Як вибрати ламінат на кухню?

Як вибрати ламінат на кухню? фото основне

Ламінат на стелі, на стіні, в душовій – давно не дивина. Тим більше, не дивує ламінат на кухні та в їдальні. Так само як і керамічну плитку чи лінолеум його можна пилососити та протирати вологою ганчіркою. За умов правильної експлуатації це покриття здатне прослужити 10 і, навіть, 20 років. Між тим, в багатьох людей ще є сумніви щодо того чи варто стелити ламінат на кухні. Спробуємо розібратися з усіма нюансами цього питання в нашій статті.

Чи можна класти ламінат на кухню?

Тим, хто сумнівається з приводу використання ламінату в кімнатах з підвищеною прохідністю чи вологістю, варто знати: сучасний ламінат - це зовсім не той матеріал, який продавався в 80-90-х роках. Виробники невпинно працюють над удосконаленням технології та самого продукту. В наш час ламінатні дошки покриваються надійними водовідштовхуючими лаками, доповнюються унікальними замковими системами з’єднання. Тому можуть укладатись фактично в будь-якому приміщенні. Звісно, перед монтажем потрібно дбайливо підготувати основу та більше дізнатись як правильно вибрати ламінат на кухню.

Як вибрати ламінат на кухню? фото 1

На що звернути увагу при виборі ламінату на кухню?

  1. Клас зносостійкості. Зрозуміло, що чим вищий клас ламінату, тим покриття міцніше. Який клас ламінату вибрати для кухні? Фахівці запевняють, що 32-го цілком достатньо для звичайного житлового приміщення. Довше прослужить покриття із 33-м класом. Інколи власники квартир хочуть перестрахуватися та обирають ламінат із 34-м класом. Звісно, такий матеріал може витримувати різноманітні форс-мажорні ситуації, послужить понад 20-25 років. Однак, і ціна такого покриття буде дорожчою. Не завжди є сенс переплачувати, однак, приймати рішення який клас ламінату краще для кухні, доведеться вам, відповідно до потреб та особливостей експлуатації в конкретному випадку.

  2. Рівень вологостійкості. В жодному разі не варто пропускати цього пункту тим, хто хоче дізнатися як вибрати ламінат для кухні. Контакт з водою в цьому функціональному приміщенні неминучий. Тому економити на вологостійкості не варто. Обирайте покриття із відповідним маркуванням на упаковці.

  3. Тип замкового з’єднання. Провідні виробники ламінату доповнюють свої вироби унікальними сертифікованими замковими системами з’єднання, яких не мають інші виробники. Між тим, усі безклейові системи можна поділити на два основні види: Lock та Click. Перший коштує дешевше, однак має ряд недоліків, зокрема: потребує максимально рівності підлоги, не дає змоги повторного монтажу покриття. Другий - дорожчий, однак простіший. Передбачає перепад висоти поверхні до 3 мм. Сприяє акурантому демонтажу та повторному укладанню ламінату. який ламінат краще для кухні? Звісно, із системою Click. У разі пошкодження матеріалу, покриття можна буде легко поремонтувати.

  4. Виробник та гарантії. Не варто купувати дешеве покриття невідомого виробника. Часто воно не лише неякісне, але й шкідливе. Оскільки ламінат - це довговічний матеріал, краще купити виріб відомого бренду та в перевіреному магазині. Зберігши чек, ви зможете повернути товар протягом 14 днів з моменту купівлі.

  5. Товщина. Чим товстіше покриття, тим довше воно прослужить. Товщина ламінату для кухні, а також коридору, ванни та туалету повинна бути не меншою, ніж 8 мм.

  6. Наявність фаски. Оскільки в заглибленнях фаски може збиратися бруд та вода, ламінат в кухні повинен бути без фаски.

  7. Клас емісії формальдегідів. Економити на здоров’ї не варто. Прослідкуйте, щоб маркування на упаковці товару вказувало на клас емісії Е1 чи Е0. Такі вироби максимально безпечні для людей.

