Що таке шпоновані міжкімнатні двері: відгуки, переваги та недоліки

Що таке шпоновані міжкімнатні двері: відгуки, переваги та недоліки фото основне

Шпоновані міжкімнатні двері – достойна альтернатива традиційним дверям із масиву. Завдяки своєму презентабельному вигляду, високій якості та, разом із тим, доступній ціні, такі сьогодні стають лідерами ринку. Вони ідеально підходять для зонування приміщення та доповнення цікавого інтер’єру. Технологія шпонування має не лише багато переваг, але й кілька недоліків. Тому  перед купівлею варто заздалегідь почитати інформацію про шпоновані міжкімнатні двері, відгуки про них.


Що таке шпон, шпоновані двері та екошпон?

Говорячи простими словами, шпон – це зріз натуральної деревини. Він має вигляд тонких листів із товщиною 0,5-10 мм. Використовувати цей натуральний обробний матеріал почали ще в 1819 році. Відповідно до способу зрізу верхнього шару дерева, вирізняють шпон:
  • струганий;
  • лущений;
  • пиляний.
Перевагу виробники віддають дорогим породам деревини, зокрема таким як: горіх, ясен, дуб, червоне дерево.
Відповідно,  шпоновані двері – це дерев’яні каркасні двері, що ззовні облицьовуються шпоном. Сам процес припресовування (приклеювання) дерев’яного зрізу до поверхні називається шпонуванням.
Окрім натурального в дверній індустрії використовуються й інші різновиди шпону.

Мультишпон. Виробляється шляхом приклеювання дрібної дерев’яної стружки на підготовлену тканину. Ззовні нічим не відрізняється від натурального покриття, може імітувати різноманітну структуру та мати будь-яку форму, однак експлуатаційні характеристики цього покриття значно програють натуральному шпону.

Файн-лайн (fine-line). Цей матеріал називають інженерним чи реконструйованим. Його основою є лущений натуральний шпон із додаванням спеціальних синтетичних матеріалів. Файн-лайн може зімітувати фактично будь-яку породу та структуру дерева, вирізняється стійким кольором. Вагомим його недоліком можна назвати низьку вологостійкість.

Екошпон (або CPL - Continious Pressure Laminates). Це один із найкращих за своїми технічними характеристиками та екологічністю варіантів шпону. Виготовляється із подрібнених дерев’яних волокон. Перед склеюванням та пресуванням такі фарбуються. Використання цієї технології забезпечує покриттю максимально вдалу імітацію натуральної деревини, однорідність кольору та стійкість  до механічних пошкоджень.

 

Що таке шпоновані міжкімнатні двері: відгуки, переваги та недоліки Фото 1
На фото: двері Папа Карло Cosmopolitan CP-15

Конструкція шпонованих дверей

Як і для усіх інші міжкімнатних, основними складовими для шпонованих дверей є: рами, полотна та фурнітура. Відмінним їхнім елементом є, власне, шар шпону. Саме ж дверне полотно за своєю конструкцією поділяється ще на два різновиди.
  1. Пустотіле полотно. Як зрозуміло із самої назви, всередині такої конструкції є порожнина. Двері в цьому разі складаються із рами (найчастіше виконується із дерев’яного брусу), відповідного розміру плит МДФ та верхнього шару із шпону. Для покращення звукоізоляційних характеристик, середину такого полотна заповнюють гофрованим папером.
  2. Повнотіле полотно. В середину цієї конструкції вже не вдасться помістити інший матеріал. Таке дверне полотно виробляється із масиву дерева або із притиснутих одне до одного брусків та МДФ плит. Із зовнішніх боків повнотіле полотно покривається шпоном. Цей варіант має кращі звукоізоляційні та теплоізоляційні характеристики, ніж пустотіле полотно.
Двері шпоновані можуть бути глухими, або ж доповнюватись різноманітними скляними чи декоративними вставками.
{%door,708,816,834,874,160,123%}

