Як правильно вибрати міжкімнатні двері?

Як правильно вибрати міжкімнатні двері? фото основне

Поцікавитись питанням як вибрати міжкімнатні двері варто ще на етапі планування ремонту. Власник повинен визначитись із стилем інтер’єру та підібрати такі двері, які максимально вдало підкреслять “дизайнерський” задум. Колір дверей також потрібно знати заздалегідь, адже лиштва, плінтуси найчастіше купуються в один тон до полотна. Окрім цього, визначитись доведеться і з конструкцією міжкімнатних дверей, адже деякі варіанти потребують особливої підготовки стін, встановлення гіпсокартонних перегородок, спеціальних ніш. Саме про те як правильно вибрати міжкімнатні двері і поговоримо в цій статті.

Як вибрати міжкімнатні двері: визначаємося з конструкцією

Враховуючи особливості будови міжкімнатних дверей, вирізняють такі їхні 4 типи: шпоновані, щитові, тафльовані та збірні. Кожен з цих варіантів має свої переваги та недоліки.

Шпоновані. Середній шар конструкції – плита ДСП. Ззовні вона доповнюється листами із штучного чи натурального шпону. Шпоновані двері виглядають доволі масивними та є міцними. Вони вдало поєднуються із скляними та дзеркальними вставками. До недоліків конструкції можна віднести їхню велику вагу та порівняно незначну вологостійкість.

Щитові. Частенько такий тип ще називають каркасним. Основою його служить міцний дерев’яний каркас. Оскільки це внутрішня частина, то її виконують, здебільшого, із недорогих, проте довговічних хвойних порід дерева. Ззовні щитові двері обшиваються плитами МДФ. Такі вироби легко декорувати. Для цього використовують плівку ПВХ, ламіноване покриття, або ж натуральниий шпон, різноманітні варіанти скління. Пустоту між каркасом та листами МДФ заповнюють легкими ізоляційними матеріалами. 

В перелік основних переваг каркасних міжкімнатних дверей варто віднести:

  • невелику вагу;

  • доступну ціну;

  • стабільність конструкції;

  • різноманіття кольорів та варіантів декорування.

Тафльовані. Основою фільончастих дверей (інша назва) також є збірка конструкція з дерева. Невід’ємними внутрішніми її елементами є фільонки – невеликі дощечки, виконані із масиву дерева. Щоб з’єднати їх в єдину конструкцію використовується система з’єднання шип-паз. Видима рама, в якій і вміщуються фільонки, найчастіше виконується із клеєного брусу, фанери чи пластику. Самі фільонки також можуть виконуватись із різних матеріалів, але, здебільшого, це сосна.

Двері з фільонками вирізняються особливою міцністю та, порівняно, недорогою ціною. Вони можуть доповнюватись різноманітними декоративними вставками та вдало захищати від шуму.

Збірні. Такі двері є особливо поширеними сьогодні, адже не потребують багато часу для виготовлення та встановлення. По суті, це каркас із металу по периметру та внутрішнє заповнення з плити МДФ, скла, пластику тощо. Оскільки матеріал, що використовується для їхнього виготовлення, може бути дуже різним, то й ціни їхні та експлуатаційні характеристики теж суттєво відрізняються. Варто вказати на суттєвий недолік, яким відрізняються такі міжкімнатні двері – звукоізоляція у них не найкраща.

Міжкімнатні двері (незалежно від їхньої будови) мають і кілька додаткових аксесуарів, без котрих їхній вигляд не буде завершеним:

  • поріг – використовується для забезпечення максимальної щільності між дверима та підлогою, найбільше потрібен в кухні, ванній кімнаті, туалеті, веранді;

  • вентиляційний отвір – використовується в кімнатах із підвищеною вологістю, зокрема ванній, кухні;

  • лиштва – оздоблювальний елемент, котрий використовується для прикрашання дверного прорізу;

  • фурнітура – виконує і функціональну, і естетичну роль. Дешева фурнітура швидко втрачає свій привабливий вигляд, швидко ламається, а тому економити на цьому елементі не варто.

Як правильно вибрати міжкімнатні двері? фото 1


Види міжкімнатних дверей за способом відкривання

Купуючи кращий варіант для свого помешкання, обов’язково потрібно звернути увагу  і на таку характеристику міжкімнатних дверей, як спосіб відкривання. Визначитись з цим потрібно ще до початку ремонту, адже для дверей повинен бути вільний простір.

  1. Розпашті. Найбільш популярний та, можна сказати, традиційний варіант відкривання дверей. Складаються із двох основних частин – коробки та полотна. З’єднуються з допомогою завісів. Віддаючи перевагу таким, варто розрахувати достатньо простору, щоб можна було зручно та на максимальну ширину відкрити двері.

  2. Розсувні. Чудовий варіант для тих приміщень, де площу потрібно економити. Розсувні конструкцій часто обирають для поділу приміщення на окремі зони в офісах та кабінетах, а також для відділення гардеробної тощо. Можна назвати 3 основні варіанти відкривання розсувних дверей:

  • в середину стіни;

  • вздовж зовнішньої частини стін;

  • одна частина дверей заходить за іншу.