  8. Рівень шумопоглинання. Деякі виробники доповнюють ламінатну дошку додатковим звукоізолюючим шаром. Звісно, це досить хороший бонус. Однак, якщо такого шару немає, це не проблема. В будівельних магазинах завжди можна купити підкладку на всю підлогу.

  9. 9. Антислизька поверхня. Який ламінат краще вибрати для кухні глянцевий чи матовий? Звісно, матовий. Такий запобігає ковзанню, а, відтак, і побутові травми.


Як вибрати ламінат на кухню? фото 2

Плюси і мінуси ламіната на кухні

А тепер час розібратися у всіх “за” і “проти” використання ламінованих дощок на кухні.

Переваги:

  • якщо вибір ламінату для кухні був вдалим, покриття прослужить 20-25 років;
  • ламінат не боїться механічних пошкоджень, зокрема від ніжок стільців та столів, кігтів домашніх тварин;
  • естетичність покриття - в продажі можна знайти ламінат, що імітує найрізноманітніші породи дерева, або ж також бетон, мармур;
  • на дотик поверхня ламінату значно приємніша та тепліша, ніж керамічної плитки.


Недоліки покриття також має, однак з усіма ними можна боротися.

Основним з таких варто назвати здуття ламінату. Таке трапляється коли протягом тривалого часу на поверхні залишається калюжа води. Зменшити ймовірність набухання можна, якщо попередньо покрити стики дощок спеціальним водовідштовхуючим засобом.

Більше захищеним вважається вологостійкий ламінат. І зовсім не виникатиме таких проблем із вологостійким покриттям, яке можна сміливо монтувати не лише в кухні, але й у ванній кімнаті.

Часто ламінат критикують через сторонній шум. Це своєрідне відлуння, що виникає під час ходьби, предметів, що впали. Таке трапляється у разі неправильного монтажу. Повітря між покриттям та основою сприяє посиленню звуків. Вирішити проблему допоможе полістирольна чи коркова підкладки, що не лише ідеально вирівнюють підлогу, але й мають здатність поглинати шум.

Хоча ламінат значно стійкіший до пошкоджень, аніж паркет чи масивна дошка, однак і на ньому можуть виникнути незначні царапини. Замаскувати такі допомагають воскові олівці, що продаються в будівельних магазинах.

Як вибрати ламінат на кухню? фото 3

Ламінат на теплу підлогу

Майже увесь сучасний ламінат для кухні можна сміливо поєднувати із системами підігріву. Однк, є кілька умов від виробника, яких обов'язково потрібно дотримуватися.

  1. Не варто обирати електричну систему підігріву. Така нагріває поверхню нерівномірно, відтак, окремі ділянки можуть деформуватися. Кращим варіантом стануть інфрачервоні чи парові системи.
  2. Нагрівання повинно бути поступовим. Максимальна температура нагрівання - 27 градусів.
  3. Оскільки ламінат в більшій мірі складається з деревини, важливо прослідкувати, щоб в приміщенні була оптимальна вологість - 50%.

Дизайн ламіната на кухню

Асортимент товару на ринку настільки великий, що часто покупці розгублюються і не знають як вибрати ламінат на кухню. Дамо кілька підказок.

Формат. Для початку варто визначитись з дозміром дощок. Класичним варіантом вважаються покриття із довжиною 1200-1380 мм. Ширина ж в традиційному варіанті коливається від 190 до 200 мм. Однак, на ринку можна знайти й інші формати – вузькі та широкі планки різної довжини.

Смуговість. Покриття “під дерево” може мати різну кількість смуг на одній дошці. Найдорожчим вважається односмуговий ламінат. На усій поверхні однієї дошки в цьому разі зберігається один малюнок. Двосмуговий, відповідно, передбачає поділ плашки на дві частини. Багатосмуговий - на більшу кількість частин.

