Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото основне

Плінтус – це важливий елемент для будь-якого приміщення, адже має не лише декоративне, але й функціональне призначення. З його допомогою вдається безпечно та компактно приховати телефонні дроти, кабелі комунікацій, вберегти шви між стіною та підлогою від потрапляння вологи і пилу. Разом із тим, плінтус, сприяє довершеному лаконіному вигляду кімнати, підкреслює колір та текстуру підлоги. Вдало підібраний виріб чудово пасуватиме з різними матеріалами – керамічною плиткою, паркетною дошкою, ламінатом чи лінолеумом. Оскільки на ринку пропонуються різні види плінтусів, варто дізнатись про кожний із них заздалегідь, щоб зробити правильний вибір для своєї оселі.

Як вибрати плінтус для підлоги: визначаємося з матеріалом

Для виготовлення підлогового плінтусу викорибники використовуються різні матеріали. Класичним варіантом вважається плінтус з дерева. За своєю довговічністю не поступаються такому і вироби із пластику, металу, штучного каменю, МДФ. Розглянемо більш детально кожен з них.

Пластиковий

Пластиковий плінтус – найбільш розповсюджений різновид на ринку сьогодні. Це пов’язано із його доступною ціною, а також простотою виготовлення. Такий виріб ідеально підходить для будь-якого приміщення та до будь-якого матеріалу.

Чи не найбільшим попитом користується плінтус з ПВХ (полівінілхлорида). Його поява стає можливою завдяки методу екструзії: видавлювання розплавленого полімеру через підготовлену форму. Таким чином плінтус з ПВХ визодить абсолютно рівним, гладким, без швів. Використовуючи різні форми та добавки, виробники створюють елементи найрізноманітніших кольорів та форматів.

В продажі є ПВХ плінтуси універсальні, що підходять для будь-якої підлоги, та вироби, призначені для лінолеуму та килимових покриттів. Останній варіант передбачає наявності спеціальної порожнини всередині виробу, куди поміщаються краї м’якого підлогового покриття. Таким чином, вдається здійснити монтаж більш щільно. Окрім цього, плінтуси з пустотами всередині можна використовувати, щоб приховати комунікації.

Основними плюсами різновиду варто назвати:

  • стійкість до вологи, грибка, ржі, комах;

  • простота монтажу;

  • великий асортимент;

  • тривалий період експлуатації;

  • ідеально рівна поверхня.

Пластиковий виріб можна використовувати у ванні, коридорі, на кухні та будь-яких інших кімнатах. Його можна мити водою та миючими засобами для підлоги.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 1

 

Дерев’яний

Дерево – традиційний матеріал для виготовлення плінтусів. Усі вироби з нього відзначаються своєю екологічністю та естетичністю. Дерев’яний плінтус ідеально поєднується з ламінатом, масивною чи паркетною дошкою, паркетом. Він може виготовлятися лише з дерева, або із шпону (зрізу деревини) та додаткового матеріалу.

Для виготовлення плінтусів можуть використовуватися різні породи деревини – ялинка, сосна, гріх, бук, граб, дуб, ясен тощо. Звісно, від обраного дерева напряму залежить і вартість виробу.

До переліку основних переваг, якими вирізняється натуральний плінтус, варто включити:

  • екологічність;

  • стійкість до механічних пошкоджень;

  • естетичність;

  • довговічність.

Як і інші вироби з дерева, плінтус з цього матеріалу не є стійким до вологи. Тому його не рекомендується використовувати у ванних кімнатах, кухнях, басейнах. Для збільшення періоду експлуатації, виріб потрібно періодично покривати захисними рідинами (лаком, наприклад).

Не можна використовувати агресивні миючі засоби для догляду за дерев’яним плінтусом.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 2

 

Плінтус з МДФ

Задумуючись над тим, який плінтус на підлогу вибрати, варто звернути увагу і на вироби з МДФ. Основою цього матеріалу є дуже дрібна дерев’яна стружка. В процесі обробки вона перемелюється, обробляється парою під високим тиском та склеюється. На відміну від плит ДСП, для виготовлення цього матеріал не використовуються синтетичні клеї, але парафін та лігнін – натуральна клеюча речовина. Таким чином плінтус МДФ також можна назвати повністю безпечним виробом. Для надання йому естетичного вигляду використовується фінішне покриття – папір потрібного кольору чи візерунку, покритий меламіном.

В продажі можна знайти МДФ плінтус фарбований, а також нефарбований.

Очевидними перевагами виробу можна назвати:

  • великий асортимент;

  • стійкість до ультрафіолету;

  • простота догляду – можна протирати вологою ганчіркою.

Не рекомендують спеціалісти використовувати такий різновид з МДФ у приміщеннях з вологістю понад 80%.


Металевий

Для виготовлення такого декоративного елементу використовується нержавіюча сталь. Звісно, металевий плінтус вирізняється більшою міцністю, надійністю та довговічністю, аніж, скажімо плінтус з МДФ чи дерева. Разом із тим, суттєво вищою є і його ціна. Це основна причина, тому використовують його не надто часто.