  1. Двері-гармошка, або складені. Використовуються тільки всередині приміщення, оскільки не можуть забезпечити максимального захисту та звукоізоляції. По суті, складаються із окремих частин, з’єднаних в єдину конструкцію. Складання забезпечується за рахунок руху стулок по напрямних.

  2. Стаєнні. Дуже схожі на розсувні двері, однак дві частини є незалежними одна від одної, мають окремі завіси та замки. Поділяються вони не на праву та ліву, а на нижню та верхню.

  3. Хитні. Частіше зустрічаються в офісних та торгівельних центрах, магазинах, аптеках, кафе та готелях. Завдяки автоматичному чи механічному механізму вони перекручуються на 180-360 градусів, забезпечуючи вільний прохід.

Як правильно вибрати міжкімнатні двері? фото 2

 

З якого матеріалу кращі міжкімнатні двері? 

Якість та довговічність міжкімнатних дверей чи не в найбільшій мірі залежить від їхнього матеріалу. Найчастіше виробники  в наш час пропонують двері з: масиву дерева, МДФ, ДСП, екоштону та натурального шпону, скла, ПВХ. Розглянемо їх трішки детальніше.

Двері з масиву. Хоча коштують недешево, однак відносяться до максимально натуральних та міцних. Дерев’яні міжкімнатні двері чудово вписуються в будь-який інтер’єр та мають неперевершений вигляд. Проте без недоліків не обходиться. Такі вироби доволі важкі, схильні до розсихання та не люблять вологи.

Плити МДФ. Значно дешевші за двері з масиву, але часто не уступають першим своїм зовнішнім виглядом. Виробляють їх із дерево-волокнистої плити, до складу якої входять натуральні смоли. За своєю вагою такі вироби, зазвичай, не важкі, стійкі до вологи, міцні. Можуть мати різні варіанти зовнішнього декорування та часто використовуються у місцях з підвищеною вологою - ваннах, кухні, туалеті.

ДСП. На відміну від плит МДФ, ДСП є продуктом штучних складових – синтетичних смол. Середина їх може бути монолітною (товста плита ДСП), або ж заповнюватись дерев’яними брусками недорогих порід чи картоном. Оскільки за своєю вагою вони важкі, їхнє встановлення вимагає посилення каркасу та петель. Інший недолік цих виробів – виділення шкідливих випарів при надмірному нагріванні.

Екошпон. Це плита, що виконана із волокон натурального дерева, з’єднаних синтетичними смолами. Таким чином, повністю натуральним цей матеріал назвати не можна. Ззовні матеріал повністю імітує дерево, а тому такі двері легко сплутати із деревом з масиву.

Натуральний шпон. Це абсолютно натуральний та екологічний матеріал, адже є тонким зрізом натурального дерева. Його товщина може бути різною - від 0,1 до 10 мм. Двері з натурального шпону зовнішньо не відрізняються від дверей із масиву. Їх можна фарбувати, лакувати. Шпоновані двері міцні, стійкі до механічних ушкоджень та довго зберігають свій колір.

Скло. Все частіше дизайнери пропонують своїм клієнтам віддати перевагу скланим дверям. Як дають зрозуміти відгуки про міжкімнатні двері, скляні полотна візуально збільшують простір. Окрім цього, вони легко монтуються та вважаються довговічними. Можуть встановлюватись в будь-якій кімнаті, адже не піддаються ані негативному впливу вологи, ані сонячного проміння. Скляні двері з триплексом (тонкий шар прозорого пластику) здатні витримати навіть сильні удари. Такий матеріал можна фарбувати, тонувати, робити з нього дзеркало, доповнювати різноманітними металевими вставками, а також доповнювати декоративними наклейками. Єдиним мінусом таких дверей можна справедливо назвати погану звукоізоляцію.

ПВХ. Це повністю синтетичний матеріал, котрий, проте, відноситься до абсолютно безпечних, а також ударостійких виробів. Невелика вага, хороші шумо- та звукоізолюючі характеристики – інші його переваги. Поцікавившись скільки коштують міжкімнатні двері з різних матеріалів, зрозумієте, що в цьому питанні перевага теж на стороні ПВХ. Хоча на ринку є велика кількість кольорів та текстур дверей ПВХ, все ж вони трохи поступаються за своїм виглядом шпонованим, скляним та дерев’яним дверям. Ідеально вони підходять для санвузлів, балконів, лоджій, горища, підвалу.

 {%door,806,220,661,874,794%}

Визначаємо розмір

В будинках промислового будівництва дверні пройоми, здебільшого, виконані вже з урахуванням стандартних розмірів. Відповідно до функціонального призначення кімнати, застосовують різні стандарти. Так, для дверей в кухню стандартом вважається розмір 700 мм (ширина) × 2000 мм (висота) × 70 мм (товщина стіни). Для ванної кімнати – 500×1900×50 мм або 600×2000×70 мм відповідно. Для кімнат загального призначення – 800×2000×20-80 мм.

