Що робити якщо здувся ламінат?

Що робити якщо здувся ламінат? фото основне

Славу надійного та довговічного підлогового покриття ламінат отримав не випадково. Цей матеріал, і справді, може прослужити 20, 25 і, навіть, більше років. Сучасні технології виробництва забезпечують йому стійкість до подряпин, вологи, серйозних статичних навантажень. Між тим, не варто забувати, що основою ламінату є деревина – сировина природна та натуральна. Відтак, за певних умов покриття може деформуватись. В цій статті ми докладніше розповімо що робити якщо здувся ламінат та чому таке трапляється.

Про причини здуття ламінату

Ремонт покриття напряму залежить від основної причини, що призвела до деформації. Нерідко трапляються випадки коли здувається ламінат відразу після укладання. Дізнатись в чому проблема можна, якщо уважно придивитися до місця пошкодження, вигляду покриття та типу деформації. Так, на неякісний виріб чи неправильний монтаж вказують викривлення у вигляді хвиль. Надмірний рівень вологи, що потрапила всередину ламінату, виказує деформація та шорсткість самої дошки.

Фахівці називають 5 основних причин здуття ламінату.

  1. Порушення технології монтажу. Правильне укладання ламінату передбачає наявність так званих компенсаційних (або деформаційних) проміжків між стіною та покриттям. Залежно від величини кімнати та формату ламінованої дошки, відстань має становити 8-12 мм. Це правило пов'язано із фізичною можливістю покриття змінювати свою геометрію під впливом температури та вологості в приміщенні. Якщо цим правилом знехтувати, то в момент розширення дошки відбувається здуття ламінату на стиках.

Така ж проблема виникає, коли і між самими планками встановлюються спеціальні кріплення. Саме тому найкращим варіантом стане монтаж ламінату плаваючим способом.

  1. Невдало підготовлена основа. Основа під ламінат має бути максимально рівною та стійкою. Неякісна підкладка, а також непідходящі матеріали швидко спричиняють деформацію поверхні. 

  2. Неякісний матеріал. Не кожен ламінат можна назвати вологостійким. Більшість декорів здатні успішно витримувати нетривалий контакт з рідиною. А от тривалий вплив води часто є тим чинником, через який здувається ламінат.

  3. Надмірна волога. Ламінатні дошки можуть монтуватися лише в тих приміщеннях, де вологість не перевищує 50-60%. Якщо ж цей показник є більшим, варто обирати водостійкий ламінат, або ж віддати перевагу іншим покриттям.

  4. Неправильна фіксація плінтусів та порогів. Не варто, радять спеціалісти, монтувати плінтуси та пороги надто щільно, адже це унеможливлює вільне розширення покриття. Кращим варіантом стане монтаж цих оздоблювальних деталей не до самого ламінату, а до основи, крізь   покриття. В самій панелі доведеться зробити отвори із діаметром 17-20 мм. Через плінтус їх видно не буде. Водночас, дошка зможе легко змінювати своє розміщення в разі розширення.

Що робити якщо здувся ламінат? Фото 1

Здувся ламінат: що робити?

Здувся паркет від води, що робити? Таке питання у власників квартир виникає доволі часто і потребує термінового рішення. Звісно, якщо деформації піддалася більша частина підлоги, найкращим варіантом стане повна заміна всього підлогового покриття. Проте, якщо пошкоджено незначну ділянку, то можна спробувати виправити ситуацію локально.

Що робити, якщо потрапила вода на ламінат?

Ненароком пролиту рідину на ламінат варто витирати як можна скоріше. Не повинно бути негативних наслідків, якщо зробити це своєчасно – протягом 5-10 хвилин. Але, як виправити роздутий ламінат, якщо покриття залито щонайменше кілька годин? Покриття, а також підкладку під ним потрібно просушити. Для цього доведеться виконати таку роботу.

  1. Акуратно демонтувати плінтус чи поріг з боку пошкодженої ділянки.

  2. Одна за одною зняти пошкоджені дошки, а також кілька панелей біля них.

  3. Якщо постраждала підкладка під підлогою, її потрібно замінити.

  4. «Затоплене» місце просушити.

  5. Зняті дошки також варто просушити. Якісні покриття після цього часто повертають свій початковий вигляд.

  6. Встановити просушені дошки на своє місце.

Якщо ламінат набряк від води настільки, що панелі не вдається відновити, їх замінюють на нові.

Що робити якщо здувся ламінат? Фото 2

 Як виправити ситуацію, коли ламінат здувся по краях?