Так само, як і інші різновиди, цей може мати різні формати та кольори. Інколи його доповнюють рельєфними візерунками.Металевий плінтус – найкращий варіант для приміщень із високим ступенем прохідності.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 3

 

Поліуретановий

Так само, як і вироби з пластику, поліуретановий плінтус для підлоги може мати будь-яку форму, випускається в різних форматах та кольорових варіантах. Важливою перевагою виду є те, що він гнучкий. Від так, його легко застосовувати в кімнатах із колонами, різноманітними виступами. До інших його плюсів відносяться й такі:

  • вологостійкість;

  • легкість;

  • довговічність;

  • здатність витримувати різкі температурні перепади.

Такий різновид можна сміливо використовувати у ванних кімнатах, а також закритих басейнах, саунах, банях.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 4

 

Керамічний плінтус

Такий різновид чудово поєднується із керамічною плиткою, найчастіше використовується в ванній кімнаті, коридорі, туалеті, кухні. Кераміка стійка до температурних перепадів, вологи, бруду, плісені. Монтувати вироби з цього матеріалу можна не лише на стики між стіною та підлогою, але й на стіну, на бортики ванни чи душової кабіни.

Сучасні технології виробництва дають змогу створювати найрізноманітніші за розміром та виглядом керамічні плінтуси. Такі можуть максимально успішно імітувати деревину, бетон, камінь.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 5

 

Як підібрати плінтус за розміром?

 Розмір – довжина та ширина – інші важливі характеристики, які потрібно враховувати вибираючи плінтус.

Стандартною для таких виробів вважається довжина 2,5 м. Між тим, для збільшення асортименту виробники пропонують ці функціональні елементи різного формату.

Що ж стосується ширини, то вона може бути дуже різною і варіюється в межах 3-15 см. Золотою серединкою в цьому разі вважаються вироби 5-6 см завтовшки. Підбирати плінтус потрібно з урахуванням загальної площі кімнати та висоти стін.

Для великих просторих приміщень дизайнери не рекомендують вибирати вузькі плінтуси. Кращим варіантом стане широка планка, що буде такого ж кольору, що й підлога, або контрастною до неї.

Середні за площею кімнати із висотою стін 2,6-2,8 м підходить плінтус, товщина якого 4,5-7 см.

Невеликі кімнати із висотою стіни до 2,5 м чудово доповнюються вузькими планками – 3-5 см. Вони повинні бути такого ж кольору як підлога, або як стіна.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 6

 

Різноманіття кольорів: який плінтус кращий?

Як запевняють дизайнери інтер’єрів, немає єдиного чіткого правила з приводу вибору кольору плінтуса. Є кілька варіантів його поєднання з іншими матеріалами та елементами.

  1. Плінтус під колір підлоги. Це класичний та найпоширеніший варіант. Підлогове покриття та плінтус в такому разі повністю зливаються. Між тим, варто слідкувати за тим, що двері надто не вирізнялись із “загального ансамблю”. Якщо таке трапляється, тоді варто замінити фурнітуру та лиштву міжкімнатних дверей.

  2. До кольорі дверей. Чудовий спосіб зробити акцент на окремих деталях. Бажано, радять дизайнери, щоб ширина плінтусу була такою ж, що й ширина лиштви.

  3. В тон стіни. Метод може використовуватися в тому разі, коли усі стіни та інші елементи пофарбовані в один колір. Інакше бажаної гармонії досягти буде важко. Найкраще підходить такий варіант для невеликих кімнат, адже візуально збільшує простір.

  4. Контрастний колір. Допомагає створити оригінальний вигляд кімнати.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 7
 

 

Підбираємо плінтус під стиль інтер’єру

Плінтус в інтер'єрі гармонійно виглядатиме лише тоді, коли відповідає загальній дизайнерській концепції. Так, для класичного стилю найкраще підходить широкий плінтус з дерева, шпону чи МДФ. Доречними в цьому разі будуть різьблені узори чи незначна рельєфність.

Максимально простий гладкий білий плінтус в інтер'єрі – ідеальне рішення для помешкання в стилі мінімалізм.Чудово підійдуть сюди і вироби жовтого, бежевого, сірого кольорів.

Пластиковий гнучкий плінтус, або металевий глянцевий можна використати для доповнення стилю модерн.

Для помешкання в стилі кантрі, використовуються вироби із натуральних матеріалів. Тому, дерев’яний широкий плінтус буде актуальним.

Хай-тек можна доповнити пластиковим, металевим елементом, чи плінтусом з МДФ.

Як вибрати плінтус для підлоги: види плінтусу, кольори, матеріал фото 8

Сподіваємося, наші поради про те, як правильно вибрати плінтус для підлоги, були корисними для Вас.
Бажаємо вдалих покупок!


 


Вам також може бути цікаво