Види замків ламіната

Види замків ламіната фото основне

Легкий та швидкий монтаж покриття - одна із головних причин, що змушує покупців робити вибір на користь ламінату. Сучасні технології кріплення ламелей дають змогу повністю відмовитись від клейових речовин, завдяки чому суттєво спрощується процес укладання. Про те, які бувають замки з'єднання ламінату та який замок ламінату краще і піде мова дальше.

Які бувають види замків ламінату

Борючись  за місце на ринку, виробники ламінату безперервно працюють над удосконаленням свого продукту. Окремим напрямом в цій роботі є розробка надійних та водночас простих у застосуванні систем для фіксації ламелів. Більшість із них дають змогу не лише укладати, але й швидко, без пошкоджень демонтувати покриття.

Хоча провідні європейські виробники пропонують ламінат із унікальними запатентованими системами кріплення, однак найбільш популярними залишаються з’єднання Click та Lock. Кожен із них дає змогу по-іншому стикувати між собою панелі.

Замки Lock

Система активно почала використовуватись в 90-х роках минулого століття. В порівнянні із більш сучасними варіантами вона доволі проста, економна, але сьогодні вважається дещо застарілою.

Принцип з’єднання

Елементи з’єднання виготовляються з допомогою фрезерування. Кожна дошка з одного боку має “паз”, з іншого - “шип”. Укладання відбувається коли шип потрапляє в паз. Щільність прилягання елементів та міцність усієї поверхні забезпечується завдяки гребінці, якій відповідає впадина аналогічної форми на іншій дошці.

Специфіка монтажу

Для монтажу покриття не доведеться використовувати професійних інструментів. Все, що необхідно для роботи, це: дерев’яна або гумова киянка та невеликий брусок.

Ламелі укладаються в потрібному місці. Для успішного монтажу потрібно торцеві частини панелей звести разом. До краю крайньої ламелі підставляють брусок, і, киянкою простукують. Таким чином, шип максимально щільно входить в паз.

Наскільки довго прослужить ламінат без замків чи із замками в значній мірі залежить також і від якості основної підлоги. Якщо вона не рівна, зовсім скоро поверхня почне деформуватись, а замки на ламінаті ламатись.

Плюси та мінуси

Вироби із системою Lock найчастіше покупці обирають завдяки таким їхнім перевагам:

  • низька ціна - такі товари коштують, відносно, недорога, адже виготовлення шипів та пазів не потребує серйозних грошових витрат;

  • надійність монтажу;

  • є змога розібрати та повторно зібрати покриття.

Що ж стосується мінусів системи, то вони, здебільшого, пов’язані зі зносом гребінки. Постійне статичне навантаження на покриття  спричиняє пошкодження (стирання) фіксуючої гребінки. Відтак, панелі вже не так надійно пристають одна до одної. Між ними можуть виникнути щілини, яких позбутись майже неможливо.

Ці типи замків ламінату не піддаються ремонту.

Замки Click

Замок клік на ламінаті з’явився порівняно нещодавно, але, фактично, миттєво отримав широку популярність. Більшість ламінатних позицій продається з різними модифікаціями цього типу з’єднання.

Принцип з’єднання

Так само, як і в попередньому варіанті, кожна дошка має і шип, і паз. Між тим, їхня будова дещо інша. Шип виготовляється у формі гачка. Паз має відповідне до форми шипа заглиблення. Усі елементи виготовляються з допомогою методу фрезерування.

Специфіка монтажу

Щоб надійно з’єднати дві дошки, варто знати всього лише один секрет: поміщати шип в паз потрібно під кутом 45 градусів. Зрозумівши, що елемент потрапив на своє місце, варто натиснути на верхню дошку, щоб вона лягла пізно на поверхні. Якщо робота виконана правильно, почуєте характерний звук - клацання (що і дало назву цьому типу замка - Click).

Ці замкові системи ламінату не передбачають застосування під час укладання ані киянок, ані будь-яких професійних інструментів.

Плюси та мінуси

Замкове з'єднання ламінату Click вирізняється такими перевагами:

  • надійне сполучення ламелей;

  • тривалий термін служби - частіше пошкоджуються самі ламінатні дошки, аніж їхні системи з’єднання;

  • можливість швидкого та акуратного демонтажу та повторного укладання;

  • привабливий вигляд - в якісних виробах місця з’єднання дощок малопомітні;

  • дуже незначна ймовірність появи щілин між окремими елементами підлоги.