Переваги дверей із шпоном

Як вже було сказано раніше, шпоновані двері вирізняються великою кількістю переваг. Перелічимо їх.
  1. Доступна ціна. На відміну від варіантів із масиву дуба чи ясеня, шпоновані двері є суттєво дешевшими. В інтернет-магазині «Альберо», наприклад,  такі можна придбати за ціною від 3500 гривень.
  2. Невелика вага. Завдяки полегшеній конструкції, шпоновані полотна легко встановлювати, ремонтувати та, у разі потреби, знімати.
  3. Міцність. Шпоноване покриття, здебільшого виготовляється із твердих цінних порід деревини. Саме тому побутові механічні пошкодження не страшні виробу. Навпаки, таке покриття стає додатковим захистом для більш м'якої основи дверного полотна.
  4. Екологічність. Шпон – це продукт натурального походження, а тому повністю безпечний для людського здоров'я. Шпоновані двері без жодних вагань можна встановлювати в дитячих кімнатах, спальнях, медичних закладах тощо.
  5. Вологостійкість. На відміну від дверей із масиву чи МДФ, шпоновані стійкі до вологості повітря і можуть використовуватись навіть там, де цей показник становить 60%.
  6. Тривалий період служби. Завдяки своїм технічним характеристикам, прослужити такі вироби можуть і понад 10 років.
  7. Великий асортимент. Технологія виробництва таких дверей дає змогу реалізувати найцікавіші дизайнерські рішення. На відміну від масиву, шпон забезпечує значно більшу кількість відтінків та текстур.

 

Що таке шпоновані міжкімнатні двері: відгуки, переваги та недоліки Фото 2
На фото: міжкімнатні двері Wakewood Bogemia vip 27

 

Чи мають шпоновані двері недоліки?

Для об’єктивності, варто також вказати і недоліки, характерні для дверей із шпонованим покриттям.
  1. Не завжди покупець має змогу самостійно перевірити, що ж приховується під шаром шпону. Рішення: у продавця потрібно попросити сертифікат на відповідну продукцію.
  2. Недобросовісні продавці можуть продати замість дверей із натуральним шпоном більш дешеві його варіанти. Рішення: купувати краще у добре відомих магазинах.
  3. За своєю міцністю такі вироби дещо поступаються масивним дерев’яним, однак для звичайних побутових умов без надмірного навантаження їх повністю вистарчає. Окрім цього, шпоновані полотна, у разі потреби, можна легко ремонтувати та замінювати.


Як вибрати шпоновані двері, відгуки?

Як дають зрозуміти численні відгуки досвідчених користувачів, існує кілька дієвих способів перевірки якості шпонованих дверей ще до їх купівлі. Назвемо їх.
  1. Натуральний шпон, так само як і дерев’яна дошка, має унікальну структуру та малюнок. Варто уважно придивитись до дверей однієї моделі: якщо малюнок повторюється хоча б на двох з них, тоді це точно не натуральний зріз.
  2. Поверхня виробу повинна бути максимально гладкою та акуратною. Не варто купувати двері, якщо на них хоча б незначні подряпини, адже за кілька місяців в побутових умовах вигляд таких може бути повністю зіпсованим.
  3. Міцність шпонкового покриття в області торців полотна. Якщо верхній шар можна підчепити нігтем – перед вами неякісний товар.
  4. Відсутність неприємного запаху. Якісні двері не повинні пахнути нічим іншим, окрім деревини.
  5. Віддавати перевагу доцільніше відомим виробникам та продавцям, адже якість продукції – це їхня репутація.

 

Що таке шпоновані міжкімнатні двері: відгуки, переваги та недоліки Фото 3
На фото: глухі міжкімнатні двері RODOS Royal Avalon та міжкімнатні двері RODOS Royal Avalon із скляною вставкою
Підсумовуючи, варто сказати, що ідеальним варіантом для сучасного чи то помешкання, чи то офісу стануть двері із повнотілим полотном, що доповнюються натуральним шпоном чи екошпоном. Такі довго прослужать, вдало підкреслять дизайн інтер’єру, забезпечать затишок. Великий асортимент якісних шпонованих дверей від відомих українських виробників ви знайдете в каталозі товарів «Альберо».

Вам також може бути цікаво