В приватних будинках таких стандартів рідко дотримуються, а тому господарю доведеться поцікавитись як виміряти міжкімнатні двері.

Варто сказати, що робити це потрібно з допомогою рулетки, а розпочинати потрібно від того рівня, де буде облаштовано чистову підлогу (тобто після укладання підлогового покриття).

Вимірявши, якою  повинна бути в міжкімнатних дверях ширина та висота, потрібно вибрати найменші значення. А от перемірявши товщину стіни кілька разів, варто до уваги брати, навпаки, найбільше значення.

Якщо Ви сумніваєтесь в правильності власних замірів, тоді краще довірити цю роботу професіоналу який швидко обчислить якими повинні бути міжкімнатні двері, розміри з коробкою, та без неї, ширину порогу та лиштви.

Як правильно вибрати міжкімнатні двері? фото 3


Паспорт на інші ознаки якісних дверей

Визначившись із тим, які саме міжкімнатні двері купити, варто ознайомитись із основними ознаками, що вказують на якість виробу.

  1. Матеріал.

  2. Комплектація.

  3. Вага.

  4. Міцність.

  5. Стійкість до механічних ушкоджень.

  6. Звукопоглинаючі властивості.

  7. Теплоізоляція.

  8. Стійкість до ультрафіолету.

Усю цю інформацію повинен містити паспорт на міжкімнатні двері.

Не зайвим буде поцікавитись і гарантією на двері та окремо на комплектуючі.

Як правильно вибрати міжкімнатні двері? фото 4


Сподіваємося, ця стаття була корисною для Вас. Бажаємо вдало вибрати міжкімнатні двері!

В інтернет-магазині "Альберо" представлено понад 500 моделей міжкімнатних дверей від найкращих та перевірених українських виробників. Щоб процес вибору був простішим та швидшим, рекомендуємо заздалегідь визначитись із такими критеріями:

  • стиль та дизайн - міжкімнатні двері повинні вдало вписуватися в інтер'єр кімнати та квартири загалом, гармонійно поєднуватися із підлоговим покриттям, плінтусом, меблями;
  • матеріал - максимально екологічними та міцними вважаються дерев'яні двері з масиву, однак коштують такі дорожче, аніж інші різновиди, мають велику вагу. Альтернативним варіантом є двері з натурального шпону, екошпону, МДФ;
  • спосіб відкривання - вибір повинен залежати від місця встановлення дверей та уподобань власника. Якщо міжкімнатні двері встановлють у ванну кімнату чи туалет, тоді перевагу краще віддати традиційним розпашним дверям. Якщо ж монтувати їх потрібно на кухню, в дитячу кімнату, вітальню чи спальню, окрім розпашних, варто звернути увагу і на, такі модні сьогодні, розсувні двері. Для гардеробних, кладових ідеально підійдуть складні моделі (двері-гармошка);
  • розмір - в "Альберо" можна купити дверні конструкції із стандартними розмірами, або ж замовити виготовлення вибраної моделі під індивідуальний розмір;
  • фурнітура - визначтесь із бажаним кольором дверної фурнітури, типом дверного замка та петель.

Замовляючи в "Альберо" міжкімнатні двері, Ви отримуєте:

  • дверне полотно (рухома частина конструкції);
  • дверну коробку;
  • лиштву (відповідно до побажань замовника на одну чи на дві сторони);
  • поріг;
  • фурнітуру (ручки, замки, петлі).

Щоб дізнатись розмір дверей, потрібно рулеткою виміряти розмір дверного отвору. Робити це варто вже після укладання підлогового покриття (коли рівень висоти вже не буде змінюватися). Перемірявши кілька разів висоту та ширину, варто обирати їхнє найменше значення. З товщиною все навпаки. Вказувати при замовленні варто найбільше значення. Якщо ж Ви сумніваєтесь в правильності вимірів, довірте цю справу професіоналу. Всього лише за кілька хвилин він визначить оптимальний розмір коробки, дверного полотна, лиштви та порогу.

За умови онлайн-замовлення в «Альберо» виїзд та заміри нашого спеціаліста безкоштовні!

Купивши міжкімнатних двері в інтернет-магазині «Альберо», клієнт має змогу забрати їх самостійно із наших пунктів самовивозу в зручний для нього час. Наші представництва працюють у таких містах: Львів, Київ, Вінниця, Дрогобич, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Калуш, Кам'янець-Подільський, Кременчук, Кривий Ріг, Кропивницький, Луцьк, Одеса, Полтава, Самбір, Стрий, Тернопіль, Харків, Червоноград, Черкаси, Чернівці, Чортків.

Міжкімнатні двері від «Альберо» можна отримати з доставкою по Україні. Співпрацюємо з транспортною компанією «Нова пошта».


Вам також може бути цікаво