Фаска. Скошені краї додають покриттю більшої схожості на натуральну дерев’яну дошку чи паркет. Фаска може розміщуватись з двох довгих сторін панелі, або ж по периметру.

Колір ламінату на кухні. Обирати відтінки варто відповідно до загальної концепції інтер'єру. Гарно виглядає підлога під колір дверей, або ж під кухонні фасади.

Як вибрати ламінат на кухню? фото 4

Як вибрати ламінат на кухню? фото 5

Як вибрати ламінат на кухню? фото 6

Популярні види декора ламіната на кухню

Дерево

Ламінатне покриття може максимально вдало імітувати найрізноманітніші породи дерева. На ринку знайдете ламінат під дуб, ясен, бук, горіх, зебрано, сапеле, венге, вишню, сосну, мербау та інші цінні породи. Однак найчастіше покупці віддають перевагу ламінату, що імітує дуб – вибілений, брашований, тонований, зістарений, натуральний, лакований та інші.

Дорогі декори відрізняються наявністю більшої кількості різних дощок в коробці. Деякі моделі мають ефект пор та рельєфність. Відрізнити їх від натуральної дерев'яної дошки дуже складно.

Бетон, плитка, камінь

Це ідеальний варіант для інтер’єру в стилю хай-тек, мінімалізм чи лофт. Зовні покриття виглядатиме як плитка, але залишиться таким теплим, як ламінат.

Як вибрати ламінат на кухню? фото 7

Які колекції ламіната підходять для кухні?

Класичним варіантом, який підійде для будь-якого функціонального приміщення в квартирі, варто назвати декори з колекції “RUBY” від виробника Beauty Floor. Кожна дошка виробу доповнюється пластиковою засувкою, що попереджає потрапляння вологи в замок. Має підходящий клас ламінату для кухні – 33/АС6.

Глибокими кольорами вирізняються колекція “SAPPHIRE”. Кожен декор дуже вдало імітує натуральну деревину, адже має особливий варіант тиснення в регістр "Chrome-effect". Підсилює цей ефект фаска, розміщена по периметру кожної дошки. 

Надійним довговічним ламінатом вважаються усі вироби колекції "Variostep Classic" бренду Krono Original. 32-й клас експлуатації дає змогу використовувати це покриття для кухні. Продовжується термін його експлуатації завдяки інноваційній ізоляційній системі Aquastop.

"Classic Touch 8 mm Wide Plank" – колекція австрійського ламінату від бренду Kaindl. З-поміж інших лінійок вирізняється шириною планок. Виріб максимально екологічний та безпечний, що підтверджується необхідними сертифікатами якості. Для швидкості та надійності з’єднання елементів, дошки доповнюються замковою системою Kindl Loc – запатентованим винаходом самої компанії-виробника. Чудово підійде для посторих кухонь.

Іншою, особливо популярною серед споживачів колекцією, варто назвати "Classic Touch 8 mm Premium Plank". Тут знайдете декори під дуб, сосну, горіх. Виробникам вдалося досягти максимально вдалої імітації натурального масиву. Довжина дощок доволі традиційна – 1383 мм, а товщина – всього 159 мм. Таке покриття візуально розширить кухню. Ламінат Kaindl повністю безпечний для людей, а тому нагороджений сертифікатом Blue Angel.

Підсумовуючи, варто сказати, що ламінат – сучасне, довговічне покриття, яке може укладатись в будь-якій кімнаті, зокрема й у кухні. Матеріал вирізняється своєю стабільністю, міцністю, естетичністю. Разом із тим, воно має і деякі недоліки. Тому кращий ламінат для кухні – волого- або водостійке покриття, з 32 чи 33 класом зносостійкості. щоб виріб прослужив довго варто подбати про використання звукопоглинаючої підкладки та обробити стики дощок захисними рідинами.

Як вибрати ламінат на кухню? фото 8



Вам також може бути цікаво