Як вибрати петлі для дверей?

Як вибрати петлі для дверей? фото основне

Для того, щоб вирішити, які петлі найкраще підходять для вас і як їх підібрати, необхідно врахувати вагу дверей, її конструктивні особливості та розташування.

Зараз виробники пропонують різні види петель для дверей, які не тільки стійкі до факторів навколишнього середовища та здатні витримати значне навантаження, а й естетично привабливі.

Нижче в статті ми допоможемо вам розібратися в особливостях варіантів дверних петель і наведемо кілька рекомендацій щодо вибору матеріалу, з якого вони виготовлені і методу кріплення до полотна та коробки.

Матеріали для дверних петель

Незважаючи на безліч різних варіантів оформлення та конструктивні особливості, всі види дверних петель виготовлені із застосуванням одного з 5 основних матеріалів:

  • Сталь – це найміцніший тип петель. В основному сталеві петлі з нержавіючої сталі застосовуються для вхідних технічних та особливо міцних дверей. Вони здатні витримати вагу близько 350–400 кілограмів, вкрай стійкі до зовнішніх впливів та можуть прослужити кілька десятиліть.
  • Латунь – цей варіант найбільш широко застосовується для побутових вхідних та міжкімнатних дверей у будинках та квартирах. Латунні петлі мають досить привабливий зовнішній вигляд, оскільки часто поліруються чи хромуються.
  • Сплав цинку та сталі. Це так звані латуновані петлі, які поєднують якості першого та другого варіанта за рахунок зовнішнього покриття сталі сплавом цинку. Вони міцніші і стійкі до середовища, ніж латунні і при цьому виглядають привабливіше, ніж сталеві.
  • Алюміній. Такі петлі найчастіше використовуються у дизайнерських скляних дверях з алюмінієвою або металопластиковою рамою та зазвичай застосовуються в офісах чи громадських закладах.
  • Коване залізо. Раніше петлі із заліза були поширені повсюдно, але тепер застосовуються лише для дизайнерських рішень, наприклад, для дверей у тематичних ресторанах або об'єктах туризму. Основною перевагою є унікальний зовнішній вигляд під старовину.

Типи та види дверних петель

Знайомство з різними типами петель може бути корисним, коли ви намагаєтеся визначити, яку саме петлю використовувати на внутрішніх та зовнішніх дверях. До основних типів відносяться:

  • універсальні;
  • рознімні;

Головна відмінність у цих різновидах у тому, що роз'ємний тип то, можливо лівостороннім чи правостороннім. Універсальні петлі можна кріпити, незалежно від того, чи відкриваються двері всередину або назовні.

При цьому рознімні петлі вважаються зручнішими, так як стулки дверей легко навісити, прикріпивши обидві частини петлі окремо.

Види дверних петель

Відмінність на вигляд петлі випливає з конструктивних особливостей виробів та методу їх монтажу. Професіонали ділять петлі на 7 основних видів:

  • накладні види;
  • маятникові;
  • потайні або приховані петлі;
  • кутові петлі;
  • врізні;
  • циліндричні, що вкручуються;
  • двосторонні (комбіновані).

 Нижче ми докладніше зупинимося на особливостях кожного виду виробів.

Накладні петлі

Це найпоширеніший вид дверних навісів, що складається з двох пластин, з'єднаних «метеликом» за допомогою центрального шарніра. По-іншому вони називаються "карткові навіси" і зазвичай мають внутрішню та зовнішню частини.

Такі петлі використовуються повсюдно і для вхідних, і для міжкімнатних дверей.

Маятникові для дверей зі скла

Цей різновид має особливу конструкцію — у несучій частині петлі є проріз, у якому фіксується скло. Після того, як скло закріплене, несуча частина вставляється у відповідь на штифті. Двері коливаються на таких петлях подібно до маятника і звідси вироби отримали таку назву.