Інколи трапляються і такі ситуації, коли ламінат здувся на стиках. Причиною цьому, як було сказано вище, може бути надто щільна фіксація декоративних елементів підлоги – плінтусів, порогів. Зрозуміти в якому місці виникнула проблема і чому ламінат здувся по краях можна після повного демонтажу таких елементів. Планки, що не мають місця для природного розширення, потрібно акуратно зняти та трішки підрізати. Після укладання їх на місце, компенсаційні проміжки між покриттям та стіною закриваються плінтусом.

Чи можна обійтися без повної заміни покриття,  якщо ламінат здувся?

Багатьох господарів цікавить: як виправити здуття ламінату без повно демонтажу підлоги. Позбутися проблеми можна кількома способами.

Спосіб 1. Зрізати частину панелей.

Для виконання роботи попередньо потрібно максимально звільнити приміщення від меблів, предметів інтер'єру, килимів. Дальше доведеться зняти усі плінтуси. По периметру кімнати відміряти компенсаційний проміжок між стіною та підлоговим покриттям  10-15 мм. В місцях, де не забезпечується ця відстань, панелі потрібно зрізати лобзиком.

Для забезпечення швидшого ефекту, роздутий ламінат в найбільш проблемних ділянках варто притиснути чимось важким.

Коли ламінатні панелі повернуться на своє місце, плінтус монтують назад.

Спосіб 2. Видалити окрему дошку.

Такий спосіб найкраще підходить для випадків, якщо здувся ламінат від води, є волога під ламінатом.

Робота виконується в кілька кроків.

  1. Всередині пошкодженої панелі потрібно вирізати прямокутник, який на кілька сантиметрів менший, аніж сама панель.

  2. Користуючись стамескою та молотком, вирізану частинку виймають.

  3. Після цього можна акуратно видаляти решту панелі.

  4. Для того, щоб вмістити нову дошку із новими замками, сусідні ряди ламінату підбивають в сторону стіни. Якщо ж цього зробити не вдається, тоді з трьох сторін нової панелі зрізують замки. Вона вставляється лише одним замком. Інші сторони потрібно змастити клеєм, а тоді вставити дошку в потрібне місце.

Що робити якщо здувся ламінат? Фото 3

Як замінити пошкоджений ламінат самостійно: корисні поради?

Так само, як і будь-які інші підлогові покриття, ламінат варто купляти із запасом хоча б кілька панелей. Такий «резерв» стане дуже доречним якщо здувся ламінат і потрібно полагодити покриття. Матеріал, куплений впродовж поточного року, здебільшого, вдається знайти та докупити.

Якщо ж потрібного відтінку вже немає , господарю доведеться включати уяву. Можна спробувати підшукати максимально схожий за відтінком виріб. В магазин краще приходити вже із взірцем. Продавцю потрібно повідомити, що у вас роздувся ламінат і потрібно підібрати покриття максимально близьке не лише за кольором та текстурою, але й того ж бренду, з аналогічним форматом та системою кріплення.

Іншим варіантом може стати заміна ділянок покриття в кімнаті. Наприклад, зняти якісне покриття в місцях, де воно мало помітне (наприклад, під килимом, меблями). Утворену пустоту закрити новим якісним покриттям, яке, можливо трішки буде відрізнятись за своїм кольором від всієї підлоги. Поміняні панелі можна укладати на місце, де здувся ламінат.

Що робити якщо здувся ламінат? Фото 4

Як попередити здуття ламінату?

Щоби не довелося потім з’ясовувати чому ламінат здувся та як вирівняти роздутий ламінат, варто дотримуватись основних правил монтажу та експлуатації цього підлогового покриття.

  1. Перевагу краще віддавати якісним матеріалам перевірених брендів. Вони більш стійкі до води та деформацій.

  2. Підбирати клас покриття варто відповідно до функціонального призначення кімнати.

  3. Під час монтажу не можна забувати про відстань між стіною і підлогою.

  4. Якщо є змога, основу під покриття варто доповнювати гідроізоляційними матеріалами.

  5. Вибирати оптимальну товщину підкладки.

  6. Не можна прикріплювати меблі, радіатори тощо безпосередньо до поверхні.

  7. Для вологого прибирання не варто використовувати надто багато води.

  8. Додаткову звукоізоляцію покриттю забезпечують поліроль та віск, якими періодично варто протирати місця стиків.

Як зрозуміло із сказаного вище, причин, через котрі ламінат здувся, може буде чимало. Якщо сам матеріал якісний, ймовірніше за все, покриття вдасться полагодити без повної заміни. Але краще, звісно, таких неприємностей уникати. Щоби не довелось роздумувати над тим «чому здувається ламінат», більше уваги варто приділити вибору якісного покриття  та його правильному монтажу.

В інтернет-магазині «Альберо» Ви зможете придбати якісний довговічний вологостійкий чи водостійкий ламінат, що легко монтується та довго служить. Гарантія від виробника, за умови правильної експлуатації, становить 15-25 років.


Вам також може бути цікаво