками. Цей процес може відбуватися за допомогою різних технологій, а саме:

  • HPL (ламінат високого тиску) і CPL (ламінат конвеєрного виробництва);

  • PDL (друк малюнка);

  • DPL (ламінат прямого пресування) і CML (ламінат безперервного багатошарового пресування);

  • ELESGO (метод затвердіння поверхні електронним променем).

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 4


4. Фрезерування панелей і процес розпилювання

Останнім етапом виробництва ламінованого покриття є процес розпилювання. Деревоволокнисті плити розрізають на потрібний розмір. Варто зазначити, що в кожного виробника можуть бути свої параметри листів.

Після цього на кожному листі завдяки спеціальному обладнанню (фрезерувальній машині) вирізаються шипи й пази. Це роблять на ребрі листа. Під час укладання ламінату дошки надійно з'єднаються між собою.

Від міцності замка напряму залежить і міцність усього підлогового покриття. Використовувати клейові суміші в цьому разі вже не потрібно. Для створення більш міцних шипів і пазів деякі компанії-виробники використовують метал або гуму. Іноді ребра (кромки) покриваються восковим з'єднанням. Так вони стають стійкішими до вологи.

З кожним роком технологія виробництва ламінату все більше удосконалюється. Дизайнери працюють над появою нових кольорових гам покриття. Крім того, триває робота над удосконаленням деревоволокнистої панелі, замкового з'єднання.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 5


Чи шкодить ламінат здоров'ю людини? Як вибрати безпечний?

Тепер трохи про те, що хвилює кожного передусім: чи шкідливий ламінат для здоров'я?

Як ми сказали раніше, ламінат більш ніж на 85% складається з натуральних матеріалів. Смоли, які виконують роль зв'язуючих складників, та декоративний шар — є безпечними.
Водночас, не всіх виробників можна назвати порядними. Насправді визначити, шкідливий ламінат чи ні, можливо тільки на практиці.

Небезпечним матеріал може бути в тому разі, коли для верхнього захисного шару використовується великий відсоток формальдегіду (ним розводять смолу).
Кожен споживач має знати, що формальдегід у малих кількостях абсолютно безпечний. А от стверджувати про екологічність покриття з великою концентрацією речовини не доводиться.

Шкода від такого ламінату очевидна. Якщо допустиму температуру експлуатації перевищено, відбувається виділення небезпечних речовин.

Як же дізнатися скільки токсичної речовини міститься в тих чи інших ламінованих дошках? На ділі все дуже просто.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 6


Відповідно до європейських норм весь ламінат класифікується за кількома класами емісії (ступенями безпеки й допустимої концентрації формальдегідного вмісту):

Е0

Унікальний ламінат, що виготовлений взагалі без формальдегіду. Його основа — натуральні компоненти. Ціна такого покриття дещо вища ніж інших.

Е1

Цей клас є найбільш популярним серед європейських і вітчизняних компаній. Відсотковий вміст небезпечної речовини мінімальний, тому негативного впливу на організм не відбувається. Такий ламінат може монтуватися, на систему теплої підлоги.

Е2 і Е3

Концентрація формальдегіду в 3 і 6 разів, відповідно, перевищує значення, властиве класу Е1. Укладати матеріал у житлових приміщеннях і приміщеннях із постійним перебуванням людей не рекомендується.

Цілком природно, що виникає питання про доцільність виробництва такого покриття. З'ясовується, його монтаж дозволений, але тільки тоді, коли в приміщенні більше немає інших предметів або обробки, що містить формальдегід. Тобто концентрація в ньому максимальна, а з огляду на, що практично всі меблі та інші дерев'яні вироби містять цю речовину — воно може завдавати непоправної шкоди здоров'ю, оскільки гранично допустима концентрація перевищена.
Знайти маркування з класом емісії можна на упаковці.

Вберегти від купівлі шкідливого ламінату може сертифікат відповідності якості. На першу вимогу продавець зобов'язаний його надати.

Що таке ламінат: його структура, переваги та вплив на людське здоров’я Фото 7



Вам також може бути цікаво