Потайні чи приховані петлі

Відмінність прихованих петель від накладних полягає у повному зануренні пластин у матеріал дверей та короба. При цьому двері можуть закриватись дуже щільно, а самі петлі практично непомітні у закритому стані. Ці вироби складніші, ніж накладні, мають особливу конфігурацію та розмір, а також велику вартість.

Кутові петлі

Різниця між кутовими та накладними петлями полягає в тому, що їх пластини вигнуті під кутом 45º або 90º. Найчастіше вони встановлюються на двері з притвором і досить помітні у робочому стані.

Врізні петлі

Практично ні чим не відрізняються від накладного варіанта - під час встановлення врізна петля монтується на торець дверей, з якого заздалегідь знято шар дерева до 4-5 мм завтовшки. Іноді як врізних петель використовують звичайні накладні різновиди.

Вкручуються (циліндричні) петлі

Це своєрідні дизайнерські рішення, в яких петля є двома циліндрами (або напівциліндрами) на одному загальному штифті. Кожен із циліндрів має жорстко встановлений гвинт, який і вкручують у полотно та коробку.

До переваг такого виду петель слід віднести повну неможливість зняття дверей та низьку вартість деталі.

Двосторонні (комбіновані) петлі

Є накладними петлями з додатковою планкою і шарніром. Така конструкція дозволяє відкривати двері в обидва боки і зазвичай застосовується для дверей у приміщеннях з великою прохідністю, таких як медичні установи та заклади громадського харчування.

Особливості встановлення петель

Петлі встановлюються як на вхідних дверях, так і міжкімнатних, а значить, вам необхідно вибирати різні сполучні елементи. При цьому види та типи дверних петель безпосередньо залежать від виду та матеріалу дверей.

Сталеві або латунні петлі на вхідних дверях піддаються великим осьовим та радіальним навантаженням на шарніри та планки. Також стулки петель повинні поглинати великі динамічні навантаження, що виникають внаслідок ударів чи неправильного поводження зі стулкою. Вони повинні бути виготовлені з більш товстого металу та більш масивні.

На міжкімнатні двері встановлюються простіші конструкції, які часто мають оригінальний дизайн, легко монтуються і не здатні витримувати великі металеві полотна.

Які петлі краще для міжкімнатних дверей?

Незалежно від того, які види дверних петель ви надаєте перевагу, існує кілька критеріїв, на яких слід грунтуватися при виборі виробів для міжкімнатних дверей.

  • Враховуйте колір та естетику матеріалу петлі.
  • Перевірте, чи поєднуються петлі з дизайном інтер'єру.
  • Дізнайтеся, чи стійкі петлі до вологи та корозії.
  • Перевірте кут повороту та гнучкість.
  • Перевірте, чи петлі постачаються із зазначеним гарантійним терміном.

Також слід врахувати механічні властивості петлі дверної та її виду, особливо можливість витримувати необхідне навантаження і опір до зламів.

Найчастіше для міжкімнатних дверей з дерева рекомендуються стандартні врізні або накладні петлі з латуні або металу цинку і сталі. Якщо такі варіанти вас не влаштовують, варто звернути увагу на потайні петлі, які останніми роками стали популярними в квартирах, оформлених у стилі лофт або індастріал.

Кутові, двосторонні та циліндричні петлі для міжкімнатних дверей використовуються тільки при спеціальних плануваннях приміщень.

Також слід пам'ятати, що під час установки потрібне точне врізання, налаштування та регулювання петель для того, щоб деталь не рипіла, а полотно залишалося нерухомим у будь-якому положенні.

Двері – це частина індивідуальності, стилю життя, свого роду візитна картка вашого будинку та правильно підібрані петлі можуть підкреслити їхню унікальність.

Менеджери магазину «Альберо» допоможуть вам вибрати потрібні петлі для ваших вхідних або міжкімнатних дверей та у разі потреби проведуть консультацію щодо технічних особливостей будь-яких виробів.


Вам також може бути цікаво