Не можна не згадати і про те, що замкова система ламінату Click не вимагає такої ретельної підготовки основи, як система лок. Виробником дозволяються незначні перепади висоти - до 3 мм.

До недоліків замка Click зараховують лише дорогу ціну. Однак, якщо врахувати довгий термін служби цього ламінату, то стає зрозуміло, що його вартість цілком виправдана.

Ексклюзивні системи з’єднання

Намагаючись виокремити свій товар на ринку, відомі виробники розробляють унікальні системи з’єднання для підлогових покриттів. На кращі розробки оформляється патент, а тому конкуренти скористатись такою інновацією не можуть.

Коротко розповімо про найбільш цікаві системи.

Just-Clic

Ця австрійська система, по суті, є вдосконаленим варіантом класичної Клік-системи. Замки розміщені з усіх чотирьох сторін. Шип повинен входити в паз під кутом 30-45 градусів. Гребневий шип є більшим за своїм розміром, аніж в традиційних системах з’єднання. Відтак, фахівцям Egger вдалось забезпечити більш щільне прилягання панелей одна до одної. Замок вирізняється своєю міцністю при тривалих статичних навантаженнях.

ProClick

Інша розробка від Egger. Відрізняється специфічною формою замкових елементів. Укладання не обходиться без спеціальної клейової суміші. Завдяки такій особливості, вдається досягти кращої стабільності всього покриття.

Uniclic

Винахід бельгійського заводу покликаний спростити роботу з укладкою ламінату в “непростих” кімнатах. Особлива форма шипа та паза сприяє швидкому монтажу, в один клік. З’єднувати елементи між собою доводиться під кутом 20-30 градусів. За бажанням, можна використовувати метод горизонтально монтажу. Такий спосіб, як показує практика, найбільше підходить новачкам, а також для роботи в тих приміщеннях, де багато перешкод - труби, арки, пороги тощо.

T-Lock

Розробка належить австрійській компанії Tarkett. Замки розміщуються на довгій стороні дошки. Вирізняються більшою шириною, завдяки виконувати сполучення елементів зручно. Система дає змогу уникнути появу деформацій та перекосів. Покриття можна знімати та повторно укладати 4 рази.

LocTec

Система запатентована компанією Witex. Основний акцент робиться на посилені замкового з’єднання. Вони додатково обробляються спеціальною парафіновою мастикою. Легкість збірки, здатність витримувати серйозні навантаження та непомітні стики - важливі переваги LocTec.

SmartLock

Замкові конструкції розроблені компанією Pergo для тих підлогових покриттів, яким доводиться витримувати сильні та часті навантаження. Виріб має 2 цікаві відмінності:

  • наявність подвійної засувки на фіксаторі;

  • стики додатково пропитуються вологозахисними засобами.

ProLock

Надійність фіксації - головна перевага цього винаходу від Pergo. Шип складається із трьох випуклих частин, що забезпечує надійне та щільне сполучення ламелей. Так само, як і в попередньому варіанті, стики мають додаткових вологостійкий захист. Дошки можуть кріпитись між собою фактично під будь-яким кутом.

Який обрати?

Інтернет-магазин “Альберо” пропонує ламінат із сучасними запатентованими замками, зокрема ламінат Krono Original із замковою системою 1clic2go pure, Beauty Floor із системою 5G, Kaindl із з’єднанням Kaindl Loc.

Відповісти однозначно які замки ламінату найкращі доволі складно. Враховувати потрібно кілька важливих моментів.

  1. Функціональне призначення приміщення. Якщо ламінат плануєте укладати у ванній кімнаті, кухні чи туалеті, або інших приміщеннях із великою вологістю, краще обирати такі моделі покриття, де замкові з’єднання додатково захищаються вологозахисною пропиткою. Якщо ж покриття буде укладатись в офісі, коридорі, кабінеті із підвищеною прохідністю, обирати, відповідно, потрібно серед покриттів із міцним, або й подвійним замком.

  2. Ймовірність демонтажу. В тому разі, коли ви потенційно будете з певних причин (переїзд, зміна дизайну інтер’єру, перепланування кімнати) знімати покриття, віддавайте перевагу ламінату, який можна розбирати та повторно укладати.

Роздумуючи над тим, який купити ламінат, який замок вибрати, не забувайте, що від міцності з’єднання напряму залежить період експлуатації всього покриття.


Вам також може бути цікаво